Spurs – Gunners 1 – 2 (Ligacupen)

Första omgången i Ligacupen för Premier League-lagen och tyvärr slutade resan redan där för Tottenham.

Tottenham som klubb, spelare och ledare har under senaste dagarna pratat om hur viktigt derbyt mot Arsenal är. Historian bakom, målen, situationerna, matcherna, legenderna. Van der Vaart, Lennon, Bale, Rose, Walker.

Pochettino ställde dock upp en väldigt roterad startelva. Redan i målet kommer Vorm in i stället för Lloris. Mittbacksparet Vertonghen och Alderweireld byttes ut helt mot Fazio och Wimmer. Trippier som högerback, Rose som vänsterback.

Dier och Carroll i rollerna som defensiva mittfältare. Eriksen centralt med Chadli på ena vingen och Townsend på den andra med Kane längst fram centralt.

Första halvlek inleds med blandade känslor – Fazio briljerar som nästan alltid i luftrummet och stänger ner Giroud brutalt enkelt på varje långboll Arsenal försöker. På marken dock har Fazio det en aning tuffare där Arsenal erbjuder mer fart och även kontroll över hela planen.

Tottenham gör inte en dålig första halvlek – Men, man är inte bättre än Arsenal. Arsenal har ett effektivare spel, man vågar mer utan att riskera för mycket.

Trycket blir för stort under en period och Vorm släpper en något tveksam retur, skottet är svårt till en början med Vorm verkar tveka om han skall styra ut eller försöka klistra bollen. Det blir någonting mittemellan. En retur sker, Flamini är där och är säker i avslutet, 0-1.

I andra halvlek försöker Tottenham att ta kommandot av matchen. Man driver på ytterligare framåt. Även om det skapas mer framåt så blir det ändå omgångar där Tottenham upplevs som en aning segt. Man har inte den där brådskan som behövs. Det är inte lika segt som mot Sunderland tidigare, det går snabbare och det finns mer djupledslöpningar än tidigare men effektiviteten är inte där, man producerar inte tillräckligt för att det skall ge utdelning.

Tottenham lyckas dock göra en kvittering – Chadli kommer i ett bra läge i boxen, skjuter och bollen, via en Arsenal-försvarare gå in i mål. En del tur, lite skicklighet, lite rättvist men ändå inte. Kane hade strax innan gjort en kvittering dock i offside.

Pochettino tar ut Townsend, in med Son – Det är dags att styra upp det här. Eriksen, Son och Chadli byter positioner. Son centralt, Eriksen till höger. Effekten som önskas uteblir helt och Arsenal tackar och tar emot. Samtidigt som Wenger kastar in Sanchez.

Pochettino reagerar på problemet och byter ut Chadli mot Alli, Eriksen till vänster, Son i centralt, Alli till höger.

Tottenham blir något stillastående på egen planhalva, bollen studsar via Fazio upp i luften och hamnar i en perfekt bana, där Flamini möter upp på volley. En klockren träff, omöjligt för Vorm att hinna på, 1-2.

Ironiskt nog hade Townsend ett liknande läge i början av första halvlek men tvekade och försökte ta ned bollen i stället. Flamini tar inte ned, han skjuter direkt och det lönade sig för Arsenal.

Matchbilden förändras och påminner otroligt mycket om Tottenhams finalförlust mot Chelsea i ligacupen förra säsongen. Man vill så mycket, man vill skapa, man vill vara den drivande parten men Arsenal synar för ofta, kontrollerar för mycket och behärskar spelet bättre. Frustration.

Pochettino spelar sitt sista kort – Ut med Dier, in med Clinton. Son, Alli, Clinton – Nu måste något hända. Eriksen byter position i plan igen, Clinton på vänster, Alli till höger och Kane längst fram.

Effekten uteblir även där – Det blir några försök men inget som blir riktigt farligt. Arsenal har bättre tempo, en bättre spelförståelse och det är nästan närmare 1-3 än 2-2 för Tottenham. Arsenal krånglar inte till det för sig. Man har Sanchez som inhoppare, man tar in Walcott senare likaså.

Matchen slutar 1-2. Bittert. Tungt. Förjävligt.

Tottenham gör en bra match men man har inte skärpan. Det blir för suddigt, för otydligt, det är bättre än matchen mot Sunderland. Det är bättre än mot Crystal Palace. Det är fler löpningar, mer spel, men det krävs mer fokus, våga mer utan att man riskerar för mycket.

Positiva saker är dock att Dier och Kane gör en riktigt bra match. Kane har två riktigt farliga lägen, ett skott som blir mål, dock offside. Ett annat på volley i en tuff vinkel, räddat på mållinjen av en Arsenal-back, Hawkeye-kameran visar att 75% av bollen var inne i mål, bittert.

Dier såg otroligt säker ut i sin roll som defensiv mittfältare, flera offensiva räder likaså.

Matchbetyg

Vorm, 5 – Returen som leder till det första målet är tveksam. Tveksamt spel i luften likaså.

Trippier, 5 – Hamnar fel i sin position i defensiva lägen vid ett flertal tillfällen.

Fazio, 5 – Fantastiska insatser i luftrummet. Mindre fantastisk i övrigt. Fel spelare för den här typen av match.

Wimmer, 6 – Stabil insats trots att samarbetet med Fazio inte alltid var klockrent.

Rose, 7 – Offensivt, defensivt, centralt. Rose var överallt ibland. Otroligt nära att bli målskytt.

Dier, 7 – Oroväckande stabil som defensiv mittfältare, stabil likaså centralt som offensivt också.

Carroll, 5 – Osynlig i längre perioder. När han väl fick chansen, tveksamma passningar och inlägg.

Eriksen, 5 – Hittar inte riktigt sin position i matchen och får byta position alldeles för ofta i andra halvlek.

Chadli, 6 – Några riktigt fina finter och bra tempoökningar till och från. Dock händer inte allt för ofta.

Townsend, 5 – Ser ut att tveka på sin förmåga rätt ofta, vänder hemåt, vågar inte ta avslut.

Kane, 7 – Två farliga chanser, en räddat på mållinjen, ett mål som blir dömt offside. Börjar hitta känslan.

Inhoppare, 

Son, 5 – Försöker skapa en ny matchbild men lyckas inte alls och hamnar helt fel i sin position.

Alli, 5 – Får inte alls påverka matchbilden i positionen som högerytter.

Clinton, 5 – Kämpade tappert på högerkanten men utan skärpa.

5 comments

  1. Just nu har vi följande KRIGARE i Spurs: Rose, Mason, Dier.

  2. Johan Sjöström

    Gillar inte att ha en bild på Blämini på vår sida men det kanske måste vara så idag, dock borde vi ha en sista bild på Fazio för nu kan det inte bli många matcher där.

    Det finns mycket att säga om att inte spela sin kapten mot Asanal men det är ju en risk med att din keeper som kapten, jag tycker inte det var fel att spela Vorm men han måste höja sig. Jag har inget förtroende alls för honom, tyvärr.

    Rose är ju underbar, han ville vinna, han vet vad ett derby innebär han gav allt i alla situationer. Jag håller med Matt, in med honom i startelvan. Dock tror jag Poch vill ha den mindre ”överraskningsrelaterade” Davies. Mest på ont om du frågar mig.

    Nu släpper jag denna match…….o tar sikte på THSS-golf och Man C på lördag! COYS/TTID!

  3. Startelvan mot City: Lloris, Rose Vertonghen Alderweireld Walker; Alli Dier; Eriksen Lamela Townsend; Kane.

  4. Dier och Rose bra (de två åker rakt in i startelvan mot City). Chadli ok trots allt. Kane – det lossnar när han får in ETT rättdömt mål..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.