OFFICIELLT! – Clinton N’Jie till Spurs!

Under lördagen, passande nog på sin 22-årsdag, presenterades Clinton N’Jie som en Tottenhamspelare.

Men vem är då ungdomen med det svåruttalade namnet ingen hört talas om? Lyons president Jean-Michel Aulas har jämfört honom med Clintons landsman Samuel E’too och även om de är två olika spelartyper så kan jag förstå uttalandet. I alla fall gällande den ”Killer instinct” och snabbhet E’too besatt under sin storhetstid. För den mest framträdande styrkan hos N’Jie är just snabbheten.

Clinton Mua N’Jie föddes den 15 augusti 1993 i Kamerun. Han syns på fotbollskartan först 2010 då han kontrakteras av Lyon efter ett tips från kameruniern tillika tidigare Lyonspelaren Nono. Efter att ha harvat i klubbens olika b-lag under ett par år luftas han ytterst sparsamt i a-laget säsongerna 12-13/13-14 och då som inhoppare. Det är först under föregående säsong han får sitt genombrott och medverkar i 30 av 38 ligamatcher med en sammanlagd speltid på drygt 1500 minuter. Han samverkade jämte den så haussade Alexandre Lacazette och med sju mål och åtta assist visade han sitt mångsidiga fotbollskunnande.

Varför är han ett namn att lägga på minnet?

Förutom den tidigare nämnda snabbheten finns här fler aspekter som gör att det bör kittla i magen på alla Spurssupportrar i och med denna värvning. Jag ska lista de främsta nedan.

Klinisk målskytt – Även om jag helst ser honom på endera kant ute på planen så har han förmågan att bli en stor målskytt. Under sin sista säsong i Lyon visar han att han tar vara på chansen när den dyker upp. I statistiken för gjorda mål kontra avslut på mål blir han bara slagen av en enda spelare, Zlatan Ibrahimovic. Detta kan visa sig oerhört viktigt i den förhållandevis chansfattiga Premier League.

Tekniken – Clinton har det där man måste ha i dagens fotboll, förmågan att göra något oväntat. Han kan ta sig förbi sin försvarare med lätthet. Han kanske inte är en Ronaldinho men han är bekväm med bollen utan att kladda för mycket på den (Lex Lamela).

Kylan – N’Jie verkar helt enkelt inte bli nervös på en fotbollsplan. Helt respektlös inför motståndet och fullkomligt iskall i avgörande lägen, oavsett om det är ett avslut eller en avgörande passning. Utan att för den skull bli arrogant.

Intelligensen – Det finns många spelare som har gudabenådad teknik eller snabbhet men som saknar den så kallade ”fotbollshjärnan” (läs Theo Walcott). N’Jie är en intelligent fotbollsspelare som därmed gör sina medspelare bättre.

Clinton

Firar 1-0-målet mot PSG.

Trots att han bara är 22 år och knappast kan klassas som fullfjädrad kan ovanstående ingredienser göra Clinton N’Jie till en framtida storspelare och det är precis en sådan här spelartyp jag har saknat i dagens Tottenham. Han kommer troligtvis främst konkurrera med Chadli och Lamela om wingerplatserna men kan också vara med som avlastning för Kane. Han har förmågan att på egen hand ändra en matchbild genom sin finurliga spelstil och med sina smarta framspelningar kan han många gånger bli direkt avgörande de gånger vi kör fast mot ett lågt stående försvar.

Kort sagt är det här en riktigt kvalitativ värvning (ta i trä).

/Niclas Mahlm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.