Tottenham mot Shakhtar Donetsk och King Kane!

En på förhand enklare motståndare stod på schemat idag, Shakhtar Donetsk. En fin inledning med en tyst minut med anledning av kriget i Ukraina och det var fint att se ukrainska flaggan runt stadion.

foto: Tottenham Hotspur Facebook

En, i mina ögon, ganska oväntad startelva med Sarr och Höjbjerg på mitten och Udogie på vänsterbacks position. Själv är jag ganska förtjust i Sarr och tycker att han växer i varje match – men jag trodde nog att Postecoglou skulle satsa på den mer rutinerade Bissouma. Men det är ju en match på tisdag också!

Spurs satte sin, numera, vana trogen igång matchen med högt tempo. Hög press och stort bollinnehav. Redan i andra minuten kunde det stått 1-0 till Tottenham då målvakten gör en dålig utspark till Emerson, som gör en snabb passning till Kulusevski som snabbt transporterar den vidare till Kane som tar ett snabbt skott. Målvakten räddar till hörna, men pressen fortsätter. Dock får vi inte till det på sista delen av planen förrän Maddison blir bryskt fälld i straffområdet i 40:e matchminuten och som vanligt får vi då upp följande skylt på Tottenham Hotspur Stadium:

Foto: Tottenham Hotspur Facebook

Harry Kane har inlett sin målkavalkad!

Något förvånade gör dock Shakhtar Donetsk 1-1 precis innan pausvilan. Ett slarvigt försvarsspel, där motståndaren kan kliva in emellan Tottenhams backar och ganska enkelt nicka in reduceringen. Pausvila och jag tror många av oss var nyfikna på vad som skulle hända efter pausen. Skulle de flesta i laget bytas ut i halvlek, likt tidigare träningsmatcher? Eller skulle startelvan få fortsätta och försöka få till flytet i spelet igen?

Till andra halvlek kommer samma elva ut som startade matchen, men oj vilken tempohöjning vi får se! Tempot i passningsspelet har skruvats upp och redan i 50:e minuten gör Maddison ett superbt inlägg till Kane, som bara behöver sätta dit pannan och ledningen är återtagen – 2-1!

Fem minuter senare är det dags för Kulusevski att visa vilken fin spelförståelse han har med ett läckert pass där han tunnlar backen och bollen når fram till Kane – 3-1! Här är ju matchen redan avgjord, och speltempot trappas av lite.

Son och Maddison byts ut i 75:e minuten och in kommer Salomon och Lo Celso. Dessa två gör direkt avtryck i matchen genom snyggt pass av Lo Celso till Solomon som skjuter, målvakten räddar men bollen går rakt ut till Harry Kane som enkelt kan lägga in 4-1.

Efter målet blir Kane utbytt till stående ovationer och en publik som vädjar till vår hjälte att stanna i Tottenham. In kommer Scarlett som med ett pass från Kulusevski avslutar målskyttet för dagen – 5-1! Kul för Scarlett att få göra mål! Efter det blåses matchen av.

Min korta sammanfattning av matchen är att i första halvlek är det lite krampaktigt spel, spelarna håller i bollen för länge vilket gör att det inte blir något riktigt flyt i spelet. Så fort bollen rullar snabbt blir Tottenham farliga. Det såg mycket bättre ut i andra, då passas bollen i högre tempo och direkt kommer målchanserna. Försvarsspelet är, återigen, vår svagaste lagdel. Romero och Davies är inte sammanpratade vid 1-1-målet och även chanserna för Shakhtar Donetsk i andra borde hanteras på ett säkrare sätt. Dock var det ju finbesök på läktaren, Micky van de Ven kollade in matchen. Här har jag stora förhoppningar på att backlinjen skall bli säkrare framöver.

Maddison gör sin bästa match i Tottenham hittills, och idag såg man tydligt vilken nytta han bidrar med till laget. Rörlig, snabb i fötterna, glimrande inlägg och farliga stickbollar. Kan Maddison bli vår nye kreatör på innermittfältet som vi saknat sedan Eriksen försvann?

Det var kul att se Kulusevskis spelglädje i dagens match. Jag har saknat den under slutet av förra säsongen, men idag visade han vad han kan tillföra laget. Spelförståelse, läckra framspelningar, vågar hålla i bollen på motståndarnas planhalva och livsfarlig vänsterfot.

Avslutningsvis måste jag ju bara hylla vår egen (just nu i alla fall..) Harry Kane. Alltid på rätt plats när man behöver honom. Han är en slitvarg som hela tiden är rörlig i straffområdet och skapar ytor. Fyra mål talar ju för sig själv. Idag var det King Kane på planen, frågan är om vi får se honom på Tottenham Hotspur Stadium igen eller om detta trots allt var avskedet. Jag väljer att hoppas på att Kane väljer att stanna och bli legend i Tottenham.

COYS!

Jenny Boström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*