Tottenham – Sunderland 4-1

Årets första seger bärgad!

Hela Premier Leaugehelgen kickades igång 13:45 med ett möte mellan ett lag på jakt efter toppen och ett lag som kämpar för att inte halka ur. Sunderland kom till matchen med en seger i ryggsäcken samtidigt som Tottenham lirat 3 matcher under 2016 utan att få kliva av planen som vinnare. Sunderland skickade in en 21 årig ligadebutant i buren och jag kunde redan då se rubrikerna kring en stekhet Defoe och en målvaktsdebutant som var heroisk. Nu blev det som tur är inte så.

Tottenham mötte ett lag som tydligt hade bestämt sig för att dra ner på tempot. under första tio minuterna la Sunderland åtminstone en minut på att fundera på hur en frispark skulle slås och vi fick även se konsten att inte kasta snabba inkast. Jag blev frustrerad. Frustrationen växte sig starkare och starkare under halvleken trots ett massivt bollinnehav och några skapliga kombinationer. En återkommande Moussa Dembele tog tag i mittfältet med den äran och hans brytning och bolluppforsling skapade helt plötsligt ett läge där vi kom flygande med fem man mot två stycken försvarare. Dembele släppte bollen till Lamela som sköt en bit utanför. Ett läge som borde gett ledningen. Sunderland växte in i halvleken och vi misslyckades med att få resultat på vårt övertag. Frustrationen nådde sitt klimax med fem minuter kvar till halvtidsvilan. Ett stillastående Tottenhamförsvar helt utan press på bollhållaren blev straffade. Målet var snyggt och förmodligen exakt vad vårt lag behövde i det läget. För samtidigt som jag och halva Twitter ropade på att en blek Christian Eriksen måste bytas ut så tystade han oss. Bra precis 90 sekunder efter 0-1 målet var det kvitterat. Eriksen fick en del hjälp av Sunderlandförsvararen på mållinjen som nog borde klarat av att rensa den studsande bollen men vi gläds åt att han inte klarade det. Innan pausvilan fick Sunderland ett fint läge att återta ledningen med en frispark en meter utanför straffområdet, vi klarade oss dock och 1-1 i halvtid.

sund_h_730f

I andra halvlek tröt Sunderlands krafter tydligt och vi fortsatte trumma på. Vår mittfältsgigant Moussa snappade upp en utboxning från Sunderlandmålvaken, smekte sig förbi sin gubbe som han älskar att göra och sköt i målvaktens första hörn 2-1! Fantastiskt skönt och frustrationen byttes mot något som kändes stabilt. Det var Rose som sköt skottet som resulterade i returen som Dembele snappade upp, Rose såg även till att Johnson och Cattermole fick se det gula kortet. Mer om Rose senare. Sunderland försökte med ett par byten men förmodligen hade det varit bättre med Ola Toivonen än den debuterande inhoppare Kirchhoff, för denna Kirchhoff fick inte något rolig eftermiddag. Han var redan inne när Dembele gjorde 2-1 och 6 minuter efter det målet var det via honom bollen gick in i mål när Eriksen drog iväg en häxpipa med sin vänsterfot. Bollen i en härlig båge över keepern och 3-1 med knappa halvtimman kvar.

Coach MP kände sig nöjd och bytte in Onomah i 72. Det var Lamela som klev av efter en OK eftermiddag. Härlig match att komma in i och få mer rutin för att kunna spela avslappnat. Vi skulle prata mer om Rose, just det. Han kom som vanligt farande på sin kant och inne i straffområdet stötte han på den inbytte Kirchhoff, eller ja stötte på det var snarare så att Kirchhoff klantigt och överladdat kapade Rose och straffen var solklar. Harry Kane från punkten och han gav inte burväktaren någon chans. Stenhårt nere vid stolpen och 4-1. Underbart! Frustration, vad är det för något? Jag ville ha in Son för Eriksen i 40e, det fick jag inte. Tur var det! Son fick dock komman in sista fem då Harry Kane klev av.

sund_730q

Måste kännas skönt för Harry att få vila 5 minuter. Vi behöver ha in en forwardskompis till Harry snarast. Mot Leicester var han trött efter timmen spelad, idag behövdes inte samma insats som tur är men faktum kvarstår det är dags att öppna börsen nu DL! Vi nöjde oss med 4-1 och det var säsongens fjärde hemmaseger med det resultatet. Någon som kommer ihåg de övriga? En spelades samtidigt som THSS spelade golftävlingen i Enköping kan jag bjuda på. Lite stats från matchen som kan vara intressanta: Vi slog 611 passningar igår, den som slog flest det var Eric Dier. Det hade inte jag gissat på. Vi har mött Sunderland 15 gånger hemma i Premier Leauge, inte en enda gång har vi låtit bli att göra mål (totalt 34st är vi uppe i nu). Danny Rose, han fixade inte bara två varningar och en straff han blev kapad ytterligare ett par gånger och landade på att fixa 5 frisparkar/straff. Utöver våra fyra mål så hade vi elva skott på mål och nio utanför. Det var en tuff debut för Sunderlands keeper men han kan inte lastas för deras förlust, den ska lastas laget och att dom mötte ett bra Tottenham. Att Sunderland ska bli kvar i ligan känns tveksamt, det är ett riktigt blekt lag.

sund_h_730j

Spelarbetyg: Hugo Lloris – 7 Testades inte särskilt mycket om man ska vara ärlig

Danny Rose – 7 Springer, fixar frisparkar, gula kort och en straff.

Toby Alderweireld – 7 Efter ett par svajiga insaster så kändes detta som ett fall framåt

Jan Verthongen – 7 Stabil och bra. Är det han som lyfter Toby?

Kieran Trippier – 7 Här får Walker passa sig för KT är bra! Bättre än Walker på inlägg

Christian Eriksen – 7 Var på väg att få lågt betyg men som han växte. 2 mål och viktigt att tänka på att han inte spelar i sin ”bästa” position. Jag ska tänka på det innan jag skriker på byte i fortsättningen.

Dele Alli – 6 Inte lika överlägsen som vanligt

Moussa Dembele – 8 Bollvinnare, målskytt och en Tottenhamlegend i vardande

Erik Lamela – 6 Vill mycket och har växt mycket i år men kan bättre

Eric Dier – 7 Overklig resa denna ungtupp har gjort. Äger sin position nu och förhoppningsvis många år framöver

Harry Kane – 7 Kämpar, sliter, skjuter och kröner en bra match med ett straffmål

Joshua Onomha – 6 Stabilt inhopp och på väg mot ett genombrott, ett mål vore på sin plats snart.