(foto: tottenham hotspur fc)

Välkommen till Tottenham, Robert Vilahamn!

Vi var nog många som blev väldigt glatt överraskade när Tottenham Hotspur gick ut och meddelade att Robert Vilahamn är utsedd till ny Head coach för Tottenham Hotspur Women! Robert är ju inte helt okänd för oss som följer svensk fotboll (han lämnar sitt BK Häcken FF som serieledare i Damallsvenskan) men vi i Tottenham Hotspur Supporter Sweden lyckades få till en intervju med nye tränaren inför att uppdraget drar igång.

Men först lite bakgrund – vem är Robert Vilahamn?

Robert Vilahamn är uppväxt i en liten ort som heter Skalhamn utanför Lysekil, i en familj med fem syskon. Fotbollen har hängt med från starten och den egna karriären började i Lysekils FF. Robert var och provtränade för engelska laget Wimbledon FC som ungdom, och blev som 17-åring värvad till IFK Göteborg. Han hann med nio a-lags matcher innan han kände att han inte kommer bli något utlandsproffs och började då ta de första stegen till att bli tränare. Utöver att vara spelande tränare för Ytterby IS under några säsonger studerade han också till lärare i Idrott och hälsa, geografi och engelska på Göteborgs Universitet. Robert hann med några år som lärare på olika skolor i Göteborg innan arbetet som tränare tog över på heltid.

En av Roberts stora intressen är att resa, träffa människor och få uppleva olika kulturer. Det var detta intresset samt arbetet som lärare som gjorde att han kom i kontakt med en rektor på en skola i Uganda, där Robert i dag har startat upp en fotbollskola. Fotbollsskolan ligger i en liten by två timmar norr om huvudstaden som heter Kateera. Det är en fattig del av Uganda och Vilahamn soccer Academy bidrar med resurser för att skapa glädje och framtidshopp för barnen som lever i svår fattigdom och fått en svår start i livet på flykt eller i föräldralöshet som är verkligheten för majoriteten av de hundratals barn som bor i och omkring Kateera. Robert har varit över ett antal gånger för att lämna över insamlat material i form av matchställ och fotbollsskor samt även varit med och hjälpt till att utbilda tränarna på plats så barnen kan få en bra fotbollsutbildning.

Sakta men säkert har Vilahamn kunna bygga upp sin egen karriär, och tycker att det är fantastiskt att ha möjlighet att kunna ha med familjen på detta kommande äventyr. Just nu håller familjen på att leta efter bostad i London samt hyra ut sitt hus hemma i Sverige. Frun Sofi och de 13-åriga tvillingarna Alvina och Kaspian är än så länge på hemmaplan i Sverige, men redan i september börjar skolan i London.

En rolig anekdot är att när jag och min fru skulle gifta oss kunde vi inte enas om ett efternamn utifrån de vi hade (Karlsson och Kristoffersson), utan tillslut blev det Vilahamn, en sammanslagning av Vilhelmina (där frun Sofi kommer ifrån) och Skalhamn”.

(foto: tottenham hotspur fc)

Vad visste du om Tottenham Hotspur Women innan du blev kontaktad för tränaruppdraget och vad var det som lockade över dig?

Jag började följa Women’s Super League för några år sedan då det är en mycket jämnare serie än övriga Europas damligor. Redan då fick jag upp ögonen för Tottenham Hotspur Women när de slutade femma i ligan. Efter det har jag haft lite extra koll på Women´s Super League då de verkligen är på väg framåt i utvecklingen.

Under våren blev Robert Vilahamn kontaktad av Spurs genom Andy Rogers, Managing Director för Tottenham Women. Ett första möte genomfördes där han fick reda på att det skall genomföras en rejäl satsning på Tottenham Hotspur Women. Bland annat berättade Spurs att de vill bygga en hållbar och sund talanguppbyggnad med ett holistiskt perspektiv. Klubben vill få en bättre helhet från akademin till damlaget.

Det som Andy berättade matchade mycket mina egna tankar och ideer och något som jag varit med att bygga upp och genomföra i BK Häcken FF berättar Robert.

Robert fortsätter med att berätta att klubben flyttat över resurser från herrlaget till damlaget. Bland annat har damlaget fått över Hannah Sherridan som jobbar som Head of Performance and Female Athlete Health och Perry Suckling som är målvaktstränare. Båda två har en lång bakgrund både i Spurs och i herrlaget och är viktiga för att bygga upp en kontinuitet för damlaget. Detta är en viktig signal från klubben att damlaget är på frammarch och något klubben satsar på.

”Sista intervjun var med Daniel Levy (klubbordförande och stor delägare i koncernen Tottenham Hotspur FC) där han berättade sin syn och vision för hur Tottenham Hotspur Women bör utvecklas och han visade även en väldigt tydlig plan för hur han ser på damfotbollens utveckling i landet överlag.

”Jag hade inte hoppat på detta uppdraget om jag inte kände att jag hade klubbens ledning i ryggen och att de verkligen vill satsa på damlaget. Det var en väldigt bra, proffsig process och bra möten som gjorde att det blev ett väldigt lätt beslut för mig i slutet”

Vilket intryck har du fått av klubben hittills?

”Jag har inte varit så mycket i klubben ännu, ungefär en vecka på anläggningen totalt. Spelarna har just nu semester och de som inte spelar i VM (sju spelare) kommer tillbaka den 7 augusti. Det intrycket jag fått hittills är att det är en väldigt familjär klubb, det är en bra stämning mellan människorna och man bryr sig om varandra. Det är en familjär känsla samtidigt som det är en otroligt professionell verksamhet. Alla jag träffat har visat en stor stolthet över emblemet. Så jag har fått en otroligt bra känsla för Tottenham som förening.”

Robert berättar att det viktigaste uppdraget han blev rekryterad för är att bygga upp den fotboll som supportrarna vill se – en anfallsmässig och spelglad fotboll. ”Det är viktigt att se att både dam- och herrlaget kan vinna titlar, men jag tror att det är viktigt att det görs på Tottenhams sätt, genom att sätta sin egen prägel på matcherna och följa klubbens motto <To dare is to do> (Att ha modet att våga).

Hur är kvalitetsnivån på Women’s Super League i förhållande till Damallsvenskan?

”Jag har än så länge inte sett så många matcher och då är det svårt att veta kvaliteten, men förra året, inför att Häcken skulle kvala till Champions League mötte vi Everton i en träningsmatch. Upplevelsen var att de som lag var väldigt organiserade.”

Robert berättar vidare att alla i Tottenham Hotspur Women har en lön som dem kan leva på och möjliggör fotbollsspelande på heltid.

”Det är otroligt viktigt att spelarna har möjlighet att leva på sin idrott för att kunna få upp kvaliteten damfotbollen. För mig är det viktigt med jämställdhet och det är bra att se det som händer inom damfotbollen just nu när den är på frammarsch och att få vara en del av den resan är fantastiskt.”

Vilken spelfilosofi har du och hur vill du införa det i laget? Vad kan du tillföra som ny tränare i Tottenham Hotspur Women?

”Som jag berättade tidigare blev jag rekryterad utefter min tidigare bakgrund där jag haft stort fokus på anfallsglad fotboll och hur laget hanterar bollen i speluppbyggnaden. Jag vill se att det är vi som lag som bestämmer matchbilden utifrån vårt spel. Vi ska spela snabb fotboll om vi bestämmer oss för det, men långsamt om vi bestämmer oss för det, spelet skall ske på våra villkor. Jag vill se att vi pressar motståndaren högt och ofta, men att vi även ska kunna hantera övergångsfaserna i matchen på ett bra sätt. Att våga vara modiga på plan är enligt min upplevelse det som gör att de utvecklas mest som spelare.”

Robert berättar vidare att utifrån den informationen han hunnit ta del av har det tidigare saknats en identitet i spelet då de ofta har bytt spelsätt och anpassat sitt spel utefter motståndarna.

Vilken målsättning och ambition har du för laget?

”Under säsongen vill jag att vi ska visa att vi börjat bygga en identitet som lag och att vi har implementerat presspelet. När Tottenham spelar fotboll, skall det synas och kännas. Det blir förstås svårt att vinna ligan första året, men att komma på övre halvan, topp sex, är målet. Jag ser att över en tre års period ska vi ta oss upp i toppen av Women’s Super League och nå spel i Champions League. Men först måste vi börja visa vår identitet och få struktur och tydlighet i hur vi spelar fotboll.”

Har du hunnit möta spelarna och vilken koll har du på laget idag?

”Då spelarna fortfarande är på semester har jag inte kunnat träffa laget samlat ännu. Jag har dock träffat några av  spelarna som varit på Hotspur Way (träningsanläggningen) och fått till videoträffar med några andra. Så hittills har jag kanske hunnit bekantat mig med ungefär halva truppen. Mitt fokus under denna första tiden har varit att träffa personal och tränarkollegor för att tillsammans bygga mot samma riktning och mål framöver. Det är väldigt många personer som är involverade i Tottenham Hotspur Women och jag har fullt upp med att lära mig namn och vad de har för uppdrag inom klubben och vad de kan tillföra till damlaget.”

Flera spelare är iväg och spelar VM, har du möjlighet att kolla in deras prestationer?

Rebecca Spencer och Drew Spence – Jamaica
Rosella Ayane – Marocko
Bethany England – England
Ria Percival – Nya Zeeland
Shelina Zadorsky – Kanada
Luana Buhler – Schweiz

”Jag har hunnit följa en del av tjejerna under VM, jag hann även med att se Sveriges match mot Sydafrika. Dock är det svårt att få till tiden pga tidsskillnaden och att jag jobbar. Det blir att jag hinner kolla en stund på respektive match.”

Är det så att damerna numera även dom tränar på Hotspur Way, där herrarna och yngre pojklagen tränar? Var kommer ni spela era hemmamatcher?

Robert berättar att numera tränar även damerna ute på Hotspur Way. Klubben håller på och söker bygglov för att kunna bygga ut och utöka Hotspur Way så att faciliteterna för damlaget skall kunna utvecklas än mer.

”Jag har tagit en löptur kring Hotspur Way idag och jag kan berätta att miljön runtomkring är fantastisk. Det är en oerhört viktig signal att damlaget också tränar på Hotspur way och att klubben visar på hur viktigt damlaget är genom att skapa bra förutsättningar för träning. Att vi dessutom har fått över resurser från herrlaget till damlaget som varit länge inom klubben och är proffesionella uti fingerspetsarna gör att vi väver ihop damlaget och herrlaget allt mer.”

”Tottenham Hotspur Women har även fått besked att de kommer få spela fler matcher på Tottenham Hotspur Stadium kommande säsong. Målsättningen är 4-6 hemmamatcher av de totalt 11 under säsongen (förra året spelade laget tre matcher på Tottenham Hotspur Stadium) men spelschemat är ännu inte spikat, därav osäkerheten kring antalet matcher. Klubben vill fortsätta att höja antalet matcher framöver. Det finns många bra planer för framtiden inom klubben som gjorde att det var ett spännande uppdrag att hoppa på.”

Tottenham har en Women´s Academy, hur involverad är/kommer du bli i deras verksamhet?

”Här händer just nu väldigt mycket. Då detta är en relativt ny verksamhet för Tottenham kommer det ta tid att bygga upp den. Detta var något jag jobbade mycket med i Häcken (BK Häcken FF) och som jag anser är väldigt viktig att få till på ett bra sätt. Att kunna ta tjejer från de egna leden in i damlaget är en viktig signal för unga tjejer som börjar i Women´s Academy.”

”Just nu håller vi på och rekryterar ny tränare för U21-laget och ser även över organistionen för åldrarna under. Jag har infört en Transition coach för att underlätta för tjejerna att kunna ta steget från ungdomsfotboll till seniorfotboll, men även för att vara ett viktigt språkrör för de spelare som kanske inte kommer upp i damlaget i första vändan, att de inte ska tappa sugen utan kämpa vidare och utvecklas i egen takt. Detta är något vi satsar stenhårt på.”

Kommer det ske något slags samarbete/utbyte med herrlaget? Du träffade ju Ange Postecoglou nyligen, var det något ni diskuterade?

”Det sker redan idag en hel del samarbete mellan dam- och herrlaget. Det tydligaste kanske har varit att Simon Davies (Academy Director) har varit aktiv i både min och herrlagets tränare Ange Postecoglous rekryteringar. Simon var väldigt tydlig i hela rekryteringsfasen för både mig och Ange att det är Tottenhamfotboll som klubben vill se. Samarbetet kommer ske via nätverk inom klubben, exempelvis interagerar redan idag fystränarna i dam och herrlaget och tittar på bästa träningsuppläggen för respektive lag. Det är dock viktigt för klubben att visa upp att vi är en förening, inte två olika lag. Vi är Tottenham Hotspur”

”Jag träffade Ange precis när vi båda blev tillsatta som tränare, och vad jag har förstått är det första gången som dam- och herrtränarna i klubben träffas och pratar. Vi hann tyvärr inte prata så länge, men önskade varandra lycka till och jag hoppas vi kan sitta ner och diskutera fotboll framōver.”

Vad tror du krävs för att damlaget skall få fler åskådare till matcherna?

”Det är inte alltid det viktigaste att kunna locka över herrlaget supportrar till damlagets matcher, utan ibland kan det vara viktigare att få yngre publik att komma på matcherna. Att kunna vara en förebild för unga tjejer, visa att det går att leva på sitt största intresse. Men för att locka fler åskådare är det viktigt att marknadsföra sig. Just nu tittar vi bland annat på ett lag i USA, Angel City, som har lyckats väldigt bra i sin marknadsföring och lockar mycket publik. Det är viktigt att få in stora sponsorer och att visa upp att damfotbollen är attraktiv. Tottenham har en hel marknadsföringsavdelning som har erfarenhet av hur det går att göra bra och kommer jobba på detta framöver.”

Har du haft någon kontakt med din svenska dito i Arsenal WFC – Jonas Eidevall?

”Det har jag, för några år sedan, när Jonas blev tillsatt som tränare i Arsenal och jag själv blev damtränare, kontaktade jag Jonas och fick möjlighet att vara med honom i några dagar på Arsenals träningsanläggning för att se och lära hur det går till i England. Sedan dess har vi inte haft någon kontakt fram till mitt nya uppdrag i Tottenham blev känt. Jonas har hjälpt mig med praktiska saker inför familjens London äventyr, exempelvis tips om bra bostadsområden och skolor etc.”

En sista fråga som jag tror att många svenska Tottenhamsupportrar är nyfikna på. Det finns ju flera svenska tjejer som spelar i engelska klubbar redan. När får vi se den första svenskan i Tottenham?

”Det är inte omöjligt att du får se en svensk tjej i Tottenham inom ett år. Med min bakgrund och kunskap om svensk fotboll så har jag såklart bra koll på de svenska spelarna och det finns helt klart några som skulle passa bra in i Tottenham. Vi ska jobba långsiktigt och med en långsiktig strategi för att få in rätt typer av spelare med den karaktär vi efterfrågar. Så jag kan inte garantera att det kommer in en svenska redan i detta transferfönstret eller i kommande decemberfönster, men jag skulle inte blir allt för överraskad om det kan vara en svenska på plats inom ett år. Då det har försvunnit en del spelare efter förra säsongen kommer vi komplettera truppen med en handfull spelare innan säsongen drar igång.”

Robert avslutar intervjun med att välkomna alla svenska supportrar till Tottenham Hotspur Women´s matcher i Women´s Super League kommande säsong.

Länk till biljetter för damlagets hemmamatcher: https://www.tottenhamhotspur.com/tickets/buy-tickets/womens-tickets/

Vi i Tottenham Hotspur Supporters Sweden vill önska Robert Vilahamn ett stort lycka till i rollen som huvudtränare för damlaget i världens finaste klubb – Tottenham Hotspur.

COYS!

Jenny Boström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*