Vem är Manor Solomon och vad kan han tillföra i Spurs?

Fakta:

Manor Solomon

Född 1999-07-24, i Israel

Proffsdebut Maccabi Petah Tikva 2016 (totalt 68 ligamatcher, 8+6 mål och assist)

Värvad till Shaktar Donetsk, Ukraina, januari 2019, (totalt 70 ligamatcher, 16+8, samt 18 matcher Champions League, 4 mål)

På lån till Fulham augusti 2022, totalt 24 matcher (19 i PL9 och 5 (4) mål

I Israels landslag, 31 matcher, 6 mål

Till Tottenham juli 2023, fri transfer

Marknadsvärde enligt Transfermarkt 200 MSEK

foto: tottenhamhotspur . com

Vad kan han tillföra i Spurs?

Solomon är liten och snabb, spelar vänsterforward, vill skära in och skjuta med högern. Ni har kanske sett det mål han gjorde mot Wolves förra säsongen, det som kunde ha varit ett Son-mål lika gärna, han började längst ute till vänster, utmanade backen, gick inåt och skruvade in bollen vid bortre stolpen. Ett annat av de fyra målen han gjorde i PL var matchens enda borta mot Brighton, han får bollen i en omställning 5-10 meter in på offensiv planhalva, med den första bollkontakten ger han sig själv en löpboll 15 meter framåt i banan och med den andra placerar han in bollen lågt i bortre.

Han har alltså bevisat att han har en högstanivå som gör att han kan komma in från bänken och avgöra matcher och ser ju ut att vara tänkt som en back-up för Son på vänsterkanten. Hur bra han egentligen är och hur mycket han skulle kunna bidra med är svårt att göra en rättvis bedömning av eftersom han missade hela höstsäsongen med Fulham pga en knäskada. Från januari och framåt spelade han 19 matcher i PL, de allra flesta som inhoppare, samt 5 matcher i FA-cupen, där han fick spela från start.

Eftersom han var skadad i Fulhams första match borta mot Spurs (2-1 Spurs) och bara fick spela sista 10 i hemmamatchen i januari (1-0 Spurs), misstänker jag att majoriteten Spursfans inte sett honom spela överhuvudtaget. Fulhams fans ville naturligtvis ha honom kvar och jämförde honom med Arjen Robben, vilket är en rejäl överdrift än så länge. Solomon har mycket att bevisa innan han är på den nivån. Han har dock som sagt en hög högstanivå med potential att utvecklas ytterligare. Framförallt har han en naturlig snabbhet med och utan boll, och han är väldigt bra med bollen med rappa tvåfotsdribblingar som skulle kunna göra honom till en favorit hos hemmapubliken. Dessutom har han ju erfarenhet från Champions League med Shaktar, han gjorde mål i båda mötena med Real Madrid, samt ett vardera mot City och Atalanta. Den internationella erfarenheten finns alltså där, vilket lovar gott för en framtid där vi ju vill se Spurs spela i Europa igen, i liljevita tröjor i elljuset.

Sammanfattning om Solomon: En riktigt spännande värvning, ett lite oskrivet kort men ändå en rejäl uppgradering av bredden i truppen, en vass offensiv spelare som kan komma in och avgöra matcher.

Övriga spelare som ryktas in?

Fortfarande ingen mittback klar med påskrivet kontrakt, de tre det ryktas mest om för tillfället är:

Micky van de Ven, 22 år, Wolfsburg, kapten Nederländernas U21-lag, 193 cm, beskrivs som en av Europas snabbaste mittbackar, kom från Volendam i andraligan i Nederländerna till Wolfsburg 2021, har gjort två säsonger i Bundesliga. Van de Ven ses som en oslipad diamant med väldigt stor framtida potential.

Edmund Tapsoba, Burkina Faso, Bayer Leverkusen, jämförs av sin tränare Xabi Alonso med Jerome Boateng i Bayern München, beskrivs som en defensiv playmaker och som en mer färdig storspelare än vad van de Ven är

Tosin Adarabioyo, England, 25 år, Fulham, ursprungligen Manchester City, därefter utlånad till West Brom 2018-19 och Blackburn 2019-20 innan han kom till Fulham 2020. Efter tre säsonger i Fulham varav två i PL ses han som en kapabel mittback som är van att hantera Haaland m fl.

Den som det har ryktats flitigast om är ju Van de Ven, där t ex Fabrizio Romano hävdar att Spurs har gjort upp de personliga villkoren redan för att kunna göra klart med värvningen.

Önskemålet och förhoppningen hade naturligtvis varit att en av de tre varit en färdig deal senast idag och att den spelaren kunnat följa med på turnén. Fortsatt gäller samma önskemål som jag uttryckt tidigare, minst en, helst två nya mittbackar in så snart som möjligt så att Postecoglou kan börja spela ihop målvakt och ny backlinje.

Den som lever får se, som Spurssupporter är man ju van vid att nästan nå ända fram…

Glad sommar!

COYS!

Gunnar Melkersson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*