THSS Historik – om supporterklubben

Säsongen 2017/18 blev vi över 1700 betalande medlemmar vilket var nytt medlemsrekord. Vi närmar oss detta även nuvarande medlemsår. 

Efter en lång förlossning föddes den officiella svenska supporterklubben Tottenham Hotspur Supporters Sweden (THSS) 1 juli 2004.

Efter alla ”glory days” och ett antal godhjärtade försök genom historien att starta en förening var det först 1 juli 2004 som en officiell svensk supporterklubb för Tottenham Hotspur FC bildades. En rikstäckande supporterklubb för såväl veteraner som nyfrälsta.

Supporterklubben THSS verkar för att skapa en god plattform för svenska supportrar där vi hjälper till med att ordna matchbiljetter till Spurs-matcher, påverkar tv-kanaler att sända matcher, sportbarer att visa matcherna mm. Samt verka för att föra fram Tottenham Hotspur FC’s goda anseende i Sverige och omvärlden. Supporterklubben är en klubb där alla är välkomna oavsett hur engagerad man är i fotbollslagets dagliga äventyr. En klubb av supportrar – för supportar. På det 90 minuter långa (vad annars?) styrelsemötet klubbades 1 MAJ en entusiastisk styrelse fram. Den 1 JUNI öppnades portarna för den nya websajten tottenhamhotspur.se. Och 1 JULI fick vi får officiella supporterklubbstatus. 

Ett frö såddes under 2003 av dåvarande redaktionschefen för Spurs svenskafans.com-sektion – Per Gravenius till forumskribenten Mathias Bridfelt att försöka starta en officiell supporterklubb för Tottenham. En engagerande och lyckad supporterresa till London hösten 2003 där ett tjugotal svenska Spursfans såg sitt hemmalag vinna över Wolverhampton med 5-2 blev startskottet. Mathias gjorde efterforskningar under vintern 2003/2004 kring vad moderklubben THFC hade för krav på ett blivande officiellt svenskt organ och vilka eldsjälar runt om i landet som skulle vara passande och villiga att ta tag i styrelsearbetet.
Efter en hel del efterforskning runt om i landet tillfrågades den första styrelsen med brett kontaktnät, öppna sinnen och stor geografisk spridning – från Göteborg till Stockholm. Från Kristianstad till Eskilstuna. I diskussion med engelska moderklubben THFC beslutade vi att THSS föreningsår skulle löpa mellan 1 juli – 30 juni. Följdaktligen blir första föreningsåret 1 juli 2004 – 30 juni 2005.

Att supporterklubben startades just då passade väl med tanke på den nystart som vår moderklubb upplevde under sommaren 2004 med en helt nytillsatt stab: Frank Arnesen sportchef, Jaques Santini ny manager, Martin Jol som assisterande manager och Clive Allen som utvecklingsansvarig tränare för våra lovande ungdomsspelare. Den största förändringen i organisationen på väldigt många år. Dessutom värvades svenske landslagsbacken Erik Edman vilket gav Tottenham nytt mediaintresse i Sverige och fint samarbete mellan THFC och vår svenska nyfödda supporterklubb. Lägg därtill kommande tunga spelarförvärv till detta unga talangfulla intressanta laget, och framtiden verkade se ljus ut.

THSS fick dessutom en drömstart i och med att Tottenhams hela spelartrupp förlade en hel sommarträningsvecka i svenska kuststaden Kungsbacka med tre träningsmatcher den 13, 15 och 17 juli i respektive Falkenberg, Göteborg (Ullevi) och Trollhättan. Tusentals Spursfans besökte dessa matcher. Svenska såväl som brittiska. Där byggdes grunden till supporterklubbens medlemsbas.

LGB och Matt 17 juli 2004_edit_thumb

Den 17 juli 2004 valdes legendariska sportjournalisten, TV-programledaren och Tipsextra-grundaren Lars-Gunnar Björklund in som Hedersmedlem nr 0001. Detta skedde på Trollhättan IF’s fotbollsplan i halvtid mellan Trollhättan och Tottenham Hotspur FC.

Mycket gräs har klippts på White Hart Lane sedan dess. Vi har sett managers komma och gå. Vi hade en historiskt stor matchsamling i Stockholm 2008 med över 100 supportrar som firade Ligacupfinalsegern över Chelsea. Vi har rest runt Europa under den fantastiska Champions League-säsongen med rekordantal mål av ett lag i CL-gruppspelet och magiska segrar över Zlatans AC Milan i Milano, hat-trick av Gareth Bale nere i Italien mot FC Inter och den fullkomliga segermatchen på White Hart Lane över regerande CL-mästarna FC Inter. Vi har även sörjt mängder av plattmatcher och förnedrande förluster mot huvudkonkurrenter i ligatoppen.
Vi har arrangerat och genomfört över 20 stora London-resor med THSS där medlemmarna fått träffa Spurs-legendarer som Ardiles, Roberts, Jennings och Chivers och firat fina segrar på det klassiska White Hart Lane. Vi har arrangerat årsmöten i Malmö, Göteborg, Jönköping, Stockholm mfl med Spurs-anknutna Darren Anderton, Erik Niva, Peter Forsberg, Erik Edman, Anders Fredriksson, Magnus Österberg mfl som exklusiva gäster.

THSS har även gjort sig hörd i en mängd artiklar på THFC’s officiella kanaler som tottenhamhotspur.com och i matchprogrammen och månadstidningarna. Idag vet nog nästan alla Spurs-supportrar i världen om ”The friendly crazy Swedes” som åker på matcher, startar hjälporganisationsinsamlingar och är ständigt DÄR det händer.

Ett stolt ögonblick för många av oss var när vi som första supporterklubb i världen lyckades få Ledley King att göra sitt första officiella Spurs-besök utomlands våren 2013 för att möta de svenska supportrarna och gästa Premier League-tvsändning i Sverige. Något även Darren Anderton gjorde.

Många av oss supportrar och THSS-medlemmar träffas på sportbarer runt om i Sverige för att se vårt Spurs växa sig till en allt starkare kandidat för titlar i den hårda konkurrensen. På våra årliga THSS-Londonresor är vi numer över 100 resenärer och allt fler ansluter. Fantastiskt roligt att se och uppleva!
Vårt mål är att Tottenham Hotspur Supporters Sweden ska vara den mest levande och vänliga supporterklubben i Sverige.

//THSS styrelse

thss stor logga

 

LGB mediumsize

Hedersmedlem nr 0001, Lars-Gunnar Björklund (R.I.P.)          Foto av Mathias Bridfelt, THSS