Matchrapport: Fiorentina – Spurs 1-1

Som väntat valde Mauricio att rotera i startelvan jämfört med senast och den största överraskningen var Mason, som inte spelat a-lagsfotboll sedan november. Bredvid honom som sittande mittfältare valdes Carroll. Med Kane på bänken startade Chadli i hans ställe, även om positioneringen stundtals var rätt suddig då han alternerade med Son.

I första halvlek är lagen relativt jämbördiga. Man spelar med i stort sett samma filosofi, högt presspel och tempo. Tottenham har större bollinnehav men Fiorentina har de vassaste chanserna. Son kämpar ånyo med sitt spel och krånglar till annars fina lägen till bollförluster medan Fiorentina borde ha tagit ledningen genom Bernardeschi.

Matchen är annars ryckig och tar aldrig riktigt fart. Anledningen till det är domare Zwayers vilja att avbryta spelet för frisparkar. Varken hemmalag eller bortalag spelar speciellt fult, även om det stundtals är relativt hårt, och vissa avblåsningar är direkt billiga. En sådan situation ledde till Tottenhams ledningsmål. Ben Davies tråcklar sig in i straffområdet och rasar i marken efter en lätt tackling av Tomovic. En billig straff (igen) men helt korrekt sett till hur andra avblåsningar varit, vilket Zwayer ska ha en eloge för. Chadli tar straffen och sätter den hur säkert som helst lågt i målvaktens högra hörn. 0-1!

Fiorentina får ytterligare en fin möjlighet att måla innan paus genom nyanlände Zarate, men han skjuter högt över ur ett bra läge. Tottenhams spel ser annars betryggande ut och man har i stort kontroll på Violas anfall. Av Masons långa frånvaro märks knappast någon matchovana.

Andra halvlek startar utan Carroll som bytts av utav Dembele. Kanske skulle Alli, som spelat första halvlek på gränsen och dessutom dragit på sig ett gult kort efter en ful eftersläng, bytts ut istället.

Fiorentina tar omgående tag i taktpinnen och matchbilden är första halvleks statistiska negativ förutom att hemmalaget fortsatt har de vassaste chanserna. Davies blir tidigt varnad och domare Zwayer blåser fortsatt för frispark varannan minut. Med knappa timmen spelad får Bernardeschi bollen tio meter utanför Spurs straffområde och drar på ett skott som tar på Mason och får en otrevlig bana över Vorm och in i mål. Vid första anblick ser det ut som en målvaktstavla men repriser visar att det inte fanns mycket att göra annorlunda för Michel. 1-1.

Fiorentina fortsätter äga matchen i den andra halvleken även om Tottenham lyckas jämna ut spelet något. Man byter in Kane för att få lite offensiv tyngd i 68:de och Dier för att stänga igen i den 79:de. Hemmalaget fortsätter dock diktera villkoren tiden ut och är dessutom oerhört nära att vinna matchen i slutminuterna efter att ha nickat precis utanför på en hörna. Matchen slutar dock 1-1 och vi ska vara nöjda med resultatet.

Mina spelarbetyg:

Vorm – 7 – Chanslös på målet. Gör annars en stabil insats.

Trippier – 7 – Får till några fina inlägg och är bra bakåt.

Alderweireld – 7 – Stabil om än inte så framträdande som han kan vara.

Wimmer – 7 – Gör inte bort sig men har några onödiga avblåsningar mot sig.

Davies – 7 – Inte lika företagsam som han kan vara.

Carroll – 6 – Väger lite för lätt många gånger.

Mason – 7 – Bra insats under 90 minuter trots tre månaders frånvaro.

Son – 5 – Alldeles för överambitiös många gånger.

Eriksen – 6 – Ingen match som passar pågen. Kommer aldrig riktigt till sin rätt.

Alli – 7 – Spelar både vackert och grisigt, beroende på matchbild. Idag mest grisigt, men nyttigt.

Chadli – 7 – Får plus för målet, annars ganska osynlig.

Inhoppare:

Dembele – 6 – Gör en ok match men kommer in när Fiorentina tar över spelet.

Kane – 5 – Gör inget avtryck och drar dessutom på sig ett onödigt gult kort.

Dier – Spelar för kort tid för betyg.

Pochettino gick med all säkerhet in för seger i den här matchen, men som den artade sig tror jag att han är nöjd med 1-1. Bortamål är oerhört viktiga i cup-sammanhang och vi har slagläge inför returen om en vecka. Jag är dock något oroad över Sons form och undrar vad Lamela har för otalt med Mauricio.