Inför Tottenham – Brighton & Hove Albion

Julen är över men Premier League tuffar på. Säsongen är inne i sin mest intensiva period och det märks inte minst på antalet skador hos lagen. Mitt i allt detta reser vi söderut för att ta oss an Brighton & Hove Albion på Falmer Stadium, eller kanske mer känt som Amex Stadium.

Brighton kommer senast från ett oavgjort resultat borta mot Crystal Palace (1–1) och har gått lite knackigt med endast fem inspelade poäng på dom fem senaste matcherna (Crystal Palace, Arsenal, Burnley, Brentford och Chelsea). På detta har man en likhet med Tottenham en gedigen skadelista med flera potentiella startspelare: Ansu Fati, Julio Enciso Espinola, Joel Veltman, Pervis Estupinan, Adam Webster, Tariq Lamptey, Kaoru Mitoma, Solomon March. Närmast spel sägs vara Mitoma som skulle vara ett rejält tillskott med sin avhandling om dribblingar.

Trolig startelva för fiskmåsarna är:

Vårt kära Spurs har efter en lite sämre period radat upp tre raka vinster, nu senast mot Everton och dessförinnan Nottingham Forest och Newcastle. Dock har det väl ärligt talat inte sett toppen ut över samtliga 90 minuter. Trenden är att vi startar matcherna bra med fina kombinationer, många löpningar och en uppsjö av chanser. Dock blir det sällan mål på chanserna utan det kändes mera som ett undantag senast när vi gick upp till en 2–0 ledning tidigt. Efter det och säkert ytterligare 20 halvchanser så dör det av.

I andra halvlek så kommer Everton tillbaka och spelet blir jämt. Många slarviga passningar och när det endast är ytterbackarna som vill ha bollen i mitten så ser det inget vidare ut. Reduceringen kommer och kvitteringen är centimeter bort när Danjumas ribbskott studsar ner på Vicarios lår. Vill tro att detta beror på trötthet och att dom spelare som kommer in inte erbjuder samma egenskaper som dom som startar. När Sarr går av tappar vi någon som löper även offensivt. Skipp och Höjbjerg är tyvärr inga spelare som ska bidra till offensiven. Även Lo Celso blir överflödig när löpningarna runt om saknas.

Förstår att detta är ett bygge som är i början och alla puzzelbitarna är inte på plats ännu. Rykten säger att det kan bli rockader redan i januarifönstret och känns ganska givet att man vill byta ut ett par spelare för att bättre passa sättet Tottenham spelar på.

Ser man till en potentiell startelva så är inte alternativen allt för många med alla skador och avstängningar. Skadade just nu är: Ivan Perisic, Rodrigo Bentancur, Micky van de Ven, James Maddison, Ryan Sessegnon, Manor Solomon, Cristian Romero, Alfie Whiteman. Förhoppningsvis kan Maddison och van de Ven börja träna med laget efter nyår, där van de Ven är den som är närmast. På detta så är Bissouma fortsatt avstängd för sitt tveksamma röda mot Nottingham.

Startelvan blir således troligen:

Tror man väljer Dier före tex Royal för att tampas med unge Fergusson. Höjbjerg går före Skipp då Skipp fått sin chans men inte tagit den. Övriga positioner känns gjutna. Måste även passa på och pusha för Davies som jag tycker växt ut till en absolut fullgod inhoppare på mittbacken. Når inte riktigt upp till höjden hos Romero eller van de Ven men gör sällan några misstag och man vet precis vad man får. 

Hur slutar det då? Tror som vanligt på en stark inledning, och kan vi gå upp till en tidig 0–3 ledning så känns det klart. Dock får vi inte mer än 0–2 på första 30 minuterna så kommer det bli att kämpa in i kaklet, där jag ändå vill tro att Spurs något bredare trupp ska kunna segra. Gäller att ta chansen nu när flera av toppkonkurrenterna tappat poäng tidigare i omgången. Slutresultat 1–3.


COYS!

Gustaf Jonsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*