West Ham – Tottenham 2-3

En match som redan från början hade högt tempo, innehöll flera tunga dueller, ett rött kort och avslutades med att alla utespelare rök ihop. Allt ett derby ska handla om.

Mauricio Pochettino valde att gå in i säsongens andra London-derby med två ändringar från senaste ligamatchen. Heung-Min Son fick ge plats för Ben Davies, vilket gav laget en naturlig ytterback längs vänsterkanten, och Serge Aurier ersatte Kieran Trippier på högerbacksplatsen. För West Hams del överraskade nog Slaven Bilić flera när han satte Andy Carroll på bänken och startade med Marko Arnautović för att flytta Javier ”Chicharito” Hernández in centralt och på så sätt, som Bilić nämnde i intervjun precis innan matchen, spela rakare och med mer fart i offensiven.

Matchbilden såg inledningsvis blandad ut. Vi förde spelet men West Ham både pressade och hotade i offensiven mer. Så fort de fick bollen sökte de den ständigt löpande Chicharito bakom vår backlinje. Hemmalagets första stora läge kom när Arnautović trasslade sig förbi Aurier och Toby Alderweireld, innan den förstnämnde hann glida fram benet och stå för en lysande tackling. Fram till det var 10 minuter kvar av halvleken hände inte mycket, men under de sista 10 minuterna tände ligans tvåfaldiga skyttekung till och stod för två mål inom loppet av fyra minuter. Det första på nick från Dele Allis inlägg efter att Carroll passat fel, och det andra på retur från ett blockerat skott av Dele. Även det andra målet kom efter ett misstag av Carroll. Domare Michael Oliver blåste av den första halvleken, och innerst inne ställde man – åtminstone jag – sig frågan om vi verkligen förtjänade en tvåmålsledning. Huvudsaken var i vilket fall att vi ledde matchen och satte i en hyfsat komfortabel sits inför de kommande 45 minuterna.

Det tog ett tag innan det hände något farligt i andra halvlek, men efter 15 minuters spel drog Kane en frispark i stolpen, varpå Auriers misslyckade inlägg hamnade perfekt hos Christian Eriksen, som lugnt kunde placera in 0–3 i Joe Harts vänstra hörn. En 3-0-ledning inför den sista halvtimmen kändes skönt och säkert. Men det skulle bli långt ifrån det.

När Chicharito nickade in 1–3 i 65:e och Aurier visades ut efter två gula kort fyra minuter efter det var hjärtat igång i full fart. Vi höll tätt i 20 minuter men till slut, i 87:e minuten, dunkade Cheikhou Kouyaté in en nick till 2–3, och med stödet och energin West Ham-spelarna fick fruktade man det värsta. Det var svårt att kolla på slutminuterna när West Ham tryckte på, men bland annat efter en tydlig foul i straffområdet av Davinson Sánchez på Carroll och ett 20-mannabråk som resulterade i ett par gula kort, kunde alla Spurs-fans pusta ut och se laget behålla sitt hundraprocentiga bortafacit den här säsongen.

Min Man of the Match går till tvåmålsskytten Kane, så klart. Givetvis gjorde han två mål, men var även mycket involverad i spelet och kunde även gjort ett hattrick. Han är nu uppe i fyra mål för säsongen, endast en bakom ledarna Sergio Agüero och Romelu Lukaku. ”Special mentions” till Jan Vertonghen och Eriksen, som även de var magnifika och stack ut bland mängden. Hur som helst: COYS!

Startelvor:
WEST HAM: (5–2–3) Hart – Zabaleta, Fonte (Masuaku, 74′), Reid, Ogbonna, Cresswell – Kouyaté, Noble – Antonio (Carroll, 28′), Chicharito, Arnautović (Ayew, 66′)
TOTTENHAM: (3–4–2–1) Lloris – Alderweireld, Sánchez, Vertonghen – Aurier, Dier, Sissoko (Trippier, 78′), Davies – Eriksen (Winks, 73′), Dele – Kane (Llorente, 89′)

Varningar: Aurier (64′), Chicharito (81′), Ayew (90+3′), Carroll (90+6′), Llorente (90+6′), Reid (90+6′), Dier (90+6′)
Utvisning: Aurier (70′)