Tottenham – West Ham 1-1, en längre analys

Tottenham skjuter 31 skott mot mål och har 70 % bollinnehav men bollen har svårt att hamna i nät. Ett försvarande Hammers lyckas med sin matchplan och får en poäng med sig hem, men det vara nära att de tog med sig alla tre.

Jag tänkte avvakta någon timme extra innan jag skrev min analys om matchen. Jag ville se sammandraget igen samtidigt som jag faktiskt ville läsa lite på diverse forum vad vi svenska Spursfans har för tankar efter matchen. Det finns väldigt många åsikter ute i vårt avlånga land och det är ju inte mer än rätt att försöka dra ut några av de knutar som många av mina likasinnade sitter inne med. Jag vill observera er att nedan kommer endast mina subjektiva tankar om matchen igår och det Spurs vi såg på Wembley.

Innan matchen så var jag lite orolig för att laget kunde gå på en soppatorsk och jag såg Winks som den spelaren som kunde skapa lite oreda på mitten samtidigt som jag utlyste att Sissoko skulle starta istället för Son. Sissoko startade men också Son och Winks fick känna på reservvästen under hela matchen. Spurs visade i början inga tecken på att vara trötta i benen då jag tycker att de startade i ett högt tempo med snabba bollförflyttningar men med fortsatt låg fantasi i straffområdet. Första halvlek var egentligen bara spel på en planhalva då bollinnehavet faktiskt började närma sig 80 procent för spurs i slutet av halvleken. Men innehavet spelade ingen roll och spelarna gick till halvleksvila med 0-0.

Andra halvlek startade lite som den första med ett relativt högt bolltempo och snabba förflyttningar men när bollen skulle in mot mål fastnade Spurs framför ett solitt Hammersförsvar. När West Ham tryckte upp spelet i en av sina mer sällsynta frekvenser gick Pedro Obiang i sidled och avlossade ett av de mäktigaste skott jag sett på många år. Bollen gick rakt mot krysset där Lloris gjorde det bästa han kunde. Resultatet 0-1, fruktansvärt orättvist.

Spurs fortsatte i samma tempo i andra halvlek men passningarna satt inte riktigt under resterande del av matchen. Bollarna hamnade något bakom medspelarna vilket resulterade i att det skapligt höga tempot hackade emellanåt när man fick starta om anfallen. 6 minuter från slutet fick Son bollen i bra läge och sköt ett skott som inte var jättelångt bort att kunna jämföras med Obiangs projektil, och slutresultatet 1-1 spikades. Minuterna efter fick vi se ett mer stressigt Spurs som spelade in bollen snabbare i straffområdet vilket gav ett par bra halvchanser men också West Ham utnyttjade Spurs höga spel och kunde kontra på bra sätt. Carrol gjorde sitt jobb i motståndarlaget och sög in några bollar och sänkte tempot.

Min analys av matchen då. Ja det är som jag skrivit många gånger om tidigare, fantasifattigt. Spurs sköt 31 skott på mål denna match, men många av dem blockerades av motståndarna och jag vill se ett snabbare insticksspel av Spurs likt det de visade när de pressade som mest i slutet. De måste bli lite mer desperata i vissa sekvenser, särskilt när motståndarna gärna försvarar med 8-9 utespelare. Det är svårt att spela ett sorts handbollsanfall mot ett samlat försvar där två spelare hela tiden hänger på Kanes rygg. Då finns oftast ingen annan utväg än ett skott utifrån som så många gånger innan. Tidigare inlägg hamnar oftast bakom en försvarslinje som inte hunnit samla sig och snabbare bolltransporter i sidled tar med sig yttrarna ur position. Detta måste Spurs bli bättre på.

West Ham försvarade sig bra och det syns att Moyes zonspelsfotboll ger frukt för laget. Jag kan tycka, likt många i forumen, att Spurs nog kunde få en boll från elva meter samtidigt som Hernandez och Noble (av alla) gnällde och slängde sig mer än att spela fotboll. Men fotboll går ut att gör fler mål än motståndarna och Hammers gjorde en bra match från deras perspektiv och nu har Spurs fem raka säsonger utan två raka derbyvinster mot dem i ligan.

En annan vattendelare är ju Sissoko. I de flesta forum jag skummat igenom är det många som skäller på den gode Fransosen. Det som vi måste se skillnad på är när Sissoko spelar som ytter i den offensiva trion eller som defensiv mittfältare med t ex Dier. När Sissoko spelar ytter har han inte hamnat rätt fast han oftast löper på rätt sätt, men när han spelar som defensiv mittfältare och tar de offensiva löpningarna tycker jag att han kommer mer till sin rätt. Om Sissoko överbelastar en kant (högerkanten igår) skapar han alltid ett övertag mot motståndarna och Aurer eller Alli får mycket fler fria ytor att springa på. Winks eller Dembele har helt andra kvaliteter men gör sällan de djupa löningarna. Just i de sekvenserna är Sissoko mycket nyttigare än vad många av de liljevita fansen ger honom credit för och han var ett par gånger längst ner i banan och avstyrde ett par farliga anfall och visade ett stort defensivt arbete. Dock går ju en frisk Dembele in på den positionen varje dag men det är fint att se att vi kan spela på olika sätt beroende på hur Poch vill överbelasta.

Dier tror jag har fått sig en självförtroendedipp efter några matcher som mittback i december och behöver finna sig själv. Igår gjorde han det defensiva jobbet bra men fick sällan boll i det offensiva spelet och jag tycker att vi tappar en viktig uppspelsposition när han försvinner i matcherna då Eriksen måste falla ner djupare och starta anfallen.

Alli och Sanchez är två spelare som jag förväntar mig mycket mer av. Sanchez är fortfarande bara en halv säsong in i Spurs och redan ordinarie men hans passningar igår (och många andra matcher) är en bidragande orsak till att tempot ibland hackar. Defensivt är han underbar med sina aviga tacklingar och ett lugn som många i hans ålder inte har, men jag tycker inte hans passar är klockrena. Det är oftast en boll som hamnar bakom medspelaren eller en halvhög boll som drar ner tempot. Där vill jag se att Poch slipar upp honom så vi inte endast har Toby som uppspelsförsvarare.

Alli är en poängspelare och gör fortfarande poäng men vissa matcher har han inte koncentrationen med sig. Han försökte mycket igår men jag tycker att han löpte oftare förra säsongen och hamnar många gånger i samma zon som Eriksen där de båda tar ut varandra. Kanske att flytta ut Alli på kanten någon match så han har lite mer yta framför sig kan få tillbaka hans form?

Detta är som sagt endast mina subjektiva tankar där jag plockar diskussioner från lite olika forum. Det finns mycket att säga om Pochs uppställningar och olika speluppbyggnadsfaser. Den kritiken Poch bör få från igår är att han kan vara lite sen med byten i vissa matcher där vi fastnar i det statiska spelet utanför straffområdet. Lamela skulle kanske fått 10 minuter mer spel igår då han bryter många mönster och rör sig över stora ytor.

Det är ingen fara på taket då vi fortfarande har en bra form och kan se fram emot att vila lite nyckelspelare nu kommande vecka. Framtiden är liljevit.