(foto: jenny boström)

Seriestart – äntligen!

Äntligen dags för Premier League igen. Redan i morgon (fredag den 11 augusti) sparkar det i gång med nykomlingarna Burnley (med Hjalmar Ekdahl) hemma mot regerande mästarna City från Manchester och på söndag är det äntligen dags för Spurs. Vi åker västerut och möter Brentford i ett London derby. Ett Brentford utan sin lagkapten och härförare Pontus Jansson som flyttat hem till Malmö efter fyra år i Londonklubben men i mångt och mycket är det fortfarande ett slagkraftigt Brentford vi möter så det blir en bra värdemätare direkt i premiären.

Vad kan vi förvänta oss av Spurs under årets säsong?

Som vanligt en ny tränare 😊. Ange Postecoglou har kommit in från Celtic. Med sig har han ett mer framåtlutat spel med högre press på bollhållaren i ett 4-3-3 system men även ett snabbare anfallsspel där vi använder både omställningar och uppspel centralt. Det spel som vi sett i träningmatcherna lovar gott framåt. På spelarsidan har vi fått in James Maddison från Leicester på det centrala mittfältet. Han har bidragit till den injektion av kreativitet och framåtlut vi behöver. Vi har även tagit in Manor Solomon från Fullham. Den israeliske landslagsforwarden har i träningsmatcherna visat goda intentioner och det ska bli spännande att följa honom under säsongen. Kulusevski och Son är kvar i år med. Son verkar vara på väg att hitta tillbaka till den form han hade (21/22) när han vann skytteligan. Richarlison ser också ut att börja hitta tillbaka så smått. Får han vara skadefri under säsongen kan han nog vara en bra avlastning framåt. Sist in i forwardsleden är en riktigt spännande 19-årig Argentinare, Alejo Véliz, från Rosario Central. Med 11 mål på 23 matcher i argentinska ligan förra säsongen kan han vara den striker vi så väl behöver när målskyttet haltar lite.

foto: Tottenhamhotspur.com

På centralt mittfält har vi som sagt fått in Maddison, en spelartyp jag gillar och tror vi behöver. I träningsmatcherna har han visat prov på både kreativitet, passningsförmåga och vassa avslut.

På mittfältet har Bissouma börjat visa lite varför vi köpte honom. Efter skadebekymren förra säsongen verkar han ha haft en bra försäsong och har sett riktigt bra ut i den sittande rollen under träningsmatcherna. Förhoppningsvis kommer även Bentancur tillbaka till den form han hade under förra säsongen. Ett centralt mittfält med Bissouma bakom Bentancur och Maddison vore inte helt fel. Vi har också hyfsad back-up där med Skipp, Sarr och Dansken (om han blir kvar).

Försvaret då, håller det?

Försvaret som under flera år varit vår svagaste lagdel har även den fått intressanta tillskott till denna säsong. Då Hugo verkar gjort sitt i Spurs tröjan så har vi fått in Guglielmo Vicario från Empoli mellan stolparna. Han har fått mycket lovord, från bla. Buffon. Återstår att se om den talangfulla italienaren kan leverera i Spursmålet med.

Sent om sider blev det klart med Micky van de Ven från Wolfsburg. Den unge holländaren som vi hoppas ska bli den nya Super Jan på centerbacks positionen. Vi har också tagit in den unga engelska talangen, 18-åriga Ashley Philips från Blackburn. U19 landslagsman som spås en lysande framtid men behöver nog stå på tillväxt för att klara PL spel. Vi kommer säkert att få se honom i både FA och Ligacupen framöver.

Enligt de senaste ryktena ska vi även vara intresserade av att signa Perr Schuurs från Torino. En 23-årig holländsk mittback med förflutet i Ajax akademi. Intresset för Tapsoba från Leverkusen verkar ha svalnat rejält. Säker pga den ganska häftiga prislappen på runt 60£M. Fortfarande är Sanchez, Dier och Romero kvar i truppen så det finns lite alternativa komplement att jobba med.

Enligt uppgift vill Pep bli av med Laporte då han inte riktigt passar in i Citys nya spelmodell. För runt £30M borde han vara en no brainer men Levy är Levy. Det ska även pågå diskussioner om att lösa Lenglet från Barcelona även om det varit ganska tyst om det på senaste tiden.

På ytterbacksplatserna har det varit ganska lugnt. För närvarande är Reguilon kvar, Porro är inköpt (tvingande option), Udogie tillbaka efter lån. Emerson och Davies ser ut att bli kvar. Däremot verkar både Spence och Tanganga vara på väg bort. Ange har satt upp dessa till försäljning. Återstår att se om någon är intresserad.

Det finns potential i de bakre leden och om vi kan få ihop det kan det bli bra, men det kan också fortsätta att vara vår svagaste lagdel. I träningsmatcherna har det varit lite upp och ner så de har en del att bevisa om vi ska ta en top 4 placering i år.

Kane Gate.

Så till den eviga frågan. Will he stay or will he go?

Ni har säkert hört och läst alla rykten som finns runt den eventuella affären med Bayern så jag tänkte inte redovisa detaljerna runt detta. Nu har (till sist) Bayern München lagt ett bud som accepterats av Tottenham, men frågan är om Kane väljer att stanna eller gå? Kane har själv tidigare sagt (ej verifierad uppgift) att om han startar i söndagens match mot Brentford så är en flytt denna säsong inte aktuell.

Personligen tror jag inte Kane lämnar för Bayern, i alla fall inte nu. Jag har tidigare sagt att jag tror han stannar denna säsong. Jag tror vidare att han inte vill gå på free transfer utan att vi ska få bra betalt för honom. Han kommer att skriva nytt kontrakt under hösten med en utköpsklausul på gissningsvis £30-40M för ett ge honom möjligheten att gå nästa sommar om han så önskar. Går första halvan av säsongen så bra som vi alla hoppas (före såklart) så kan det bli ett längre kontrakt och en högre utköpsklausul. Så förhoppningsvis kan Ange styra upp detta denna säsong så vi får behålla honom karriären ut.

Det finns mycket positivt att ta med sig in i säsongen och förväntningarna är höga (som alltid innan säsongstart). Om nyförvärven kan leverera direkt och Ange kan få in den fart i anfallsspelet och höga pressen i försvarsspelet så kan de bli en trevlig säsong.

Tänkbar startelva på söndag:

Vicario  –  Porro, Romero, Dier, Udogie  –  Bissouma, Maddison, Skipp  –  Son, Kane, Kulusevski

Framtiden är (som alltid) liljevit!

COYS!

Mats Löfström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.