THSS Historik – om supporterklubben

 Efter en lång förlossning föddes den officiella svenska supporterklubben Tottenham Hotspur Supporters Sweden (THSS) 1 juli 2004.

Efter alla ”glory days” och ett antal godhjärtade försök genom historien att starta en förening var det först 1 juli 2004 som en officiell svensk supporterklubb för Tottenham Hotspur FC bildades. En rikstäckande supporterklubb för såväl veteraner som nyfrälsta.

Supporterklubben THSS verkar för att skapa en god plattform för svenska supportrar där vi hjälper till med att ordna matchbiljetter till Spurs-matcher, påverkar tv-kanaler att sända matcher, sportbarer att visa matcherna mm. Samt verka för att föra fram Tottenham Hotspur FC’s goda anseende i Sverige och omvärlden. Supporterklubben är en klubb där alla är välkomna oavsett hur engagerad man är i fotbollslagets dagliga äventyr. En klubb av supportrar – för supportar. På det 90 minuter långa (vad annars?) styrelsemötet klubbades 1 Maj en entusiastisk styrelse fram. Den 1 Juni öppnades portarna för den nya websajten tottenhamhotspur.se. Och 1 Juli fick vi får officiella supporterklubbstatus av moderklubben THFC (Tottenham Hotspur FC). 

Ett frö såddes under 2003 av dåvarande redaktionschefen för Spurs svenskafans.com-sektion – Per Gravenius till forumskribenten Mathias Bridfelt att försöka starta en officiell supporterklubb för Tottenham. En engagerande och lyckad supporterresa till London hösten 2003 där ett tjugotal svenska Spursfans såg sitt hemmalag vinna över Wolverhampton med 5-2 blev startskottet. Mathias gjorde efterforskningar under vintern 2003/2004 kring vad moderklubben THFC hade för krav på ett blivande officiellt svenskt organ och vilka eldsjälar runt om i landet som skulle vara passande och villiga att ta tag i styrelsearbetet.
Efter en hel del efterforskning runt om i landet tillfrågades den första styrelsen med brett kontaktnät, öppna sinnen och geografisk spridning – från Göteborg till Stockholm. Från Kristianstad till Eskilstuna. I diskussion med engelska moderklubben THFC beslutade vi att THSS föreningsår skulle löpa mellan 1 juli – 30 juni.

Att supporterklubben startades just då passade väl med tanke på den nystart som vår moderklubb upplevde under sommaren 2004 med en helt nytillsatt stab: Frank Arnesen sportchef, Jaques Santini ny manager, Martin Jol som assisterande manager och Clive Allen som utvecklingsansvarig tränare för våra lovande ungdomsspelare. Den största förändringen i organisationen på väldigt många år. Dessutom värvades svenske landslagsbacken Erik Edman vilket gav Tottenham nytt mediaintresse i Sverige och fint samarbete mellan THFC och vår svenska nyfödda supporterklubb. Lägg därtill kommande tunga spelarförvärv till detta unga talangfulla intressanta laget, och framtiden verkade se ljus ut.

THSS fick dessutom en drömstart i och med att Tottenhams hela spelartrupp förlade en hel sommarträningsvecka i svenska kuststaden Kungsbacka med tre träningsmatcher den 13, 15 och 17 juli i respektive Falkenberg, Göteborg (Ullevi) och Trollhättan. Tusentals Spursfans besökte dessa matcher. Svenska såväl som brittiska. Där byggdes grunden till supporterklubbens medlemsbas.

LGB och Matt 17 juli 2004_edit_thumb

Den 17 juli 2004 valdes legendariska sportjournalisten, TV-programledaren och Tipsextra-grundaren Lars-Gunnar Björklund in som Hedersmedlem nr 0001. Detta skedde på Trollhättan IF’s fotbollsplan i halvtid mellan Trollhättan och Tottenham Hotspur FC.

Vi har genom åren arrangerat och genomfört två årliga stora London-resor med THSS där medlemmarna fått träffa Spurs-legendarer som Ardiles, Roberts, Jennings och Chivers mfl. Vi har arrangerat årsmöten i Malmö, Göteborg, Jönköping, Borlänge, Stockholm, Örebro, Enköping mfl med Spurs-anknutna Darren Anderton, Erik Niva, Peter Forsberg, Erik Edman mfl som exklusiva gäster.

THSS har även gjort sig hörd i en mängd artiklar på THFC’s officiella kanaler som tottenhamhotspur.com och i matchprogrammen och i månadstidningarna. Idag vet nog nästan alla Spurs-supportrar i världen om ”The friendly crazy Swedes” som åker på matcher, startar hjälporganisationsinsamlingar och ständigt är DÄR det händer.

Ett stolt ögonblick för många av oss var när vi som första supporterklubb i världen lyckades få Ledley King att göra sitt första officiella Spurs-besök utomlands våren 2013 för att möta de svenska supportrarna och gästa Premier League-TVstudiosändningarna i Sverige. Något även Darren Anderton gjorde vid ett senare tillfälle. 

Efter sällsynt fina ligaplaceringar under Mauricio Pochettino-åren vilket kröntes av en Champions League-final 2019 blev det några turbulenta år med tränarbyten och nödvändig generationsväxling i spelartruppen, och när svenska landslagsmannen Dejan Kulusevski anslöt till pånyttfödda Antonio Conte’s Spurs i Januari 2022 så föddes nytt hopp och många nya svenska Spursfans! Supporterklubben träffade Kulusevski på Tottenham Hotspur Stadium under supporterklubbvårresan 2022 och det finns återigen hopp om framgångar och att vi ska kunna stärka communityn runt Spurs i Sverige.  

Många av oss supportrar och THSS-medlemmar träffas på sportbarer runt om i Sverige för att se vårt Spurs växa sig till en allt starkare kandidat för titlar i den hårda konkurrensen. På våra årliga THSS-Londonresor är vi ofta flera debutanter och vi möter ständigt nya fans! Fantastiskt roligt att se och uppleva!
Vårt mål är att Tottenham Hotspur Supporters Sweden ska vara den mest levande och vänliga supporterklubben i Sverige.

//THSS styrelse

thss stor logga

 

LGB mediumsize

Hedersmedlem nr 0001, Lars-Gunnar Björklund (R.I.P.)          Foto av Mathias Bridfelt, THSS