Matchrapport: Aston Villa – Tottenham 0-2

Visst ska de vara skillnad på toppen och botten även om ligan ska vara den jämnaste ligan av alla toppligor i Europa. De ska skilja på bollinnehav, skott, chanser osv och precis så var det idag. Hela 14 skott avlossades mot Aston Villa-keepern Brad Guzan som som vanligt gjorde en dundermatch mot ”oss”. Tror inte jag kan komma ihåg en enda match där Guzan inte gjort en stormatch mot oss. Räddningar efter räddningar och till en början trodde jag att det skulle bli en sådan match där vi bara maler på men inte kan göra mål som sen slutar i att Aston Villa går upp och kontrar in ett mål som gör att vi tappar poäng.
Men skillnaden mellan att topplag och ett bottenlag är inte bara en massa statistik, Det skiljer även när det kommer till individuell skicklighet och det kan man väl lätt säga att årets upplaga av Tottenham Hotspur har. Två namn som så många gånger under årets nämts är samma personer som stod i rampljuset även idag. Dele Alli och Harry Kane. Den förste spelar fram till båda målen och den andra gjorde båda målen. Vilken trygghet det är att ha dessa två på planen. Och tänk er. Dom har minst 10 år kvar att bara bli bättre och bättre på.

Första målet kom i slutet av första halvlek i ett läge av matchen där faktiskt Aston Villa började äta sig in i matchen. Dele Alli blev fälld och fick frispark på mitten av offensiv planhalva. Men istället för att vänta in hela laget så slår han frisparken snabbt i djupled bakom ett sovandes Aston Villaförsvar och Harry Kane kom till ett friläge som han förvaltade perfekt genom att sätta bollen i de långa hörnet. Snyggt, snabbt och smart gjort av båda dessa herrar. Notera att matchklockan hamnade på minut 45 när målet kom och det finns inget bätre, rent psykologiskt, än att få det målet precis innan halvtid.

Andra halvlek han bli ca 3 minuter lång innan Lamela, Dele Alli och Kane klappklappspelade sig igenom och 2-0 kunde leta sig in i nättaket efter att Alli kunde hitta Kane som dunkade in bollen på ett tillslag.
Två väldigt psykolgiskt viktiga mål i en och samma match. Inte bara för matchens skull. Utan även för att man sätter press på lagen som ligger runt omkring i tabellen. 2 poäng upp till Leicester som spelar mot Newcastle under morgondagen. 6 poäng ner till Arsenal som har en match mindre och även City tappade poäng mot Norwich som gör att glappet nu är större och arbetsron blivit lugnare i jakten på Leicester.

Resten av matchen var rätt avslagen. Kontrollerat är ett annat ord. Båda lagen kände att man inte hade så mycket mer att spela för. Luften gick ur Aston Villa och Tottenham hade marginal att spela på. Skillnaden på botten och toppen som sagt.
Nu ska vi inte sticka under stolen att Aston VIlla vara utan chanser för så var det ju faktiskt inte. Ett antal gånger under först och främst första halvlek så kunde man hota ordentligt när man jagade sig in i matchen och i slutet på andra halvlek så prickade man både stolpe och ribba. Men som sagt. Ett lag med flyt gör det målen istället för att sätta den i virket medan ett lag som inte har flytet ligger i botten och prickar virket två gånger i samma anfall.

Spelarbetyg:
Lloris- 6 – Gör vad han ska och står rätt när det behövs
Rose- 7 – Kul att se att Rose är tillbaka. Stabil och bra med både upp och ner
Wimmer- 7 – Verkligen vuxit in i rollen som Verthongens ersättare
Alderweireld- 7 – Stabil som vanligt och gör vad han ska
Walker- 7 – Många har klagat på att springa är de enda han kan men idag är han ett ständigt hot mot Aston Villas försvar. En av första halvleks bästa
Dier- 7 – Lugn, placeringssäker och en klippa på mitten som ger så mycket mer tid till lagkamraterna
Dembele- 7 -En dag på jobbet där han inte behöver gör mer än så idag
Dele Alli- 8 – Kan inte sluta att bli imponerad av honom. Visar upp nya konster varje match
Eriksen- 6 – Har en hel del kvar innan han når upp till sin fulla potential
Lamela- 7 – Blir precis som många andra bara bättre och bättre. Fungerar bra med Walker
Kane- 9 – Gör man två mål så höjs betyget. Toppen av skytteligan. Ska de räcka hela vägen!?

Dortmund på torsdag. Ska de vilas eller köras på? Har vi chansen eller ska vi satsa på ligan. Tuffa matcher framöver!

AV: Christopher Hansson Jacobsson