Efter Tottenham – Manchester United, 3-0

Trots att det besökande lagets spelarbuss fastnade i Londontrafiken och försenade matchen 30 minuter slutade hela tillställningen i en fantastisk show från Tottenhams sida. Men, trots slutresultatet 3-0 var det en otroligt jämn första halvlek och en relativt tråkig sådan. Båda lagen var något försiktiga och båda lagen spelade otroligt lugnt. Inga större risker, få ytor och trångt på mittfältet där Eriksen, Dembele, Dier, Alli och Lamela fick kämpa mot Schneiderlin, Carrick & Co.

Tottenham ställde upp som vi anade, Lloris, Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Dier, Dembele, Lamela, Eriksen, Alli, Kane.

Det enda utropstecknet där är att Wimmer fick kliva av från startelvan – Något förvånande med tanke på att Vertonghen precis kom tillbaks från sin skada och Wimmer har gjort en otrolig insats i Vertonghens frånvaro sedan januari.

Erik Lamela som återvände från skada fick första halvleks bästa chans. Inlägg från vänster sveper perfekt över Uniteds försvar och Lamela nickar. Ner mot vänstra stolpen, strax utanför. Det skulle varit mål och ett snyggt sådant. Efter det anfallet tar Tottenham ett tydligt kommando och styr matchen mer men farligare än så blir det inte.

I andra halvlek inleder Van Gaal med ett byte direkt, Rashford ut och Young in. Eriksen och Dier testar två riktigt tunga skott, De Gea räddar. Bra lägen och framför allt Eriksens skott är sådär härligt typiskt Eriksen, ser ut som ett inlägg, blir ett skott.

United är dock inte helt ofarliga i andra halvlek. Martial tar bollen på vänsterkanten och sätter fart. Matchens kanske bästa individuella prestation sker här. Förbi Dier, Walker, slalom vidare förbi Alderweireld, skott, rakt på Lloris. Tacka både Bill Nicholson, David Ginola, Rafael van der Vaart och alla andra Spurs-gudar för det. Säsongens mål hade varit ett faktum annars. Brutalt elegant, även ur ett Tottenham-perspektiv.

Tack och lov var det en av få gånger Tottenhams försvar inte hängde med.

Van Gaal gör sitt andra byte, fortfarande 0-0, Fosu-Mensah ut, Darmian in.

Han får inte den bästa starten på sin match när Eriksen får en perfekt passning från Kane, in i boxen, Alli, 1-0.

Alli fyller 20 på måndag. Hans sista dag som tonåring och han firar det med ett mål på självaste Manchester United på White Hart Lane. Fantastiskt.

Luften går inte ur Manchester United i detta skede men det blir ett moraliskt nederlag som märks. Det går fyra minuter och säsongens bästa värvning alla lag, alla kategorier, Toby Alderweireld gör säsongens bästa nick. Lamela slår en perfekt frispark in i boxen, belgaren nickar och farten på bollen och riktningen är perfekt, det är en fråga om millimeter från stolpen, bollen kunde inte varit längre ifrån De Gea utan att bli mål, 2-0 och mindre än 20 minuter kvar.

Två minuter senare, Erik Lamela, damer och herrar – Rose i en offensiv räd, in i boxen snabbt i ett motanfall, Lamela klipper till den direkt, inget tjafs, ingen mottagning, skott direkt in i mål. Från en relativt tråkig match till 3-0 på extremt kort tid.

Van Gaal kastar in Depay, Mata ut, Matas blick på bänken därefter säger allt – Det är inte sant. Men jo, det är det.

Dembele, Lamela och Kane är alla nära att göra 4-0 men resultatet stannar på 3-0.

Pochettino kastar in Son för Kane, Chadli för Lamela samt Mason för Alli.

En fantastisk match och en fantastisk halvlek – Ett sådant otroligt kvitto på Pochettino och Daniel Levys projekt. Vilken resa detta unga lag gjort denna säsong. Från en tuff 1-0 förlust i säsongens första match till en relativt bekväm 3-0 vinst i slutet av säsongen. Wow. Njut av åkturen allihopa, Tottenham ligger tvåa, är med i en titelstrid, det finns inget att klaga på! Leicester får gärna leda med 30 poäng i toppen, Tottenhams säsong är otrolig och allt är bara positivt.

Spelarbetyg, 

Lloris, 7 – Få situationer som verkligen testade honom men fanns där när det behövdes och i övrigt mycket bra.

Rose, 7 – Trög start för att sedan komma igång riktigt bra, lika stark offensivt som defensivt.

Alderweireld, 9 – Klippan. Berget. Målgöraren.

Vertonghen, 8 – Något osäker i vissa lägen. Att vänta efter frånvaro. I övrigt, fantastisk.

Walker, 6 – Hjärnsläpp i en situation med Depay där det blev slagsmål nästan. I övrigt, klart godkänd insats.

Dier, 8 – Så otroligt viktig kugge i den strid som skedde på mittfältet. Inte långt från att bli målgörare.

Dembele, 9 – Maskinen. Pansarvagnen. Höjdpunkten, omringad av fyra United-spelare. Tar sig förbi ändå.

Lamela, – Han är ju överallt. Passar, springer, pressar, stressar. Mål på det och nära bli tvåmålsskytt.

Eriksen, 8 – Blev osynlig i vissa omgångar för att sedan briljera fullständigt.

Alli, 8 – Likt Eriksen, försvann i mittfältsstriden för att sedan dyka upp och göra all skillnad.

Kane, 8 – Inget mål idag men ack, vad det var nära! Flera gånger om. Delaktig i spelet på ett otroligt sätt.

Inhopp, 

Son, 7 – Får inte allt för mycket gjort egentligen men lyckas fullständigt i att störa motståndarna.

Chadli, 6 – Inte direkt en super-sub i dagens match men hjälper oss behålla matchbilden.

Mason, 6 – Likt Chadli, ser till att behålla matchbilden men bidrar inte allt för mycket i övrigt.

One comment

  1. detta kändes som en regimskifteseger. en av de viktigaste och tyngre i spurs moderna historia. en game changer. en vägdelare. spurs är förhoppningsvis nu uppe i toppen för att stanna – under de närmaste åren. förutsättningar: att vi får behålla tränare och spelare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.