Inför: KAA Gent – Spurs

Med lite distans till helgens tunga förlust på Anfield och insikten att det är obekvämt långt kvar till nästa ligamatch (Stoke hemma 26/2) och revansch skall utkrävas, kliver vi nu in i en period av viktiga cupmatcher. Åttondelsfinal i FA-cupen mot Fulham i helgen flankeras av sextondelsfinal gånger två mot KAA Gent, med första mötet på belgisk mark imorgon.

Koninklijke Atletiek Associatie Gent, fritt översatt ”Kungliga friidrottsförbundet Gent” och av mig framgent förkortat ”Gent”, är en klubb grundad år 1900. De vann för första gången den belgiska ligan säsongen 14/15 men har allt som oftast fått stå i skuggan för landets största klubbar Standard Liège, Club Brügge och landssuveränen Anderlecht, klubbar med betydligt större renommé utanför rikets gränser.

Många har kanske Gents framfart i Champions League 15/16 i färskt minne då de gick vidare från gruppen med Zenit, Valencia och Lyon som motståndare innan man åkte ut mot Wolfsburg i sextondelen.

Staden Gent bebos av runt 250.000 innevånare och ligger cirka sex mil väst om huvudstaden Bryssel. För oss svenskar kan nämnas att Volvo har sin personvagns- och lastvagnstillverkning i staden och fabriken är tillsammans med Torslandaverken biljättens största.

Även fotbollslaget klingar svenskt här och där. I nuvarande trupp återfinns målvakten Jacob Rinne, mittfältaren Tesfaldet Tekie och Allsvenskans forne skyttekung Emir Kujovic. Ingen av dessa lär dock spela mot Tottenham. Tidigare har även Erik Johansson och Magnus Eriksson spelat för klubben.

Nuvarande lag har ringa stjärnglans. Den kanske mest namnkunnige är brassen Renato Neto. Det är den belgiska ligans stora svaghet. Trots ett landslag med spelare av yttersta världsklass är ligan svag. Tottenhams belgiska spelare har ingen erfarenhet av landets inhemska liga. Dembele gjorde visserligen en säsong i Germinal Beerschot i sin ungdom men gjorde sedan sin generation följe till den betydligt starkare ligan i grannlandet Holland. Vertonghen och Alderweireld gick till Ajax strax efter puberteten och mönstret känns igen i spelare som Thorgan och Eden Hazard, Divock Origi, Yannick Carrasco, Thomas Vermaelen, Nacer Chadli, Radja Nainggolan, Kevin Mirallas osv, osv. Även om Jupiler Pro League på senare år lyckats hålla bättre tag om sina talanger lämnar de flesta spelarna ligan runt 20-strecket.

Därmed får vi automatiskt ingen gratis rutin i hur Gent bör spela mot oss genom våra belgiska spelare utan Pochettino får göra det genom scouting. Även om ranking vanligtvis är en klen statistik att luta sig mot bör det ändå tilläggas att Tottenham enligt footballdatabase.com ligger på 13:de plats i Europa. Gent ligger på 139:de.

Statistik är en vägledning men om man ska vinna matcher är det bara en sak som avgör; inställning. Vi har sett mycket av det på sistone. Burnley tog sig exempelvis tillbaka från underläge mot Chelsea nu i helgen, något man inte gjort en enda gång tidigare den här säsongen. Receptet var inställning. Inte heller att Lincoln, Oxford och Sutton är i åttondelsfinal i FA-cupen kan inte beskrivas med något annat ord än just inställning.

Spurs kan inte gå in i mötet med Gent utan att ta uppgiften på allvar, då åker vi ur. Matchen mot Liverpool senast visade på två saker. Den första var just inställningen. Liverpool ville vinna betydligt mer än oss. Det blev pinsamt uppenbart den första halvleken. Den andra insikten som matchen visade var att hur mycket vi än hyllar, älskar, lovordar Mauricio Pochettino så är han en manager som har sin plan klar innan matchen startar. Om planen inte håller under matchen finns föga att göra åt saken. Han är ingen matchcoach. Han gör inga små taktiska förändringar som ändrar en matchbild.

Tottenhams svaga avslutning på säsongen i våras fick Poch att koka och döma ut laget. Spelare har nyligen gått ut och sagt att hur trevlig och ödmjuk Poch än framstår är det ingen person man vill göra sig ovän med. Gör man det har man två alternativ; foga dig eller lämna. Efter Liverpool var Poch uppenbart missnöjd med prestationen och spelarna har garanterat fått höra det under veckan. Inför Gent tror jag att vi får se ett taggat och revanschlystet lag som dessutom är relativt ordinarie med tanke på avsaknaden av ligaspel kommande helg.

Därför tror jag på den här uppställningen:

Vorm

Dier – Alderweireld

Wanyama

Walker – Eriksen – Dembele – Davies

Dele – Son

Kane

Vorm är vår cupmålvakt och kommer säkerligen starta. Dier och Toby utgör mittlåset och Wanyama backar upp centralt om det behövs. Walker och Davies har wingersroller medan Eriksen och Moussa ska styra spelet centralt, men dansken längre fram så att han, Dembele och Wanyama bildar grundstommen. Dele och Son flankerar Kane fast tar mer djup. Jag tror på en variant av 3-4-3 med fokus på målproduktion. Gent kan ha svårt mot rappa anfallare och jag är säker på att Poch & Co kollat extra noga på deras dubbelmöte mot Shakhtar i höstas då Gent släppte in 10 mål.

Slutresultatet skrivs till 1-4

Skrivet av Niclas Mahlm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.