Manchester City – Tottenham, 1-2

Det bubblar i norra London. Ingen pratar om det högt, ingen vill fördärva något. Ingen pratar om det, men alla tänker det.

Idag spelades två oerhört viktiga matcher i toppstriden. När matchen mellan City och Spurs sparkades igång hade Arsenal tidigare under dagen besegrat Leicester hemma och den segern måste ändå klassas som den minst dåliga utgången sett ur ett Tottenhamperspektiv, även om ett oavgjort resultat vore det bästa. City behövde vinna matchen för att inte tappa mark i jakten på titeln. Man har dock haft förbenat svårt att plocka poäng mot topplagen denna säsong. Faktum är att man inte besegrat något av dem.

Pochettino valde att peta både Trippier och Davies som båda spelade mycket bra mot Watford senast. Walker och Rose startade istället. Även Chadli och Lamela roterade ut ur startelvan och ersattes av Alli och Son.

City startade ovanligt intensivt med ett högt presspel mot Tottenhams försvar, något man inte påverkades nämnvärt av. Premier Leagues yngsta lag spelade sig rutinerat ur alla pressade situationer och tog kommandot över matchen. Danny Rose visar att han mår gott av konkurrensen från Davies och gör en insats av världsklass i första halvlek med uppoffrande blockeringar, genialt passningsspel och fantastiska löpningar. Alli och Son spelar mer centralt och Eriksen faller ner jämte Dembele vilket gör att Spurs äger mittfältet och således även matchen.

Det är dock en statisk halvlek utan vidare chanser åt något håll men med klar fördel Tottenham. Man vinner bollinnehavet med 65-35. Mot Manchester City. På bortaplan. Pochettino ses ändå missnöjd skaka på huvudet innan han går in till pausvila.

Andra halvlek startar på ett liknande sätt. Spurs får agera lite som man vill på offensivt mittfält och vinner snabbt tillbaka bollen när man förlorar den. Halvleken är sju minuter gammal när ett sådant återerövrande av boll till slut leder till att Rose får bollen utanför straffområdet och ska vispa in ett inlägg. Bollen tar dock på Sterling och Mark Clattenburg blåser omedelbart för straff. En oerhört hårt dömd straff men likväl en straff. Kane ställs mot landslagskollegan Hart och dundrar säkert in den mitt i mål. 0-1!

Efter baklängesmålet hittar City ny kraft och matchbilden ändras totalt. Man spelar som man spelar när man vinner fotbollsserier samtidigt som Tottenham verkar nervösa och darriga. Dembele som aldrig tappar en boll gör just både det och passar fel. Walker får inte heller till det utan slarvar bort boll på boll. Son kämpar med positioneringen och Alli tar slut. Hemmalaget radar upp farliga anfall och i matchminut 74 får man utdelning. Inbytte Iheanacho avslutar ett fint anfall med ett otagbart skott i nättaket. 1-1.

Mitt i Citys intensiva jakt på segermålet och med tio minuter kvar av matchen byter Lamela av Alli. Två minuter senare rycker han loss och driver bollen från mittlinjen. Utan press löper han mot försvarande backlinje och friställer elegant Eriksen med en genialisk passning. Födelsedagsbarnet Christian Eriksen startar sitt tjugofjärde levnadsår genom att iskallt vänta ut Joe Hart och placera in 1-2!

Återstående tio minuter av matchen handlade för Spurs del om försvar och rensningar. City pressar frenetiskt på för en kvittering och man är obehagligt nära flera gånger om. Själv sträckte jag mig efter hjärtmedicinen fler gånger än en och när domaren till slut blåser av matchen står vi för sjunde gången i rad som vinnare och jag är fullkomligt utmattad.

Mina spelarbetyg:

Lloris – 7 – Hade egentligen inte så mycket att göra men gör ett matchavgörande ingripande i slutminuterna.

Walker – 6 – Gör en ok insats men spelar stundtals slarvigt.

Alderweireld – 7 – Stabil insats. Har Aguero under kontroll.

Wimmer – 7 – Inte alls påverkad när han pressas.

Rose – 9 – En tia i första halvlek. Faller naturligt ur matchen något när City pressar på i andra.

Dier – 7 – Fick ta hand om Touré och gör så med den äran.

Dembele – 8 – Slarvar ibland men gör en solid match överlag.

Alli – 6 – Såg utmattad ut tidigt i matchen. Kanske skulle bytts ut i ett tidigare läge.

Eriksen – 8 – Det matchavgörande målet höjer betyget.

Son – 6 – Hittade inte sin position och såg stundtals vilsen ut.

Kane – 6 – Bortsett från målet hade han det tufft mot Kompany och Otamendi.

Inhoppare:

Carroll – 6 – Kom in strax innan Citys kvittering utan att påverka matchen nämnvärt.

Lamela – 8 – Blir direkt avgörande när han kommer in.

Chadli – Bytte av Kane i slutminuterna och hinner inte påverka något.

Det tisslas och tasslas i norra London, men ingen säger något. Ingen pratar om det, men alla tänker det. Jakten på ligasegern säsongen 15/16 står mellan fyra lag. Leicester, Arsenal, Manchester City och ett lag till.