AS Monaco – Tottenham, 1-1

En godkänd första halvlek slutade och följdes av en icke godkänd andra halvlek och gjorde besöket i furstendömet till en något bitter resa.

Tottenham ställde upp en otroligt stark startelva – Lloris, Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Alli, Dier, Lamela, Eriksen, Chadli, Kane.

Något förvånande då en tuff bortamatch väntar i slutet av denna vecka mot Swansea. En bortamatch som redan innan match kändes tuff, framför allt när man väger in det faktum att Europa League-matcher mitt i veckan ofta lett till mindre önskade resultat i ligan därefter.

Första halvlek kändes verkligen som en klassisk Europa League-halvlek i gruppspelet – Det är inte direkt någon struktur från båda lagen, man började nästan fokusera mer på arenans utseende än själva matchen i sig. Publikmässigt var det ett antal platser som var lediga och man fick intrycket att Tottenham hade mer fans på plats än Monaco själva.

Monaco lyckas skapa några chanser – Men, hela deras anfallsstyrka känns inte alls kalibrerad. Inlägg efter inlägg är antingen för högt, för lågt eller för mycket till både höger eller vänster.

Tottenham har trots försök från Monaco, en stabil kontroll på matchen – Den där kylan som Tottenham har då leder till några fina anfall. Dele Alli lyser klarast på planen. Kan hans uttagning till Englands landslag ökat hans självförtroende ytterligare? Det ser onekligen ut så på planen.

Tottenham bryter ett anfall från Monaco, Chadli tar bollen, ökar takten och tar sig förbi en mittfältare, slår tunnel på en försvarare och har enkelriktad väg rakt mot Monacos straffområde. Han springer ner, alternativ att passa till på samtliga kanter. Han hittar Alli, helt fri. Alli tar emot, fintar en försvarare och skjuter.

Fantastisk räddning av Monacos målvakt men returen hamnar precis perfekt hos Lamela. In i mål, 0-1. Man tackar.

Strax därefter får Tottenham chansen igen – Kontring, snabb ökning i takten och Kane har ett bra läge. Tveksamt skott, tar på försvarare först, sen målvakten och sen ut till en hörna. Där skulle vi gjort 0-2 och sagt tack för en god match.

I stället slutar första halvlek 0-1.

I andra halvlek händer något mindre positivt – Tottenham behåller kontrollen någorlunda, men den där kylan man hade i första halvlek är borta. Stressen börjar synas mer när Monaco pressar på i omgångar. Trots att Monaco spelar väldigt dåligt till och från så ökar stressen och pressen i Tottenham.

Pochettino tar ut Lamela. Swansea på söndag, Erik. Clinton kommer in. Chadli strax därefter, in med Townsend.

Matchbilden blir betydligt sämre – Tottenham stressar i försvaret, bollen hoppar och studsar runt överallt.

Panik. Stress. Svett. Regn. Monaco, en Torsdag. Swansea på söndag.

Det närmar sig den 81:e minuten i matchen – Monaco pressar vidare åter igen, Tottenhams senaste anfall minns jag inte. Inlägg i Tottenhams straffområde, 1-1. Jävlar. Swansea på söndag var det också.

Eriksen ut, Carroll in – Försök lugna ned det här och säkra poäng. Swansea på söndag.

Monaco pressar på vidare – Tottenham lyckas inte säkra kontroll på bollen, man får inte igång spelet.

Tottenhams enda riktigt farliga läge i andra halvlek var en frispark som Eriksen sköt i muren.

Matchen slutar 1-1 och det är en aning bittert – Tottenham hade en bra startelva, en bra start på matchen tillsammans med en otrolig kontroll och kyla som fullständigt försvinner i andra halvlek trots att Monaco inte visar några tydliga kvalitéer på planen. Man pressar bara in en kvittering ändå.

I gruppens andra match säkrar Qarabag en vinst mot Anderlecht med 1-0. Med det sagt så är 1-1 inte ett dåligt resultat.

Kan Pochettino ha tittat på Champions League i veckan och insett att man inte skall underskatta andra europeiska lag i större turneringar efter att Arsenal fick sig en tuff smäll mot Olympiakos och tidigare Zagreb?

Swansea på söndag. Så var det.

Spelarbetyg,

Lloris, 6 – Måste kravställa mer på försvaret som kapten, paniken i andra halvlek är hans ansvar att reda ut.

Trippier, 6 – Offensiva räder i första halvlek, däremot en betydligt tuffare andra halvlek för högerbacken.

Alderweireld, 5 – Stabil första halvlek men alldeles för rörigt i andra.

Vertonghen, 5 – Likt sin mittbackspartner, måste ta mer ansvar i andra halvlek.

Rose, 7 – Viljan är fantastisk i vissa lägen, räddar oss från att åka hem med noll poäng idag i ett friläge.

Alli, 8 – Något osynlig i andra halvlek, dock helt fenomenal i första halvlek, löpningar, passningar, skott.

Dier, 6 – Första halvlek är han en klippa. I andra fungerar det inte alls lika bra när matchbilden förändrades.

Lamela, 8 – Matchens lirare, sliter konstant, gör mål och driver Monaco till vansinne i första halvlek.

Eriksen, 5 – Något osynlig i både första och andra halvlek. Inte riktigt i form ännu känns det som.

Chadli, 7 – Var tillsammans med Alli och Lamela ett stort positivt utropstecken i första halvlek.

Kane, 6 – Är åter igen överallt på planen i vissa lägen, måste hitta sin plats i anfallet.

Inhoppare,

Clinton, 4 – Hoppar in för Lamela, samtidigt som matchbilden förändras och blir helt defensiv för Spurs.

Townsend, 5 – Likt Clinton var matchbilden som blev i andra halvlek inte optimal för honom.

Carroll, 5 – Ersätter Eriksen men gör verkligen ingen skillnad i matchbilden.