Manchester City – Spurs 1-2

Spurs exponerade två vitt skilda ansikten. Första halvan var lekfull och vacker. Andra halvan trög och ointressant. Ändå tar vi säsongens första bortaseger. Skönt!

Efter en lång rad av matcher där bortaspelet knappast har visat på någon större klass kunde laget äntligen inkassera sin första trepoängare. Jag fylldes direkt av en tro att detta skulle gå vägen när jag såg på text-tv att Nicky Weaver var tillbaka i målet. Obegripligt var min första tanke och det som såg klart ut redan i första halvlek kunde tyvärr slutat i en förskräckelse och nu har jag till sist lärt mig att aldrig skälla på domarna.

Först vill jag ge mig själv en lite reprimand, att man inte är mer uppdaterad kan man inte skylla på någon annan än sig själv och de ändringar som Martin Jol var tvungen att göra inför matchen berodde ju på att både Dawson och Zokora var avstängda. Jag lovar skärpning i detta och ha bättre koll på vad som är tillgängligt. Andra ändringar var att Lee fick förtroendet på vänsterbacken och Ghaly på högermittfältet sedan Lennon gick sönder på uppvärmningen.

Matchen började i ett riktigt underhållande tempo där båda lagen ville framåt och det var främst Citys mittbackspar Richard Dunne och Sylvain Distin som sattes på prov och redan i den 16:e minuten förvaltade Spurs en frispark på offensiv planhalva som Tainio slog. I stort sätt helt omarkerad kunde Dawsons ersättare Calum Davenport ganska enkelt nicka in ledningsmålet. Det såg faktiskt inte helt otagbart ut. Efter målet kopplade Spurs ett visst grepp och både Berbatov och Defoe hade möjligheter att utöka ledningen. Det skulle dock inte dröja särskilt länge för i den 24:e minuten får matchens bäste spelare Tom Huddlestone en riktigt kalasträff från drygt tjugo meter efter en snygg crosspassning från Ghaly där en chanslös Weaver bara kunde hämta bollen ur nätmaskorna. Resten av halvleken kontrollerades av Spurs och Huddlestone borde gjort minst ett mål till, men det skottet gick tyvärr över målet.

Inför andra halvlek hade Stuart Pearce bytt in Nedum Onouha mot Georgios Samaras och det gav resultat och City kom ut som ett nytt lag. Jermain Defoe hade dock andra halvleks första målchans där han kunde punkterat matchen, men han lyckades att träffa nätet på fel sida av stolpen. Med ett högre tempo och en större frenesi tar City sedan över och skapar några farliga chanser och den bästa får Stephen Ireland som byttes in redan efter en halvtimme efter nästan 60 minuters spel. Reduceringen kommer bara fem minuter senare. Upprinnelsen är Paul Dickovs fina förarbete och precisa passning fram till en störtande Joey Barton som med en välplacerad volley skapar den nödvändiga spänning som City i det läget var förtjänta av.

Den spelare som jag varnade mest för var just Joey Barton och det han som kommer att spela huvudrollen tillsammans med domare Rob Styles när det återstod fem minuter av matchen. Allt börjar med att Barton tog sig in i straffområde i hög fart och Steed Malbranque inser faran och försöker stoppa Barton. Liggande bedjar Barton om straff och reprisen visar att han blev kraftigt dragen i tröjan och Malbranque sparkar mer eller mindre ner honom. En mer solklar straff finns inte och initierade läsare vet att jag inte ger mycket för sådana som missar solklara regelbrott oavsett om man filmar eller om de är korrekta. Här hade Spurs tur och den straff man felaktigt fick mot Arsenal uteblev nu och tre poäng kunde därför till sist bärgas.

Spurs ska inte behöva skämmas för segern fast City var bättre i andra halvlek. Något som också känns tryggt är att Spurs inte släpper in dessa sena mål som vi hade en konstig förmåga att göra förra säsongen där viktiga poäng tappades. Nu bröt laget två onda trender. Dels en seger borta och det var första gången på tolv år vi slog City senast på deras hemmaarena. På lördag väntar en ny bortmatch mot Newcastle och nu när bortaspöket har släppt tror jag på nya poäng. Jag lovade redan i slutet på september när vi var nere på 16:e plats att vi skulle vara ifatt lag som Aston Villa, Everton, Portsmouth och Bolton under december månad. Två av dem har Spurs redan passerat och det dröjer inte länge innan laget närmar sig den absoluta toppen.

Manchester City (4-4-2):

N Weaver
M Richards (S Ireland 29) – R Dunne – S Distin – S Jordan
H Trabelsi – C Reyna (O Dabo 69) – J Barton – D Vassell
G Samaras (N Onuoha 45) – P Dickov

Avbytare: A Isaksson, I Miller.

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Chimbonda – C Davenport – L King – Y-P Lee
H Ghaly – T Huddlestone – T Tainio – S Malbranque
D Berbatov – J Defoe (Mido 83)

Avbytare: R Cerny, A Gardner, P Stalteri, J O'Hara.

Målskyttar:
0-1 Calum Davenport 16
0-2 Tom Huddlestone 24
1-2 Joey Barton 64

Varningar: Richard Dunne 90

Domare: Rob Styles

Publik: 39 825 åskådare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.