Inför CSKA Moskva – Spurs

CSKA Moskva, den sovjetiska arméns idrottsförening fram tills dess att kommunismen föll i landet. CSKA Moskva som under terrorliknande metoder fostrade 80-talets mest fruktade hockeyfemma; Krutov, Larionov, Makarov, Kasatonov, Fetisov – den så kallade ”Ryssfemman”. Deras karriärer och öden finns dokumenterad i filmform av SVT och rekommenderas varmt.

Även om hockeylaget rönt enorma framgångar genom historien är det något glesare bland den ändå fullt respektabla samling pokaler i fotbollslagets prisskåp. Man har vunnit den inhemska högstaligan 13 gånger och den inhemska cupen 12 gånger under sin 105-åriga historia. Dessutom stod man som vinnare i UEFA-cupen 2005 efter att Roman Abramovich pumpat in pengar i laget.

När man nu tar emot Spurs på tisdagskvällen gör man det på nybyggda Arena CSKA med en kapacitet på 30.000 åskådare och för att fira ovan nämnda UEFA-cupvinst, den första internationella pokal ett ryskt klubblag vunnit, har man låtit bygga en skyskrapa integrerad i arenan i form av cuppokalen.

Truppmässigt har laget ett par spelare att hålla ett extra öga på. Förutom den rutinerade backlinjen med bröderna Berezutskij och Ignachevich, styrda av superproffsiga målvakten Akinfeev, finns där också offensiva hot i Eremenko, Tosic och 203 cm striker i form av Lacina Traoré. Mest av allt kanske vi dock ska se upp för playmakern Dzagoev.

Som svensk håller man gärna ett extra öga på Pontus Wernbloom och Carlos Strandberg, även om manager Leonid Slutski troligtvis inte spelar den sistnämnda.

För Tottenhams del saknas sedan tidigare Kane. Frågetecken finns även för Dier, Dembele, Rose samt Sissoko som fick en hjärnskakning mot Boro senast. Med detta som underlag tror jag Poch mönstrar följande elva i Moskva:

Lloris

Walker – Toby – Vertonghen – Davies

Wanyama – Dele

Lamela – Eriksen – Son

Janssen

Son har varit vansinnigt bra de två senaste matcherna och är given i startelvan. Eriksen ser starkare och starkare ut, likaså Lamela. Janssen kämpar fortfarande, ser stundtals väldigt trög ut och gör saknaden av Kane svår. Wanyama har klampat rätt in på ett trångt mittfält utan att göra någon besviken och alla vet vad Alli kan göra med ett långsamt försvar. I backlinjen saknas Rose och hans offensiva kvaliteter vilka Davies inte har självförtroende för i dagsläget.

CSKA kommer från ett starkt 2-2-resultat borta mot Leverkusen senast i Champions League och i ligan har man ännu inte förlorat. Dessutom är man väldigt målsnåla bakåt med fem baklängesmål på nio matcher. Son och Alli ser jag som nyckelspelare med instick, löpningar och finurligheter mot de ålderstigna mittbackarna Ignachevich (37) och Beretzutskij (34).

Det är förmodligen alldeles för tidigt att säga efter en omgång men jag ser mötet mot Moskva som en match som inte får förloras om vi ska gå vidare ur gruppen. Jag tror Poch är inne på samma spår och jag tippar slutresultatet till 1-2, (Eriksen, Son.)

/Niclas Mahlm

(Matchen spelas kl 20:45 svensk tid och sänds i Viasat Motor.)

One comment

  1. Vinst är ett måste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.