West Ham – Tottenham, 1-0

Minns ni Marcelo Bielsa? Den argentinska demontränaren som fostrat Mauricio Pochettino och la hans grunder både som spelare och som tränare. En väldigt speciell person som senast var tränare för Lazio i hela två dagar förra sommaren innan han gav upp sitt uppdrag och flög hem till Argentina för att jaga jobbet som förbundskapten för landslaget. Bielsa fick inte jobbet.

Att prata om Bielsa efter en bitter 1-0 förlust mot West Ham känns kanske mindre relevant men Bielsa har alltid haft ett fantastiskt sätt att formulera sig.

Det är just därför jag vänder mig till Bielsa i denna tunga stund – Det var under tiden som Bielsa var tränare för Marseille, säsongen 2014-15. Marseille hade en betydligt bättre form och säsong än den innan och man såg ut att kunna säkra en biljett till Europa, något man missat säsongen innan.

Marseille hade precis förlorat 2-3 hemma mot värsta rivalen – Paris Saint-Germain. Marseille-spelarna var förstörda efteråt. Man hade krigat, slitit och gjort allt i sin makt men det stjärnspäckade Paris-laget var bättre men Zlatan Ibrahimovic och hans gäng fick verkligen en tuff match.

Efter matchen höll Bielsa ett kort tal i omklädningsrummet.

”Det är svårt att acceptera det orättvisa. Men, lyssna på vad jag ska säga. Om ni spelar som ni gjorde här idag och vidare resten av säsongen så skall ni få det pris ni förtjänar. Nu, vet jag att inget kan lugna er, för att ni gav allt under den här matchen och ni förtjänade bättre men ni kunde inte nå det. Acceptera det orättvisa! Så skall allt i slutet sedan hitta sin balans. Det är nio matcher kvar. Om vi spelar som vi gjorde de kommande 9 matcherna, tvivla då inte en minut på att ni kommer ha svaret ni förtjänar. Även om ni tror det är omöjligt, klaga inte på någonting. Ät giftet! Gör dig själv stark! Spela på det sätt ni gjorde dessa kommande 9 matcher. Ni skall erhålla det ni förtjänar! Jag gratulerar er, alla er. Alla er! 

 

Går Bielsas tal att applicera på Spurs insats mot West Ham igår i 1-0 förlusten? Inte helt kanske. Men, det finns delar som stämmer in bra ändå.

  • Acceptera det orättvisa – Att gräva ned sig i den här förlusten och påstå att hela säsongen är förstörd är inte aktuellt. Det var en tuff match och bitter förlust men sett till hela säsongen är det ingenting. Acceptera och gå vidare.
  • Ät giftet – Acceptera förlusten. West Ham gick ut och hade gjort sin hemläxa åter igen och man vill säkra sin överlevnad i Premier League. Spurs gick ut och hade inte mentalt laddat om efter North London Derby.
  • Var stolt – Spurs vinner inte matchen. Man gör en bra match men man hamnar i ett felaktigt läge och lyckas inte reda ut det. Man ger inte upp någonstans i matchen. Man lyckas bara inte bryta igenom motståndaren. I hela 95 minuter krigar Spurs vidare för att få till en kvittering men det vill sig inte.

Vad mer kan vi säga om matchen? Spurs lyckas inte anpassa spelet efter West Hams försvar och det är där problematiken uppstår. Där Spurs skulle haft bollen längs marken började Spurs i andra halvlek försöka jaga ett mål genom att få in bollen bakom West Hams försvar via luften. Ett misstag i min mening när samtliga West Ham-spelare var bättre än Spurs konstant i luftrummet. Vilket i sin tur ledde till förlorad kontroll av bollen och motanfall.

Vad skulle Spurs gjort annorlunda? Spurs var det bättre laget men det kändes inte alls lika engagerat som mot Arsenal i söndags. Det var bra fotboll men inte alls lika bra flyt. Samtidigt som West Ham var betydligt mer pålästa om sitt motstånd och visste att matchen var en vital del i att säkra sitt kontrakt.

Säsongen är inte förstörd. Reaktionerna i media och även sociala medier är att Spurs ”tappat” jakten på ligatiteln. Är det så? Nej. Spurs har haft noll dagar som ligaledare denna säsong. Hull som ligger i botten har haft fler dagar som ligaledare än Spurs. Spurs är ett projekt under Pochettino som utvecklas säsong efter säsong och blir bättre och bättre. Säsongen är fantastisk och det är länge sen Spurs-anhängare varit såhär stolta. Förluster kommer alltid ske under säsongen.

Spelarbetyg, 

Lloris, 9 – Uträknad, dåliga odds och sedan en fantomräddning på det. Det finns bara en Hugo Lloris.

Walker, 6 – Lite som mot Crystal Palace, godkänd insats och lite mer därtill men inte optimal alls.

Alderweireld, 7 – Kan säkerligen beskyllas till viss del för målet men överlag en bra insats.

Vertonghen, 7 – Likt Toby, en bra insats där målet sänker betyget.

Davies, 7 – Bra fart på Davies under matchen, framför allt i första halvlek.

Dier, 6 – Ingen klockren dag på jobbet kanske men ändå en god insats.

Wanyama, – Stark som en oxe men inte bästa insatsen precis. Skulle ha ersatts kanske med Dembele tidigare?

Son, 7 – Gud, vad han retade gallfeber på West Ham på vänsterkanten. Fint att se men ingen utdelning.

Eriksen, 7 – Likt övriga laget. Det är en bra insats men det når inte hela vägen fram.

Alli, 8 – Planens mest besvikna spelare efter slutsignal? Alli slet och fick noll, kämpa!

Kane, – West Ham räddade hans försök två gånger om och visst skulle det varit mål.

Inhoppare, 

Dembele, 5 – Godkänd men förändrar ingenting i matchbilden.

Trippier, 5 – Kommer in och gör sin sak men det var inte riktigt vad Spurs behövde då.

Janssen, 5 – Kommer in men likt Kane, isolerad längst fram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*