Äntligen hemmapremiär!

Första hemmamatchen under Postecoglou blir mot Manchester United, en riktig stormatch!

Vad kan vi förvänta oss baserat på insatsen mot Brentford?

Först av allt det kanske viktigaste; Spurs har hittat sin själ igen och börjat spela positiv, anfallsinriktad fotboll! I vanliga fall brukar många kommentarer efter en match ha ett negativt fokus, framför allt om Spurs inte har vunnit, men nu är alla fans glada bara över att se dribblingar och spelglädje igen!

Jag tycker att Spurs klarade sig bra mot Brentford, med tanke på att man ställde upp med 4 debutanter (Vicario, Micky Vdv, Udogie, Maddison). Dessutom var det för Bissouma mer eller mindre första gången som han fick chansen från start i en roll som passade honom perfekt.

Kommentar i korthet – spelare för spelare:

Vicario

Godkänd insats förutom att han vid ett par tillfällen såg lite darrig ut i spelet med fötterna vilket kan bli ett problem framöver om han inte rättar till det. United lär, precis som Brentford, se det som en potentiell svaghet att försöka utnyttja på lördag.

Udogie

Väldigt bra insats, snabb med och utan boll, fysisk och rejäl i närkamperna, såg ut som han spelat massor med matcher i PL.

Van den Ven

Såg trots allt riktigt stabil ut efter bara tre träningar men behöver naturligtvis lite tid för att spela in sig i laget, förhoppningsvis med Romero vid sin sida. Vi visste att han är extremt snabb, men kanske inte att han skulle vara så säker i spelet i övrigt, stark i höjdduellerna och man-man situationer. Oturlig insats vid målet men skakade av sig det sedan.

Romero

Hann bara spela 11 minuter innan han plockades av p g a huvudskada men hann ju göra ett fint mål på Maddisons frispark. (Nya huvudtränaren Ange meddelade idag dagen före match att Romero har fått medicinskt klartecken att medverka i morgondagens match.)

Sanchez

Fick hoppa in när Romero gick ut och alla Spursfans fick kalla kårar av tanken på hur samspelet mellan honom och Emerson brukar kunna se ut. Sanchez klarade sig dock bra och är väl tänkt som en back-up tack vare sin snabbhet. Han har faktiskt varit bättre under Postecoglou än under Conte, men det kändes ändå lite osäkert med Sanchez i stället för Romero.

Emerson

Hade problem defensivt med den snabbe Rico Henry, vid 2–1 samt ytterligare en gång där Mbuemo kanske borde ha gjort mål. Framåt ändå en bra insats i den inverterade ytterbacksrollen som nästan blir en innermittfältare ibland. Krönte insatsen med ett lika oväntat som briljant mål. Postecoglous höga backlinje kommer att sätta stor press på hela backlinjen och Emerson kan möjligen vara den svaga länken här.

Bissouma

Matchens lirare i mitt tycke – en ny Moussa Dembele? Riktigt bra, man känner igen den Bissouma som var en av ligans bästa mittfältare i Brighton men aldrig användes på rätt sätt av Conte.

Skipp

Godkänd insats men man vill se mer av honom, mer passningar i djupled, mer delaktig i spelet.

Maddison

Levererade precis det som Spurs köpt honom för. Höll i bollen, dribblade när det behövdes, gjorde små instick. Stod också för några riktigt fina passningar till Richarlison som var nära att ge frilägen samt en perfekt frispark fram till Romeros mål.

Son

Ser fortfarande lite trög ut och verkar inte ha kvar sitt självförtroende att skjuta när han får läge. Systemet med wingers som håller bredden ute vid linjerna kanske inte gynnar honom. (Jämför med säsongen 21–22 där anfallen oftast baserades på att Kane levererade bollen till Son som sprang i djupled i mitten). Lite oförsiktig vid straffsituationen när han ger motståndaren chansen att falla som ett korthus vid den lilla kontakt som trots allt sker.

Richarlison

Tyvärr helt iskall när han nu fick sin chans som förstestriker. Förhoppningsvis får han chansen några matcher i rad och växer in i rollen.

Kulusevski

Som Son så ser Kulan också trög ut och har svårt att få något gjort i den positionen mot ett lågt stående försvar.

Oavgjort borta mot Brentford i år igen alltså, vilket inte är ett dåligt resultat. Förra säsongen förlorade Brentford endast två hemmamatcher (mot Arsenal och Newcastle) och med tanke på förutsättningarna får det sägas vara godkänt, både resultatet och spelet.

Vad ska vi tro om kommande match mot Man U då? Vilket United är det som kommer på besök?

De började säsongen med en krampaktig och lite turlig 1–0 vinst hemma mot Wolves (som räknas som nedflyttningskandidat av många). Den nye förstekeepern Andre Onana gjorde sex räddningar och räddade i första halvlek laget från förlust, men i slutet av matchen borde det blivit straff för Wolves när Onana kapade Craig Dawson. I övrigt såg United bleka och orkeslösa ut, frågan är om ”Dr Tottenham” kommer att vara den läkande behandlingen för det laget? Vi får väl hoppas att det inte blir fallet!

Unibet ger oddsen 2.40 för bortaseger, 2.95 för hemmaseger och 3.70 för oavgjort. Det kanske är en fingervisning om vad vi kan förvänta oss av matchen? Nu i början av säsongen är det fortfarande lite försäsongskänsla, många spelare är antingen helt nya eller ännu inte riktigt uppe i full matchform.

Det kan väl ge förutsättningar för ytterligare en svängig match med målchanser och mål åt båda håll?

Wolves lurade flera gånger Uniteds press på mittplan med individuella prestationer, där hoppas jag att just Bissouma eller Maddison kan ta emot och vända bort sin motståndare. Om det sker, bör vi kunna såra United och skapa målchanser. Mount och Fernandes såg inte ut som ett idealiskt mittfältspar.

Mot United blir det förhoppningsvis större ytor, något som borde gynna både Son och Deki. Vi vill ju se dem båda mycket mer involverade i spelet än mot Brentford. Vassare avslut från hela anfallstrion är önskvärt på lördag.

Skademässigt ska det inte vara någon som faller bort ur startelvan från matchen mot Brentford, Romero ska förhoppningsvis inte behöva vila till helgen. Faller han bort tror jag att vi kan få problem med att spela oss ur Uniteds press, även om Bissouma fortsätter att vara tryggheten själv och klara av att vända upp med boll även när han är pressad.

United är skadefria så när som på nyförvärvet Höjlund som inte kommer till spel och mittbacken Lissandro Martinez som är tveksam.

För Spurs är det troligast (?) att Ange väljer att ge samma lag förtroendet igen. De positioner som han kanske funderar på kan vara om Skipp är bäste partner för Bissouma på mitten eller om t ex Lo Celso kan komma in och visa att Spurs vill vara spelförande på hemmaplan även mot ett topplag. Det mer defensiva alternativet skulle vara att ge Sarr chansen i stället för Skipp.

I anfallet skulle man som vissa föreslår kunna tänka sig att eventuellt spela Son centralt och ta in t ex Perisic på kanten. Min gissning är dock som sagt att valet blir att ge samma elva chansen igen och försöka bygga stabilitet utifrån det.

Matchbilden kommer nog att se annorlunda ut än mot Brentford, där Brentford backade hem och kontrade kommer United i stället troligen att försöka dominera matchen. Det blir ett tidigt test av hur långt Postecoglous nya system har kommit, förhoppningsvis räcker det för att åtminstone ta en poäng, det skulle jag återigen se som godkänt, om spelet också visar att utvecklingen går åt rätt håll. Ska vi säga 2-2 igen?

COYS!

Gunnar Melkersson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*