Inför: Fiorentina – Tottenham

Drygt två månader har gått sedan Tottenham spelade sista gruppspelsmatchen i Europa League och nu kliver man in i sextondelsfinal mot Fiorentina. Samma Fiorentina som slog ut Tottenham i samma skede av tävlingen förra säsongen. Samma klubb fast långt ifrån samma lag.

Tottenham är som bekant i bra slag för tillfället med sju segrar i följd och riktigt imponerande fokus och stabilitet i spelet. Riktigt så såg det inte ut förra året vid den här tiden. Man är inne i ett bra momentum just nu. Fiorentina har kanske inte samma form men har presterat väldigt fint så här långt på säsongen och befinner sig på en tredje plats i Serie A och kommer från en 2-1-vinst mot Inter senast. Framför allt har man varit starka på hemmaplan.

Jag ska villigt erkänna att mina kunskaper om italienska ligan är begränsade och har därför tagit hjälp utav Johan Horn, en inbiten Fiorentinasupporter som skriver för lagets Svenska Fans-sida. Han är nöjd med lagets form och hur nye tränaren har arbetat med laget:

-Årets Fiorentina har förbättrats om man jämför med förra årets upplaga. Vi har även bytt tränare och därav spelstil i viss mån. Fiorentina spelar offensiv fotboll så ofta man kan och senast i helgen uttryckte vår tränare Paulo Sousa att han såg en fungerande offensiv som det bästa försvaret.

Fiorentina har gjort en betydande renovering av sitt spelarmaterial sedan sommaren. Ut med spelare som Aquilani, Diamanti och Gilardino, in med spelare som Kalinic (Dnipro), Blaszczykowski (Dortmund) och Cristian Tello (Barcelona) som alla kommer från klubbar som spelar en intensiv, pressinriktad fotboll. Sammanlagt har ett trettiotal (!) a-lagsspelare har lämnat klubben sedan i somras. Det är överlag en märkbar föryngring av laget som sker och Sousa tar in spelare som passar hans egna visioner. Johan menar att laget är på rätt spår:

Fiorentina har fått ihop en fin grund och hela laget tror på Sousas fotbollsfilosofi.

Inte helt olikt Pochettinos arbete med Spurs alltså.

Inför morgondagens match i Florens tror Johan att La Viola kommer ställa bästa möjliga elva på planen och han höjer ett varningens finger för några spelare samt pekar på vissa svagheter Tottenham kan dra nytta av.

Ni bör se upp för Borja Valero, Cristian Tello och framförallt Federico Bernardeschi som just nu är glödhet. Alla tre är otroligt tekniska spelare och har förmågor att avgöra matcher på olika sätt. 

Bernardeschi ja. Den Fiorentinafostrade talangen som tagit klivet upp och spås en lysande framtid både för klubblag och landslag. En en av de egna.

Svagheten ligger i slarv och brister i vissa lagdelar. Det finns stunder då man önskade att Fiorentina stärkt upp på till exempel backsidan. Där har det sett väldigt virrigt ut stundtals.

För Tottenhams del har man konsekvent uttalat sin vilja att strida på alla fronter, vare sig det är FA-cupen, Premier League eller Europa League och laguttagningen kommer se ut därefter. Det var en tuff batalj i Manchester senast och jag tror att det kommer roteras en del inför Fiorentina. Rose och Walker vilas förmodligen. Son hade det tufft i söndags och kanske får byta med Lamela som ju är van vid italiensk fotboll. Alli verkade ur fokus senast och jag tror Poch väljer Chadli framför honom. Det är oerhört svårt att sia om laguttagningen men eventuella byten i startelvan känns inte så relevanta just nu. Jobbet kommer ändå utföras bra av de som står på planen. Jag tror ändå att man har Crystal Palace som det verkliga huvudmålet denna vecka eftersom det inte spelas någon retur i FA-cupen och därför tippar jag startande lag så här:

Lloris

Trippier – Alderweireld – Wimmer – Davies

Dier – Carroll

Lamela – Eriksen – Chadli

Kane

Fiorentina på hemmaarenan Artemio Franchi blir ingen promenad i parken, det kan jag lova. Viola kommer göra allt för att få med sig ett bra resultat till returen i London. Jag tror dock att Poch kommer gå för vinst och han vet att 1-1 är bättre än 0-0 och med tanke på motståndet räknar jag med en tempofylld och frejdig match imorgon. Johan igen:

Det blir förhoppningsvis en fantastisk match och en fantastisk inramning i Florens. Detta talar för flera mål och det är någonting som säger mig 2-1 till Fiorentina, alternativt 2-2. Jag tror att Viola kan bjuda ett formtoppat Spurs upp till dans. Värt att notera är dock att jag ser Spurs som favorit genom båda mötena.

/Niclas Mahlm

EDIT: Lloris är enligt uppgift otillgänglig imorgon efter en axelskada han ådrog sig i slutsekunderna mot City i söndags, tveksam även mot Crystal Palace på söndag.

2 comments

  1. Härlig läsning! Hoppas på en lika bra match! COYS

  2. UmeJacobsson

    Härligt med en inblick från en fiorentinasupporter! Bra skrivet! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.