Matchrapport: Watford v Spurs 1-2

”Bollen är rund” brukar det heta och med det menar man att allt kan hända i en fotbollsmatch. Tur existerar inte utan det är en förlängning av självförtroende och form. Watford är ett lag med både form och självförtroende för nuvarande och Pochettino förlitar sig inte på att kvalitet räcker för att slå tur och valde därför att damma av den taktiska åldermannen Liberon i form av Eric Dier. Det gjorde alltså att vi startade matchen med en 5-1-3-1-uppställning med två wingers i form av Rose och Trippier.

Watford börjar matchen intensivt och med hårt presspel vilket gör att den nykomponerade backlinjen stundtals ser stressad och vilsen ut och de spelar bort ett antal bollar där de tidigare under säsongen varit så stabila. Dembele, som trots allt kommer till start, blir ofta isolerad som ensam central mittfältare utan partner.

I 17:de minuten går Alli in mot en fumlande Cathcart i backlinjen och bollen hamnar fri för Lamela att avancera mot en ensam försvarare. Istället för att fripassa Kane lägger han enkelt in bollen mellan benen på backen och bakom en felpositionerad Gomes i mål. 0-1!

I den 41:a minuten dimper bollen ner i getingboet som för dagen utgör Tottenhams försvarslinje. Där finns fem Spursspelare samt Lloris, men det betyder lite när Odion Ighalo också är där och med all sin tur ensam tar sig förbi framförallt Dier och petar bollen förbi Lloris till 1-1.

I halvlekens sista sekunder tvingas Dembele byta efter att ha fått känningar i foten. In kommer Eriksen och Carroll flyttas ned centralt.

I andra halvlek händer inte mycket. Alli faller tillbaka som understöd till Carroll centralt medan Dier stannar kvar i backlinjen. Inte ens när Ake blir utvisad i 63:e minuten överger Pochettino sin fembackslinje, utan fortsätter matchen ut. Detta gör att Tottenhams anfallsspel blir lidande och det är snarare Watford som ökar tempo efter utvisningen.

De sista tio minuterna trycker Watford på som bäst och är nära 2-1 både en och två gånger. Dier blockerar ett skott från Deeney som annars sannerligen hade blivit mål och Lloris lyckas rädda en hörna som annars hade gått direkt i mål. Istället är turen på Tottenhams sida denna dag. I matchminut 89 (!) får man till det första riktiga anfallet och efter att Son varit i misstänkt offside två gånger samt gått upp misstänkt hårt mot Gomes en gång lyckas han klacka in ett inlägg från Trippier mellan benen på Watfordmålvakten. 1-2!

Med fem minuter, inklusive tilläggstid, kvar av matchen kan man tycka att det finns anledning till att knäppa upp champagnen. I vanliga fall kanske, men idag funkar det inte riktigt för Poch & Co. Stabiliteten och säkerheten som funnits där hela hösten är som bortblåst och segern ska emottagas med största ödmjukhet. Flera av våra spelare underpresterar idag och hade inte bollen varit rund hade vi förlorat mot Watford.

Spelarbetyg:

Lloris – 4 – Ingenting fungerade idag. Ett skott på mål och ett insläppt är undermåligt. Inte heller övertygande i övriga spelet.

Trippier – 7 – Walkers frånvaro märktes inte noterbart. Klar förbättring mot tidigare insatser.

Alderweireld – 5 – Darrig och vilsen.

Vertonghen – 5 – Se ovan.

Rose – 5 – Även han vilsen. Verkar inte ha självförtroendet vi sett tidigare.

Dier – 6 – Gjorde bort sig och revanscherade sig.

Dembele – 6 – Led av den taktiska förändringen. Alldeles för övermannad på mittfältet.

Lamela – 7 – Förutom målet är han aktiv de få gånger offensiva lägen erbjuds.

Alli – 6 – Hämmas oerhört av det tidiga gula kortet.

Carroll – 5 – Klarar inte av Watfords presspel och slår bort mycket passningar.

Kane – 6 – Såg seg ut och överarbetade när han väl fick chanser.

Avbytare:

Eriksen – 5 – Kommer in utan att bidra.

Son – 7 – Gör mål och ett viktigt sådant dessutom.

Chadli – Spelade inte tillräckligt för betyg.

Jag väljer att beskylla det trånga spelschemat för dagens mediokra insats, istället för en stundande formsvacka. Smått oroad över Eriksens form dock. Lloris match ser jag som en plump i protokollet. Spelet och prestationerna var inte bra idag men trots det är vi i skrivande stund på en tredje plats i ligan efter halva säsongen. Det är fan inte kattpiss. Även om dagens match var det.

Skrivet av: Niclas Mahlm