Flaggskeppet i en Samling

Kärt barn har många namn – Harry Kane är flaggskeppet i vår spelartrupp. Han är den spelaren som inte bara presterar på plan, utan han har också med sin karaktär skapat ett sigill för Spurs. Men ni vet hur det fungerar, det är lätt att förblindas av dyrbarheter. En fara som kanske inte behöver göra Spurs sämre, men stoppa oss från att bli bäst. Jag menar inte att framgångssagan Harry Kane har varit negativ, men att alla konsekvenser av en sådan bör hanteras på rätt sätt. För vad är en båt på hav utan vind i segel? Vad gör Tottenham när man inte har Harry Kane?

Vad jag vill komma fram till är att Spurs behöver bli bättre än vad man är när man inte har tillgång till Harry Kane. För att i framtiden kunna bli bäst. För att vinna Premier League och komma långt i Champions League. För att byta ut komparativ mot superlativ.

Det räcker att gå tillbaka till förra säsongen, 2016/17 för att hitta ett samband. När tappade vi poängen? Kane var skadad mellan den 18:e September och 6:e November. Under den här perioden spelade vi oavgjort mot lag som West Bromwich, Bournemouth och Leicester. Champions League gick förlorat redan vid gruppspelet. Vi gick från en 2:a plats till en 5:e plats i tabellen. Här tappade vi troligen möjligheterna till en ligatitel. Faktor? En målskytts frånvaro. Nu är vi några omgångar in i en ny säsong där Harry Kane briljerar, igen. Men de senaste två matcherna har inneburit onödiga och snöpliga förluster. Faktor? En målskytts frånvaro. Vi har varit och är alldeles för beroende av Harry Kane.

Jag tror inte vi ska dra slutsatsen att vi är endast beroende av Kane för att han gör mål. Han påverkar genom något mer än så. Ledarskapet som han påvisar är minst lika viktigt och svårt att ersätta.

Spurs behöver alltså jobba på två faktorer. Dels det som kan tyckas vara enklare, men som vi fortfarande inte lyckats med – hitta en alternativ målskytt. Heung Min Son fungerade relativt bra förra säsongen och vi väntar fortfarande på att Fernando Llorente ska hitta formen. Sen även hitta tryggheten utan Harry Kane. Vem ska leda laget om man inte har en ledare? Någon gång under början av 1900 – talet uppfann man båtmotorn. Då var man helt plötsligt oberoende av den vägledande vinden. Vad ska Mauricio Pochettinos uppfinning bli, som ska kunna föra oss framåt när orkanen inte viner?

COYS

Noel Skoglund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*