Inför Rochdale – Tottenham (FA-cup)

– How was your start to the game? Frågan ställs av en journalist från BBC vid spelartunneln på Wembley där Tottenham precis besegrat ärkerivalen Arsenal i en FA-cupsemifinal. Frågan ställs till en ung Paul Gascoigne i Tottenham som i denna match dragit in den klassiska frisparken i krysset tidigare i matchen. Frisparken som fått smeknamnet ’Schoolboy’s own stuff’ efter den brittiska TV-kommentatorns klassiska kommentar i livesändning på målet.

På frågan svarar Gascoigne bara ”it wasn’t that bad was it?’ som följs direkt av ett roligt minspel där ’Gazzas’ glädje är tydlig.

Klassiska ögonblick som dessa finns överallt i Tottenhams historik när man tittar i backspegeln på FA-cupen. Vi hittar hela 8 gånger där vi vunnit cupen, vi hittar fantastiska ögonblick, sekvenser och minnen, tillsammans med fantastiska managers och spelare.

Tittar man dock på senare tid så är det nästan så att man blir lite orolig – Spurs har aldrig riktigt nått hela vägen fram till en final. Förra säsongen tog det stopp i en tuff batalj mot Chelsea där siffrorna stannade på 4-2, innan det tog det stopp mot Crystal Palace i den femte rundan, säsongen innan det i den fjärde rundan mot Leicester City och innan den i samma runda, då mot Leeds.

Inte världens roligaste facit att läsa men också – Ett tecken på att Tottenhams fokus under dessa år har varit annorlunda. Europaspel har alltid varit en utmaning på senare år för Tottenham. Antingen i Europa League eller Champions League så ställer det krav på truppen, det gäller att undvika skador och göra rätt prioriteringar.

Att vinna cupen och få en plats i Europa League – Eller tänka lite längre långsiktigt mot en topplacering och fokus på Champions League? En pokal är en pokal men samtidigt måste man ha samtliga fronter i åtanke. En tuff matematik att göra, om och om igen.

Hur som helst – Lottningen för Spurs del har varit relativt god. AFC Wimbledon, Newport och nu Rochdale har varit bra lottningar, även om Newport var på väg att chocka Tottenham på Rodney Parade.

Men – Hur tog sig Rochdale hit? I FA-cupens första runda i november redan slog man ut Bromley med 4-0, efter det, 4-0 vinst igen, dock på bortaplan mot Slough Town. Efter det slog man Doncaster med 0-1 borta i den tredje rundan.

Slutligen i den fjärde rundan tog man sig an Millwall borta, en match som slutade 2-2 och en efterföljande retur stannade på 1-0 på hemmaplan för Rochdale.

Läget i övrigt i FA-cupen? Inför söndagens match mot Rochdale för Spurs del så noterar vi från fredagens resultat att Leicester City slog ut Sheffield United (1-0) och Chelsea slog ut Hull (4-0).

Utöver detta har vi följande matcher denna helg,

Sheffield Wednesday – Swansea City

West Bromwich – Southampton

Brighton – Coventry

Huddersfield – Manchester United

Wigan – Manchester City

Vad säger Pochettino om läget inför söndagens match då? 

Kane kommer granskas närmare match om han spelar eller inte. En smäll från matchen mot Juventus gör att Spurs vill ta det säkra före det osäkra. Michel Vorm har varit sjuk vilket är bekräftat, dock tror vi att han är redo för spel igen.

Pochettino har dock aktivt sagt att vi kan eventuellt se Lucas Moura från start mot Rochdale. Brassen gjorde ett kort men fint inhopp mot Juventus i tisdags.

Utöver det dock så är truppen helt frisk – Det enda som verkar vara frågetecken är hur formen är på Rose, Alderweireld och Lucas. Lucas har själv bekräftat att den intensiva träningen som Tottenham utsätter sina spelare för har gjort att han känt sig väldigt seg i benen och att han börjar nu vänja sig. Alderweireld har varit borta i månader och såg en aningen stel ut mot Newport, samtidigt som Rose varit skadad, kommit tillbaka och haft enstaka utmaningar.

Hur som helst – Vi skall inte klaga på skadeläget. Erik Lamela är tillbaka, Rose och Alderweireld känns inte långt borta. Rent krasst så har vi ingen spelare som är direkt skadad eller frånvarande från truppen, vilket är guld inför våren och det intensiva spelschemat som är och väntar.

Hur slutar matchen? Vi tror på att Spurs kommer förberedda. Man vill inte ha ett omspel, man vill inte ha ett ”nytt Newport” och samtidigt kommer ett flertal spelare vilja visa framfötterna.

Vi tror att det blir Vorm, Trippier, Foyth, Alderweireld, Rose, Wanyama, Winks, Lucas, Eriksen, Lamela, Son

Slutresultat? 3-0 till Tottenham. Wanyama och Winks stoppar Rochdale i dörren samtidigt som den den offensiva spetsen blir för tuff för Rochdale. Det blir ett mål av Lucas också givetvis. Son lär ha lekstuga.

Matchen sänds i Eurosport på söndag med avspark 17:00.

För er med Dplay eller Eurosport Player så sänds även matchen där förutsatt att ni har rätt abonnemang. Även Unibet och Betsson verkar sända matchen för sina kunder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.