Inför Manchester City – Spurs

Då var vi där igen. Ångesten över att möta Manchester City som ju blivit en nästan oövervinnerlig motståndare på senare tid. Möten som allt för ofta slutat i förnedrande nederlag och bittra yttringar efteråt över hur ekonomin förstör den moderna fotbollen. När jag fick det tilldelat mig att skriva om mötet lagen emellan i höstas var jag övertygad om att vi skulle förlora. Nu är jag inte riktigt lika säker.

Premier League 15/16 kommer gå till historien som en av de märkligaste säsongerna genom tiderna. Vi är i mitten av februari och Leicester är favoriter till att vinna ligan. Bara det faktumet visar hur galen säsongen är. Vidare har samtliga lag som tippats tillhöra topp sex underpresterat i någon grad. Vissa mindre och andra kapitalt. Alla lag förutom Tottenham vill säga. Vi har hittat en alldeles fantastisk stabilitet i vårt spel och för första gången någonsin känner jag en sorts sug i magen när jag tänker på spelarmaterialet och hur Pochettino arbetat med det. Jag börjar helt klart förälska mig i denne timide argentinare.

Ett lag som underpresterat är just Manchester City. Pellegrini och hans lag har ett enda sätt att spela fotboll på och när det fungerar så vinner man, ofta stort, men när det inte fungerar kan resultatet falla åt vilket håll som helst. Blir matchbilden en annan än tilltänkt saknar man förmåga att göra fördelaktiga taktiska ändringar. Detta blev uppenbart mot Leicester senast då man såg oerhört vilsna ut.

Frånvaron av Kompany och Mangala gör City till ett särdeles svagt lag defensivt när Demichelis ska agera dubiös försvarsgeneral. Dessutom saknar man De Bruyne, Delph, Navas, Nasri, Sagna och Bony. Jag tror att man startar med samma lag som mot Leicester. Kompany sägs dock vara spelbar och även om han inte är hundraprocentig tror jag att han startar istället för Demichelis som var katastrofal senast. David Silva har plågats av en ömmande ankel, men är så viktig för laget att han kommer spela ändå.

Spurs kommer till Etihad med tillförsikt. Spelet senast mot Watford hade egentligen allt man önskar av laget. Mot City kommer man dock vara mer på sin vakt defensivt. Trippier och Walker är i mina ögon likvärdiga för tillfället och dagsform kommer avgöra vem av dem som startar. Davies har ett litet övertag mot Rose just nu och är även en bättre defensiv spelare än sin kollega, därför tror jag han startar. Dier kommer få till uppgift att ligga som en igel på Agüero och därför agera femte försvarare när spelet kräver det. Dembele kommer att få agera mycket ensam på centralt mittfält när Dier faller ner och finns det någon som klarar av det så är det Dembele. Alli ska naturligtvis starta till bekostnad av Chadli. I natt kommer Poch´s främsta anledning till sömnlöshet vara den offensiva högerkanten och frågan ”Lamela eller Son?”. Lamela är en bättre presspelare och har lärt sig att spela engelskt vilket kan behövas mot ett spelskickligt City. Son är en skickligare omställningsspelare och kan vara ett farligt vapen i boxen om han är på det humöret.

Därför tror jag man ställer upp med detta lag:

Lloris

Trippier – Alderweireld – Wimmer – Davies

Dier – Dembele

Lamela – Eriksen – Alli

Kane

För dryga två år sedan åkte Andre Villas-Boas hem från Manchester med en svidande 0-6-förlust mot City. Det skulle vara den matchen som blev början på slutet för AVB. Ett halvår senare presenterades Mauricio som ny manager för Tottenham. City befinner sig i liknande läge just nu. Man har kört fast med Pellegrini och har redan presenterat hans framtida efterföljare i Pep Guardiola.

Det känns märkligt att säga det men jag tror vi har en verklig chans imorgon. City förlorar inte ofta på hemmaplan men man har gjort det mot Leicester, Liverpool och West Ham i ligan denna säsong. Med tanke på nuvarande form lagen emellan och min närmast bottenlösa tro på Pochettino och hans idéer sticker jag nu ut hakan och tippar slutresultatet till 1-2.

/Niclas Mahlm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.