Tottenham – Swansea, 2-1

En otroligt kraftfull uppvisning och vändning av Tottenham skedde mot Swansea denna söndagseftermiddag.

Pochettino och Tottenham kom från en bekväm och inspirerande 3-0 seger mot Fiorentina tidigare i vecka när man säkrade biljetter till nästa omgång av Europa Leagues slutspel. Swansea däremot kom från en betydligt lugnare period. Senaste matchen man spelade var den 13 februari, förlust mot Southampton hemma, 1-0, två veckor utan match gentemot ett Tottenham som snarare spelare två matcher i veckan.

Pochettino gjorde som förväntat, samma rotation som alltid efter Europa League. Walker och Rose in, ut med Davies och Trippier som gjort fina insatser mot Fiorentina. Ut med Mason som gjorde mål i torsdags, in med Son, ut med Chadli, in med Kane.

Lloris,

Walker, Alderweireld, Wimmer, Rose

Dier, Alli,

Lamela, Eriksen, Son,

Kane

Bänken bestod i Vorm, Davies, Trippier, Bentaleb, Chadli, Mason, Onomah.

Inför avspark var läget nervös – Swansea har haft det tufft mot Spurs i alla tider nästan men det har aldrig varit enkelt för varken Tottenham eller Swansea. Tuffa matcher, sena avgöranden och några fantastiska mål har det blivit under Pochettinos tid.

Och inledningen av matchen blev verkligen överraskande. Tottenham ser stabila ut och har kontroll men Sigurdsson lyckas ändå få skott på mål nästan omgående. Lloris med en fantastisk räddning. Ingen panik men lite ofokuserat i försvaret.

Swansea försöker igen, skott utifrån boxen. Dåligt skott men bollen studsar olyckligt, ändrar riktning helt och tappar fart. Swansea-spelare är där först, upp i nättaket direkt, 0-1. Helvete.

Samma sekund som Swansea gör mål går det inte att förtränga ligatabellen. Leicester tog 3 poäng dagen innan, Arsenal ligger under just nu med 1-0 mot Manchester United. Vi måste ha 3 poäng!

Den känslan har Tottenham på plan också efter Swanseas 1-0 mål. Tottenham sätter igång ett sanslöst offensivt spel, man gör allt för att pressa ned Swansea på knä, det blir långa episoder där Swansea inte ens är i närheten av mittcirkeln utan måste försvara sig i panik. Trots detta slutar första halvlek 0-1 till Swansea.

Tottenham har några fantastiska lägen. Kane, Son, Lamela, Eriksen. Framför allt Eriksen.

Andra halvlek fortsätter exakt lika som andra halvan av första halvlek – Tottenham har en offensiv som gör allt för att knäcka Swansea.

Pochettino ger sig inte, han skall ha resultat, han tar ut Lamela och kastar in Chadli. Chadli förändrar inte något i den offensiva matchbilden, den förbli lika aggressiv. Men, Chadli har däremot målfarligheten som saknades. Walker slår en hård passning in från kanten som skär rakt igenom Swansea-försvaret. En lätt touch och vinkling via Chadlis vänsterfot, 1-1.

Tottenham får vittring på seger. Man fortsätter pressa. Mindre än 5 minuter senare lossar Danny Rose av ett skott. Skär rakt igenom försvaret och Fabianski som storspelat hela matchen ser inte skottet. 2-1 till Tottenham, en magisk vändning.

Swansea försöker vända tillbaks matchen men det går inte, man lyckas skapa några anfall men det blir aldrig riktigt farligt. Tottenham gör 3-1 via Kyle Walker men han är offside. Synd!

Matchen slutar 2-1 och det är en otrolig uppvisning åter igen av Pochettino och Tottenham. Vilken fysisk samt psykisk styrka det finns i det här unga laget! Man vägrar ge sig och viker inte ned sig.

Tottenham rycker därmed ifrån Arsenal som förlorade 3-2 borta mot Manchester United och det är just nu Leicester och Tottenham i toppen där det skiljer åter igen, endast två poäng om förstaplatsen.

Spelarbetyg,

Lloris, 8 – Kaptenen med läget under kontroll, oturligt mål. En fantastisk räddning i början av matchen.

Walker, 8 – Farten, inläggen, passningarna, skotten. Synd att hans mål blev bortdömt, var välförtjänt!

Alderweireld, 7 – Spelat varenda minut i ligan denna säsong. Man förstår varför.

Wimmer, 7 – Vertonghen är stolt.

Rose, 9 – Ständigt med offensivt, ständigt med defensivt. Mål också. Frågor på det?

Dier, 7 – Ytterligare en spelare som var otroligt nära mål idag. I övrigt, väl godkänd.

Alli, 7 – Bra insats men inte hans bästa insats på senare tid.

Son6 – Lite mer än godkänd men i övrigt, inte en optimal dag på kontoret för honom.

Lamela, 7 – Lite likt Son, gör en bra insats och bidrar men det där extra saknades.

Eriksen, 9 – Dansken har en historik att hitta målet mot svanarna men icke idag. Han var dock otroligt nära och glödhet på planen.

Kane, 7 – Är med på ett flertal farliga chanser men har lite oflyt i sista momenten.