Inför Tottenham – Crystal Palace

Dags för match igen. Två veckor efter senaste insatsen mot Wolves så ska vi studsa tillbaka är väl tanken? Med två veckor av förberedelse och (bra) träning på killarna borde vi kunna göra processen kort mot Eagles. Om vi på allvar ska kunna fajtas om en topp 4 placering måste vi vinna denna typ av matcher, hemma mot ett mittenlag i tabellen. Det samma gällde självklart även i matchen mot Wolves. Med en ny tränare vid rodret i Palace (Glasner) och stärkta av segern mot Burnley senast är det ett laddat Palace som kommer på besök på lördag. Nu är väl Burnley hemma kanske inte en riktig värdemätare men det lilla jag såg av den samt vad han gjort tidigare i Frankfurt så är det en tränare som vill spela offensivt med hög press. Förhoppningsvis kommer det att passa oss lite bättre då vi bevisligen har svårt mot lag som backar hem i boxen, krymper ytorna och går på omställning.   

En annan orosfaktor är att vårt spel inte riktigt kuggat i nu när vi fått tillbaka nästan alla våra startspelare. Under perioden då Son, Biss och Sarr var på kontinentalmästerskap och Bentan, Maddison, VdV mfl var skadade var det mer ursäktat även om de spelare som ersatte verkligen gjorde sitt. Poängen fortsatte att rulla in, om än med lite försvagat utfall. Då tänkte man att vänta bara tills alla är tillbaka, då blir det åka av men det har inte riktigt blivit så. Beror det på att formen sviktat hos de som återkommit eller att övriga ”lämnat över” för mycket ansvar nu när de är tillbaka? Svårt att säga men det är inte enbart positivt i alla fall. Det är framför allt i defensiven jag tycker bristerna finns. Presspelet blir för ensidigt (redan sönderlästa?), slarvigt och inte synkat. Jag upplever att det är lättare för motståndarna att spela igenom den första pressen nu. Sedan fuskar vi för mycket i hemjobbet. Både Biss och Sarr (nu senast) tar inte jobbet defensivt fullt ut och Wolves kunde allt för enkelt manövrera ut oss på mitten. Sedan blir anfallsspelet allt för statiskt. Mot boxförsvar måste vi spela bollen snabbare och med tydliga intentioner. Nu blir det allt för handbollslikt där vi spelar runt och väntar på öppningar och misstag av motståndarna. ”Misstag” skapar man genom att vara aktiv, gå i djupled och byta positioner men de initiativen tar vi inte. Vi försöker sticka in bollen och hoppas på att ett läge ska uppstå. Lite för dåligt och lite för tråkigt.  

Med det sagt tror jag (och hoppas) att matchbilden mot Palace ska se annorlunda ut. Det brukar bli relativt tajta matcher i detta Londonderby men vi brukar till slut stå som vinnare. Hoppas det blir resultatet även denna gång.   En liten titt på tabellen innan vi går igenom läget i trupperna. Efter 26 spelade omgångar (vi har dock en match till godo pga. den uppskjutna mot Chelsea) parkerar vi på 5 plats i tabellen. 5p bakom Villa men med en match mindre spelad och 3p före Man U. Så tabellmässigt en viktig match då vi har Villa borta i nästa omgång. Som redan nämnts här ovan, om ska vi ha en chans på top 4 måste vi vinna denna match. Villa har Luton (borta) och Man U har Man C (borta). Vinst och vi knaprar in lite på Villa samtidigt som vi (förhoppningsvis) drar ifrån Man U med ytterligare 3p.  

Läget i trupperna  

Som de flesta lag vid den här tiden på året så dras Palace med en del skadeproblem. Doucure, Holding och Olise är borta på längre tid och inte aktuella i helgens match. Andersen klev av senast på tilläggstid med en känning i låret, mer som en försiktighetsåtgärd men är säkert med från start. Mittfältsmotorn Hughes som missat de två senaste matcherna pga en fotskada är på väg tillbaka. Tveksamt om han startar på Lördag. Det samma gäller Eze som skadade låret mot Blades och missat de senaste 4 matcherna. Han är tillbaka i träning denna vecka och har enligt rapporterna sett bra ut men jag tror inte han är med i truppen på lördag. Under Roy O´Boys ledning har uppställningarna skiftat med motståndet (och tillgängliga spelare). Glasner är mer konservativ på den fronten och vill spela på sitt sätt så jag tror inte att uppställningen kommer att skilja särskilt mycket beroende på motstånd. Jag tror vi får se en 3-4-2-1 uppställning även i denna match. Med både Hughes och Eze utanför laget är Palace bänk tunn. Glasner får nog spela med det han har tillgängligt. Trolig startelva för Palace (3-4-2-1):    

För Spurs del börjar det se bättre ut på skadefronten. Salomon är tillbaka i träning och ska enligt uppgift vara tillbaka i speldugligt skick till matchen mot Villa den 10 mars. Udogie ska vara klar för match på lördag efter smällen mot Brighton som höll honom på sidan senast. Enligt de senaste skadeuppdateringarna idag kommer Porro inte att vara klar för spel mot Palace. Det innebär sannolikt att vi återigen får se Emerson på högerkanten. Vore dock trevligt med en överraskning där då varken Emerson (eller Davies) gjorde någon av sina bästa insatser. Kanske läge för Dragusin som också kan spela högerback? Trolig startelva för Spurs (4-2-3-1):  

Vinst mot Palace skulle ge ett välbehövligt momentum inför Villa matchen. Slår vi Villa så har vi i tur och ordning Fulham, Luton, West Ham och Forest. Med rätt inställning och vilja hoppas jag på 18p de närmaste 6 omgångarna. Inte omöjligt 😊.

Kane kollen.

Jag brukar roa mig med att jämföra tabelläget med förra säsongen för att se hur mycket tappet av Kane påverkat resultatet. Kan då konstatera att efter 25 spelade matcher förra året låg vi på fjärde plats med 45 inspelade poäng och 46 gjorda mål. Efter 25 spelade matcher i år ligger vi på femte plats men med 47 inspelade poäng och 52 gjorda mål. Tappet av Kane verkar alltså (ännu) inte påverkat lagets prestation allt för mycket. Dock fortsätter Kane att spruta in mål i Bayern. 27 mål och 5 assist på 23 matcher. Hade varit spännande att se vad Kane kunnat åstadkomma med Ange Ball.  

Nu kör vi!

COYS!

Mats Löfström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.