Inför Tottenham – Newcastle

Det börjar dra ihop sig för vårt kära Spurs. Nu svänger vi in på upploppet och det gäller att öka farten om vi ska ha nåt med toppen att göra. 7 matcher väntar under de närmaste 5 veckorna varav vi möter de tre lagen som för närvarande ligger ovanför oss i tabellen. Först ut är dock Newcastle på lördag. Eftermiddagsmatch uppe på St. James Park. Ett Newcastle som formmässigt blandat och gett under senaste tiden, precis som Spurs. 3 vinster (Wolves, West Ham och Fulham), en oavgjord mot Everton samt en förlust mot Chelsea. Det är identiskt med våra resultat de senaste 5 omgångarna. Båda lagen kommer från en vinst senast och borde ha lite luft under vingarna. Newcastle parkerar just nu på en 8:e plats med 13 poäng upp till en (förmodad) CL plats. Detta måste vara lite av en besvikelse för dem och fansen. De hade högre ställda krav (och) mål när de gick in i säsongen.

Isak har bitvis visat riktigt bra form under säsongen och är deras bäste målskytt med 15 fullträffar och han har avgjort en del matcher med betydelsefulla mål. I vissa matcher har han försvunnit helt och knappt märkts, lite grann som vi också sett i landslaget hittills.

Skadelistan är ingen munter läsning för Eddie Howe. Botman, Lascelles, Callum Wilson, Joelinton, Livramento, Almiron, Pope, Trippier, Willock, Target. Nästan ett helt lag som är borta. Willock och Target har känningar och är eventuellt aktuella för spel till helgen.

Hur är känslan i Spurslägret då?

Efter matchen mot Forest kände man mest en lättnad. Första 20 min gör vi det ganska bra och trots ett tidigt mål (Murillo, SM) ville det inte riktigt släppa. Efter målet börjar vi släppa in Forest i matchen igen och låter Chris Wood kvittera mitt i halvleken. Trots stort spelövertag och bollinnehav skapar vi inte särskilt mycket framåt. Byte redan i halvtid då Dansken och Bentancur kommer in i stället för Sarr och Bissouma. Ut. Vi tar direkt tag i taktpinnen (för att aldrig släppa den igen) och det är rättvist att vi också gör 2 till. Forest skapar inte mycket framåt i slutet och det blir en ganska komfortabel seger till slut

Newcastle spelar en framåtlutad, anfallsinriktat fotboll. Normalt sett passar det oss ganska bra då vi vill vinna bollen högt då motståndarna är på väg framåt. Här måste presspelet sitta annars hamnar vi lätt i en situation där Newcastle har fler spelare än vi framför bollen. De tar också gärna chansen att ställa om snabbt om möjligheten ges. Här behöver vi vara vaksamma när vi tappar bollen högt så att vi faller tidigt och inte låter dem spela in bakom vår backlinje tidigt och komma 3 mot 2 allt för många gånger. För Spurs gäller det att utnyttja ytorna där de finns, spela boll på spelare i rörelse i djupled. Här är Newcastle sårbara.

En liten titt på tabellen innan vi går igenom laguppställningarna. Efter 32 spelade omgångar (de flesta lagen har dock bara spelat 31 matcher) lyckades vi i och med segern mot Forest och Villas oavgjorda mot Brentford att ta oss förbi Villa, upp på en fjärdeplats (på målskillnad men fortfarande med en match tillgodo på Villa). Dock har vi tuffa matcher kvar. Efter helgens match möter vi Arse (h) i NLD, Chelsea (b), Liverpool (b), Burnley (h), Man City hemma för att avsluta med Blades (b).

Villa har ett liknande schema kvar så det gäller att vi tar poängen. Jag utgår från att vi slår Burnley, Blades och Chelsea. Helst även Newcastle. Då behöver vi nog ta minst 4 poäng mot Pool, City och Arse. Det kan räcka mot Villa men i alla fall som sämst en 5:e plats och troligen CL plats nästa säsong.

Trots den långa skadelistan så kan Newcastle mönstra en stabil startelva. Jag tror inte Howe gör några större förändringar i laget efter Fulham matchen. Willock gick ut efter 40 min mot Fulham med en känning. Enligt rapporterna har han rehabat bra under veckan och är aktuell för spel men jag tror han börjar på bänken i denna match.  

Trolig startelva för Magpies (4-3-3):

För Spurs del ser det bättre ut på skadefronten. Förutom de vanliga som varit borta en längre tid är det bara Richy som fortfarande har några problem. Förhoppningsvis är han tillbaka till denna match men tror han får starta på bänken ändå. Dansken gjorde det så pass bra när han kom in i halvtid så jag tror han belönas med en startplats (på Bissoumas bekostnad). Tror tyvärr även att Kulu startar på sidan och att Ange var så pass nöjd med firma Johnson – Werner att de får starta igen på lördag.

Hoppas som sagt att Richy kommer in andra halvlek och att Son flyttas ut till vänster (Werner ut) och att Kulu går in antingen i tia rollen i stället för Madders eller till höger i stället för Johnson.

Trolig startelva för Spurs (4-2-3-1):

Kane kollen.

Alltid kul att jämföra tabelläget mot förra säsongen för att se hur mycket tappet av Kane påverkat resultatet. Efter 31 spelade matcher förra året låg vi på femte plats med 53 inspelade poäng och 57 gjorda mål. Efter 31 spelade matcher i år ligger vi på fjärde plats men med 60 inspelade poäng och 65 gjorda mål. Vi har alltså fler vunna och oavgjorda denna säsong men även gjort fler mål än förra säsongen. Det verkar som oron över tappet av Kane är obefogat. Vi klarar oss bra (faktiskt bättre) utan Kane i truppen men det hade varit spännande att se vad Kane kunnat åstadkomma med Ange Ball.

7 matcher kvar på säsongen. Om vi kan få 7 bra prestationer i dessa återstående matcher kan det bära långt. Framtiden är liljevit!

Nu kör vi!

COYS

Mats Löfström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.