Inför: Tottenham – AFC Wimbledon (FA-cup)

I vanlig ordning kommer FA-cupen in i bilden mitt i jul- och nyårskaoset och i år är det AFC Wimbledon som kommer på besök till nationalarenan, där Tottenham förväntas göra flera ändringar. 

Senast AFC Wimbledon mötte ett Premier League-lag i FA-cupen, 2015, blev det förlust på hemmaplan mot Liverpool där Adebayo Akinfenwa, som mötte Tottenham i fjol med sitt Wycombe Wanderers i den stökiga 4-3-matchen på White Hart Lane, kvitterade för Wimbledon innan han fick se Steven Gerrard avgöra i andra halvlek. Sedan dess har Wimbledon tagit sig upp från League Two till League One efter att ha vunnit play-off-finalen mot Plymouth Argyle 2016, vilket var senast laget spelade på Wembley, och möter nu ett Premier League-lag i FA-cupen för endast andra gången.

Mauricio Pochettino och Tottenham går in i den här matchen med i stort sett samma trupp som i senaste matchen mot West Ham. Mousa Dembélé avvek sent från den matchen på grund av en höftskada, men förväntas finnas åter tillgänglig på söndag. Toby Alderweireld (baksida lår) är fortsatt frånvarande medan Danny Rose haft känningar i samma knä som höll honom borta i flera månader och kommer missa matchen. I övrigt är Victor Wanyama helt tillbaka och förväntas starta, och spelare som Juan Foyth och Kyle Walker-Peters förväntas också finnas med i startelvan. Pochettino bekräftade även att han kommer involvera ett antal U23-spelare i truppen. Vare sig han menar i startelvan eller på bänken återstår att se. För Wimbledons del är Barry FullerJon Meades och Cody McDonald alla tillbaka från skador och har chans att spela imorgon medan en operation tvingar Kwesi Appiah att missa matchen.

Senast Spurs förlorade hemma i FA-cupsammanhang mot ett lag från någon av de lägre divisionerna var 1975 mot Nottingham Forest. Och de senaste sju FA-cupmötena på hemmaplan mot dessa lag har resulterat i vinst. Endast en gång av de elva senaste har Tottenham misslyckats att kvalificera sig från fjärde omgången, vilket var 2014 efter en 2-0-förlust mot Arsenal.

Ett av lagets största problem den här säsongen, särskilt på Wembley, har varit motståndare som sitter djupt och inte har en enda spelare bakom bollen. Vi såg det mot West Ham senast och vi har sett det vid ett flertal tillfällen under hösten (oavgjorda resultat hemma mot Burnley, Swansea och West Bromwich säger en hel del). För lag som Wimbledon är en bortamatch på Wembley ett stort ögonblick och matchen imorgon kommer på ett sätt betyda mer för bortalaget än det gör för Spurs, oavsett hur det går. Det har även det varit lite av ett problem sedan flytten till nationalarenan. Lag som kommer på besök är mer taggade för att Wembley är ”arenan som alla vill spela på”, och gör man det en gång under en säsong vill man se till att ta vara på ögonblicket.

Pochettino kommer rotera och har även spelarna för att rotera. Fler spelare än det någonsin varit den här säsongen är tillgängliga och vi kommer få se flera som knappt spelat hittills – Foyth och Walker-Peters – starta och vi kommer få se de ordinarie spelarna – Hugo LlorisDavinson SánchezEric DierChristian EriksenDele Alli och Harry Kane – vilas och eventuellt inte ens finnas med på bänken. Vi alla vet hur det gick senast vi slängde in hela B-laget och åkte ur Carabao Cup efter 2-0-tapp till 2-3 mot West Ham. Däremot är Wimbledon inte på samma nivå givetvis, och hur mycket vi än roterar ska laget från sydvästra London besegras komfortabelt. Hur som helst: COYS!

 

Förväntade startelvor:
TOTTENHAM: (4–2–3–1) Vorm – Trippier, Foyth, Vertonghen, Walker-Peters – Winks, Wanyama – Sissoko, Lamela, Son – Llorente
WIMBLEDON: (4–3–3) Long – Francomb, Oshilaja, Nightingale, Meades – Abdou, Trotter, Soares – Taylor, McDonald, Forrester

 

Skriven av Faris Geresu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.