foto: jenny boström

Välkomna till Tottenham, Matilda och Amanda!

Till oss svenska Tottenham-supportrars stora glädje värvade damlaget in två svenska tjejer under januarifönstret – Matilda Vinberg och Amanda Nildén. 

Matilda kommer närmast från Hammarby som hon haft kontrakt med sedan 2021 och avslutade sin sejour med att ta dubbeln då Hammarby vann både Svenska cupen och Allsvenskan. Säsongen 2022 blev Matilda prisad för ”Årets genombrott” i Damallsvenskan och efter dubbeln 2023 blev Matilda utsedd till ”Årets spelare” i Hammarby av klubbens supportrar.

Amanda har haft en längre resa innan hon kom till Tottenham där hon spelade i AIK i Elitettan innan färden gick till England och Brighton. Efter två år i Brighton värvades Amanda av Eskilstuna United och det vankades spel i Damallsvenskan under 1,5 år innan Juventus knackade på dörren och flyttlasset gick till Turin.

Nu har båda tjejerna landat i Tottenham och har varit en del av laget i drygt en månad. Efter kontakt med Tottenham lyckades vi i Sweden Spurs få till en intervju med tjejerna på Hotspur Way dagen efter hemkomsten från landslagssamlingen. En väldigt lyckad sådan där Sverige besegrade Bosnien Hercegovina med totalt 10-0 och både Amanda och Matilda startade matchen i Stockholm på Nationalarenan. Dessutom levererade Matilda sitt första landslagsmål.

Berätta lite om eran bakgrund, vem är Amanda, vem är Matilda?

Amanda berättar: ”Jag är uppväxt i Bromma i Stockholm. Fotboll har varit en stor del av hela min uppväxt då jag började spela redan som femåring på skolgården med kompisarna och efter det blev det väldigt naturligt. En riktig fotbollsnörd har jag varit hela uppväxten. Jag har även testat lite andra bollsporter när jag växte upp, innebandy, pingis och hockey bland annat, men det var fotboll jag fastnade vid. Det har alltid varit sport jag varit intresserad av så även i skolan var favoritämnet idrott. Jag började min fotbollskarriär i Brommapojkarna.” berättar Amanda om sin bakgrund

”Jag är uppväxt i Enskede söder om Stockholm, eller egentligen Stureby som ligger jättenära Enskede. Men det är Enskede som är min modersklubb. Började spela fotboll när jag var 7 år och blev förälskad i sporten direkt och tyckte det var jätteroligt. Jag är inte från en familj som är intresserade av fotboll, utan det var något jag ville testa på och familjen har stöttat mig i det valet då det var något jag var bra på redan i tidig ålder. Testade även gymnastik när jag var yngre då mamma är gammal gymnast som satte mig och mina äldre syskon i gymnastik, men det var ingenting för mig utan jag ville ha en boll vid fötterna. Så det blev inte som mamma ville.” Berättar Matilda om sin bakgrund.

Hur blev ni kontaktade av Tottenham och vad var det som till slut lockade er att ansluta till klubben?

Matilda berättar att hon hade ett utgående kontrakt med Hammarby och hon och hennes agent hade en väldigt nära dialog kring vad hon ville göra när säsongen var över. ”Det var väldigt svårt att veta vad jag ville göra då det var guldstrid i Damallsvenskan där och då och jag ville fokusera allt på Hammarby. Samtidigt hade jag ett första möte med Robert (Vilahamn, tränare för Tottenham Women, red. anm.) då i somras och fick en jättebra känsla efter mötet. Jag hade även möte med andra klubbar, men fick inte samma känsla av de klubbarna som jag fick av Tottenham och Robert. Så jag sa direkt till min agent att jag lätt kunde ta ett till möte om ett tag för att visa att jag fortfarande var intresserad och vill veta mer om organisationen och klubben och vad han tänker och vad han vill ha mig någonstans i laget.”

Matilda fortsätter att valet föll på Tottenham dels för att Robert Vilahamn var där som gjorde att flytten utomlands kändes bättre, det var lättare att kunna ta det steget och en trygghet att ha en svensk tränare som kände igen henne och hennes kvaliteter. ”Han visste ju mina kvaliteter sedan innan då han var tränare för Häcken. Att kunna komma hit och inte ha en jättepress på mig utan kunna komma med en trygg känsla in till laget och ha hans stöd var viktigt i det slutliga valet.”

Amanda berättar att hon var i Juventus och har 1,5 år kvar på kontraktet i klubben och trivdes egentligen väldigt bra, men fick inte den speltid som hon ville ha. ”Jag var i kontakt med Tottenham som visade intresse och det blev väldigt intressant då vi hade bra dialoger och det lät som om jag kunde få en större roll här och jag kände att där jag är i min karriär just nu kändes det som rätt steg att ta. Jag hade det bra, men det här kändes som att det skulle passa mig här där jag är just nu och därför blev det Tottenham.”

Foto: Curtis Nice, Tottenham

Amanda du har ju varit över i England tidigare och spelat för Brighton – är det stor skillnad?

”Nu är ju det ganska många år sedan, det var precis när saker började hända i England. Det är klart att man känner igen sig lite sådär, men det är väldigt stor skillnad mot hur det var då. Ligan har blivit större och det är större intresse. Jag lärde mig jättemycket från den tiden då det var ett hårdare klimat, så nu när jag kommer hit igen är jag mer inställd på det och även erfarenhet av att ha varit i Juventus, så jag har ju varit utomlands ett tag. Man kanske är lite mer förberedd på den här tuffare mentaliteten och jargongen och ställer högre krav på sig själv.”

Vad är skillnaden mellan Women Super League samt Damallsvenskan och Serie A Feminille?

“Framför allt det fysiska spelet är den största skillnaden mot Damallsvenskan” berättar Matilda. ”Sen är det i det tekniska, jag tycker nästan allt i fotbollsdelen är snäppet bättre här i England och det var precis det jag ville komma till för att ta nästa steg och utvecklas ännu mera.” Matilda fortsätter: ”Sedan hade jag kanske kunnat vara kvar i Damallsvenskan ett år till, men jag kände mig väldigt redo och hade en bra känsla att det är nu jag ska ta steget, att kunna lämna Hammarby på ett bra sätt, på bästa sätt, genom att vinna dubbeln och nu har jag vunnit allt i Sverige. Sedan är det viktigt att tänka på den individuella biten och jag kände att här i England är det mycket mycket högre lägsta nivå och hos alla lag som vi hittills har mött är matcherna jättetuffa och jämna, spelar ingen roll vilket lag man möter. I Damallsvenskan var tyvärr bottenlagen sämre än vad bottenlagen är här i England, så här utvecklas jag i varje träning och i varje match då det blir en utmaning att slå motståndarna för att det är bra motstånd.”

Amanda berättar att det är snabbare fotboll här i England än i Serie A och mer fysiskt. ”I Italien är det mer possession, att hålla i bollen, och taktiskt. Här går det snabbt, man måste göra sin spelare och det är mycket mer individuellt, man måste klara sin en mot en situation både defensivt som offensivt. Det är snabbare beslutsfattande på plan för att det är så jämt och alla lagen går för att vinna bottenlag som toppenlag och alla lag kan vinna mot alla. Man sätts varje vecka på att man måste prestera på topp vilket är väldigt utvecklande, så det är kul.”

Hur har ni blivit emottagna här i klubben och hur har det fungerat i laget? Känner ni att ni har hunnit komma in i laget ännu?

“Det har fungerat jättebra och vi har fått en bra känsla” berättar Amanda och Matilda i munnen på varandra. ”Det känns som om man varit här jättelänge, det är så familjärt och alla tjejerna är jättesnälla och har tagit hand om oss väldigt bra sedan första dagen. Ju mer tiden går, för varje vecka känns det bara bättre och bättre så lagmässigt känns det som att vi har kommit in i laget väldigt väldigt bra.” Matilda fortsätter att tala om den praktiska delen som tyvärr tagit tid, att hitta boende och grejer kring det som man inte tänkte på innan man kom hit som måste fixas. ”London är så stort och det kostar. Det är så mycket områden så det är svårt att veta var man vill bo och sedan hitta något som passar en själv, så det är en lång process.”

Har ni haft någon kontakt med övriga tjejer i landslaget och fått tips om områden?

“Arsenal-tjejerna bor ju närmast oss och de hörde av sig i början när man kom och frågade om jag hade hittat boende” berättar Matilda. “Så vi har pratat en del med tjejerna även på landslagssamlingen nu också om boende där vi fått tips på områden. Vi har även bollat med tjejerna i laget om ställen och platser då man inte vet var de ligger och vad det innebär. Det är tryggt att man kan bolla med flera som bor här.” Matilda har hittat boende och får nycklarna på måndag och är taggad på sitt egna boende och Amanda har även hon hittat en lägenhet.

Vad gör ni på fritiden, det är ju en del tid mellan träningar och matcher? Har ni hunnit upptäcka London ännu?

“Man tänker att det blir en del tid mellan träningar och tävlingar, men egentligen blir det inte det“ berättar Amanda. ”Man är klar med träningen vid kl 15:00, kommer iväg hem vid kl 16:00 så det blir som en vanlig arbetsdag.”

”Både jag och Amanda har ju bott på hotell från att vi kom hit fram till nu innan landslagsuppehållet, så det har ju varit speciellt att komma till ett hotell varje kväll efter träningen och man är ju ganska trött när man kommer hem från träningen då det blir långa dagar.” berättar Matilda. ”Vi har ju hittat på grejer med tjejerna i laget på våra lediga dagar och vi har hunnit se London lite grand. Framför allt när man haft besök hemifrån har vi åkt in till London då de har velat hitta på saker. Det finns mycket att göra och mycket att se så det är kul med London.”

Hur är det att spela match här? Ni är ju på Brisbane Road vad är de för känsla?

”För mig spelar det inte så stor roll var jag spelar, det är ju klart att det är kul att spela inför alla fans vi har här i Tottenham. Men känslan att ta på sig Tottenham-tröjan är nästa bättre, att representera klubben och allt vad det innebär. Det skall bli väldigt mäktigt nu på söndag när vi möter Arsenal inför ett fullsatt Emirates” berättar Amanda.

Det händer ju mycket i Landslaget just nu och vi ser en kommande generationsväxling, har det varit bra på landslagssamlingen? Är det kul att få ett landslagsbreak?

“Det är alltid kul att åka iväg med Landslaget, sedan blir det ju annorlunda från klubben nu när man kommer hem till Sverige och skall anpassa sig efter det spelsättet. Att träffa alla tjejerna är riktigt kul” säger både Amanda och Matilda.

Ett stort grattis till vinsterna i Nation League-kvalet och ett litet extra stort grattis till första målet i landslagströjan till dig Matilda. Vi fick ju även se lite akrobatiska trick när du ramlade och ändå lyckas få med dig bollen.

“Tack så mycket! Ja, det är många som har sett klipp på när jag ramlade och lyckades behålla bollen” berättar Matilda.

Det kanske är där gymnastiken ändå kommer in och har gett effekt?

“Men kanske det! Varför inte göra en liten volt eller kullerbytta på plan ibland?” Skrattar Matilda

Hur är det att ha dessa förutsättningar på Hotspur Way? Berätta om träningsanläggningen, den ser helt fantastisk ut nu när jag gått hit till receptionen.

“Vi i damlaget tränar inte här på framsidan, utan håller till runt hörnet en bit bort. Men det är helt fantastiskt! Att jämföra med Hammarby – det är en stor stor stor skillnad, det är ju så här det skall vara” fortsätter Matilda. “När man jämför med lilla kanalplan i Hammarby är det ju väldigt stor skillnad, inte bara planmässigt utan även byggnader runt omkring och staff-members som är på plats, det är ju mycket mer professionellare. Man har mycket mer hjälp och stöd här.”

Amanda berättar att jämför med Juventus är det ju liknande förutsättningar, så hon kommer från väldigt bra förutsättningar i Italien.

Vi konstaterar under samtalet att Sverige ligger efter på facilitetssidan, men att ligan trots allt presterar väldigt bra fotboll och fortsatt är en av världens bästa fotbollsligor. För några år sedan var det den bästa ligan, men nu när hela Europa genomför storsatsningar på damligorna ser vi att det blir svårare att behålla spelare i Sverige så flera klubbar kommer behöva jobba mer med sina faciliteter och anlita mer personal för att erbjuda bra förutsättningar även för tjejer så att de ska kunna försörja sig på fotboll. Det är ju galet att man spelar i högsta ligan i Sverige, men inte kan livnära sig på det, det är endast de största klubbarna som har den möjligheten. Det är dock en fantastisk resa som damfotbollen gjort de senaste åren då matcherna visas på TV och läktarna fylls både på mästerskap och i de stora ligorna i Europa.

Vad har ni för förebilder? Har ni följt några speciella spelare under er karriär?

”Jag har aldrig följt damfotboll när jag var yngre, det gick inte” säger Amanda. ”Det har blivit mer nu när jag blivit äldre, när jag själv spelar. Just förebild på det sättet har jag nog aldrig haft, men jag har alltid gillat och följt Messi.”

Matilda fyller i och säger att när man var yngre var det ju tyvärr herrfotboll man kollade på och manliga förebilder man hade mer än vad man hade på damsidan. “En spelare som jag alltid tyckt om är Ronaldo och har gjort det sedan jag var liten. Jag tittade mycket på honom när han var i Real Madrid, så det är en spelare som jag tyckt mycket om. Dock har jag väl inte haft någon riktig förebild tyvärr, det har inte blivit så. Dock tyckte min släkt att det var stort när jag som femtonåring fick Pia Sundhage som landslagstränare, men jag kände inte till henne speciellt väl tidigare.”

Vi konstaterar dock att de barn som växer upp nu, och som väljer att börja spela fotboll har det ju hur bra som helst med både kvinnliga och manliga förebilder.

På söndag är det Arsenal borta, hur tror ni att det går?

“Det kommer ju bli en otroligt tuff match, men det känns som att vi är redo” säger Amanda. “Det kan sluta lite hur som helst, men vi hoppas få med oss några poäng därifrån – helst tre poäng såklart!” Matilda fortsätter och berättar att det varit en lugn träning idag. “Efter träningen hade jag ett snack med Bethany England (lagkapten i Tottenham reds. anm.) vad hon hade för känsla inför matchen, men hon vågade inte svara utan inväntade träningen under morgondagen då vi ska spela 11 mot 11 och det blir mer match likt. Men allt kan hända på söndag, det ska bli otroligt kul och så häftigt att få spela inför en slutsåld arena, det känns fantastiskt. Det sker verkligen saker inom damfotbollen, det är så många som vill komma och se matcherna. Det kommer ju troligtvis vara mest Arsenal-fans, men det skall ändå bli en väldigt rolig match att få uppleva. Arsenal har ju byggt upp sitt damlag under många år, medan Tottenham är precis i början på sin resa, så förhoppningsvis får vi spela inför en utsåld Tottenham Hotspur Stadium framöver.”

Hur tror ni det går i serien? Vilken plats slutar ni på i tabellen?

”Vi hoppas ju på att vi ligger minst där vi är nu (6:a i tabellen, reds. amn), men det är klart att vi har högre ambition än så framöver och jag tycker också att vi kan hoppa upp någon mer placering i ligan redan i år, men övre halvan av tabellen är målet” berättar Amanda. “Just nu är vi tyvärr långt ifrån Champions League-plats, men det är ju ambitionen att komma dit och långsiktigt vill vi vara ett topplag – starten går nu.”

Foto: Jenny Boström

Tyvärr åkte damlaget på en knapp förlust mot Arsenal med 1-0, men det var en väldigt bra och välspelad match och det märks att Tottenham minskar avståndet spelmässigt på sina konkurrenter i Womens Super League.

Ett stort tack till Amanda och Matilda för att ni tog er tid att träffa oss i Sweden Spurs och ett stort lycka till i resterande säsongen och med kommande årens utmaningar med att lyfta Tottenham till ett lag i ligatoppen.

COYS!

Jenny Boström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.