Inför: Newcastle – Tottenham

Hull borta var senaste ligamatchen. Sedan dess har det blivit fem försäsongsmatcher, tolv gjorda mål, nio insläppta mål och bland annat en seger på Wembley. På söndag ska det på riktigt sättas igång igen.

Ännu en säsong, ännu en bortamatch att kicka igång den med. Senast var det Everton på Goodison Park, innan det var det Manchester United på Old Trafford, och säsongen 2014-15 gästade vi West Ham på Upton Park. Nu är det alltså nykomlingen Newcastle på St. James’ Park, och senast vi spelade på den arenan gick det som vi alla så bra kan minnas uselt. Det handlar så klart om den avslutande matchen för två säsonger sedan mellan lagen som slutade i en komfortabel 5-1-vinst för redan nedflyttningsklara Newcastle, ett resultat som gjorde att det blev ännu ett år då vi slutade efter det andra norra London-gänget.

Newcastle klev som väntat direkt tillbaka upp till högstaligan, och gjorde det komfortabelt. Laget såg aldrig ut att behöva vara oroliga för att stanna kvar där nere, utan dominerade från början till slut och slutade på förstaplatsen tolv poäng före närmsta kvallag. Redan inför förra säsongen plockade man in en hel del spelare, och några som utan tvekan skulle ha kunnat ta en plats i flera Premier League-lag. Nyförvärv som Matt RitchieDwight Gayle och Mohamed Diamé – och Rafael Benítez som tränare – var anledningen till att man sågs som en stor favorit till att vinna Championship. Inför denna säsong har man inte riktigt gjort lika många köp som i fjol, vilket är förståeligt då man för ett år sedan värvade in tolv spelare, men man har ändå förstärkt truppen med några duktiga spelare. Jacob Murphy från Norwich är ett bra köp av en ung engelsk yttermittfältare som gjort det bra både i sin förra klubb och i engelska ungdomslandslagen. Den franske mittbacken Florian Lejeune var en spelare som kopplades ihop med Tottenham under sommaren, och hämtades in från Eibar efter en bra säsong där. Newcastle gjorde även lånet av Christian Atsu permanent, och värvade även Javier Manquillo och Merkel Merino.

Benítez och hans Newcastle går in i matchen med endast en frånvarande spelare, och det är den förre Tottenham-högerbacken DeAndre Yedlin som skadat baksida lår och förväntas vara borta ett par veckor. I övrigt har den spanske managern en helt skadefri trupp att välja från. För Tottenhams del har man lite fler skadeproblem. Många väntade på att höra Mauricio Pochettinos uppdatering kring Kieran Trippiers skada som han åkte på mot Juventus i sista försäsongsmatchen, och argentinaren bekräftade under gårdagen att klubbens nya nummer två inte kommer spela mot Newcastle och förväntas vara borta ”en kortare tid” med ”mindre ligamentskador”. Georges-Kévin Nkoudou skadade foten mot Manchester City för ett par veckor sedan och missade matchen mot Juventus, och kommer även han missa morgondagens möte men förväntas som Trippier inte vara borta länge. Érik Lamela och Danny Rose är sedan tidigare långtidsskadade.

En bra start. Precis som det gäller för alla Premier League-säsonger gäller det för denna säsong också. En bra start betyder oerhört mycket för resten av säsongen, och även om Newcastle är lite av Tottenhams ”bogey team” sett till senaste årens resultat ska en bra start ske här. Jag är personligen hoppfull inför den nya säsongen, och även om det kan ses som 38 bortamatcher med Wembley som temporär hemmaarena tror jag att laget kan övervinna ”Wembley-spöket”. Truppen har inte blivit bredare över sommaren men det är något som Pochettino sagt kommer förändras kommande veckor med ”tre-fyra nyförvärv”, och är det någon jag inte känner med samtidigt litar oerhört mycket på är det Pochettino. Få inte panik, fellow Yids. Hur som helst: COYS!

Förväntade startelvor:
NEWCASTLE: (4–2–3–1) Elliot – Manquillo, Lejeune, Clark, Dummett – Shelvey, Hayden – Ritchie, Ayoze, Atsu – Gayle
TOTTENHAM: (3–4–2–1) Lloris – Dier, Alderweireld, Vertonghen – Sissoko, Wanyama, Dembélé, Davies – Eriksen, Dele – Kane

 

Skriven av Faris Geresu

2 kommentarer

 1. Det KAN hända att Wanyama petar Winks på mitten. Och Son på bänken. Hoppas att det kan bli så. Det blir ett klart starkare Spurs, försvarsmässigt.

 2. bra artikel! jag tror att wanyama inte är matchfit ännu. liksom trippier och son. därav en 4-2-3-1:

  Kane
  Eriksen Dele Sissoko
  Dembele Winks
  Davies Toby Jan Dier
  Lloris

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*