Arsenal – Tottenham Hotspur 2-0

Det var idag Tottenham skulle bevisa att man hade bredden, viljan och kvaliteten för att lämna Arsenal bakom sig. En vinst idag hade givit oss ett kvitto på att vårt älskade Spurs fortsätter att bestiga bergstoppar, för att sedan trampa ner dem. Men innerst inne vet vi att fotbollen inte fungerar på det viset. Den är inte så konkret och förutsägbar som man ibland vill att den ska vara.

Tottenham ställde upp med ett på förhand starkt lag. Kane, Dele och Lloris, som det tidigare varit frågetecken kring fanns ändå med i startelvan. Dembele spelade centralt bredvid Sissoko. Lite förvånande att inte Winks fick starta. Backlinjen utgjordes av Sanchez, Dier och Vertonghen. Den stora frågan inför matchen var huruvida Dier skulle klara sin utmaning som mittback.

Arsenal ville mer från den första minuten. De hade ett presspel som chockade såväl oss supportrar som vår backlinje. Dier hade det tufft under stora delar av matchen och vårt mittfält var osynligt. Sissoko försökte bidra med fart, men den dåliga precisionen på passningarna gav Arsenal ro. Presspelet på vår backlinje som stod högt ledde till att man inte tog sig ur egen planhalva särskilt ofta. Under de första 10 minuterna räddas ett antal bollar undan Lloris nätmaskor i sista stund. Arsenal kommer runt bra på kanten med Bellerin i farten och Lacazette är någon meter från att stöta in bollen i öppet mål. Arsenal visar på bra vilja medan Spurs har svårt att anpassa sig till matchbilden.

Efter 15 minuter kommer ändå en första bra målchans. Tottenham försöker hitta upp med en långboll som två Arsenalspelare går upp på. Båda missar bollen som dimper ner på Kane. Han sätter fart mot mål och avlossar med vänstern från lite dålig vinkel. Cech räddar utan problem. I och med de slarviga bolltappen får Spurs svårt att hitta något anfallsspel. Laget är sällan organiserat i offensiven och man försöker sig på någon form av kontringsfotboll, vilket inte passar Spurs. Det är dålig kreativitet och Eriksen är osynlig, det sambandet har vi sett förut.

I den 34:e minuten får Arsenal en omställning som leder till en duell mellan Sanchez och… Sanchez. Alexis bröstar ner bollen och försöker ta sig förbi Davinson men där tar det stopp, regelrätt. Det anser däremot inte domaren som blåser frispark, oförståeligt. Frisparken blir ett inlägg, som blir en nick, som blir 1-0, Mustafi. Dessutom offside. Drygt 5 minuter senare sätter Bellerin återigen fart på sin högerkant. Spanjoren var på hugget idag. Han spelar vidare till en offsidespringande (bryr sig domaren inte om) Lacazette som levererar bollen till Alexis Sanchez. Från 2 meter kan chilenaren trycka upp bollen i nättaket, 2-0. Halvleken slutar 2-0.

När sedan andra halvlek startar hoppas jag på ett byte. Son hade varit bra att byta in mot Dele som även han har varit dålig. Men det blir inget byte. Arsenal fortsätter med presspelet och Tottenham tycks inte försöka förändra något, vilket leder till att andra halvlek mer eller mindre rinner iväg. Winks kommer in men är inte rätt spelare för att vända på en match som denna. Son och Llorente byter av Dele och Kane men de lyckas inte skapa mycket mer än ett svagt avslut från sydkoreanen. 2-0 slutar matchen och det blir förlust i säsongens första North London Derby.

Laguppställning:

Hugo Lloris

Dier – D Sanchez – Vertonghen

Trippier –  Sissoko –  Dembele (62´Harry Winks)  – Davies

Dele Alli (75`Heung Min Son) –  Christian Eriksen

Harry Kane (75´ Llorente)

Vad kan vi ta med oss från en förlust som denna? Den jag tycker gör en bra match är Davinson Sanchez. Han ska ha cred och är den som står emot bra fram tills 1-0 målet kommer. Harry Kane sliter och gör det ok på egen hand, men får inte mycket hjälp av varken Dele eller Eriksen. Vi kan egentligen inte ta med oss så mycket mer utifrån lagets insats eller individuella prestationer, för det var inte tillräckligt bra. Men fotbollen är inte en dans på rosor, inte ens när man tycker att det går bra. I bästa fall handlar det om två steg fram och ett steg bak, det är bara att acceptera.