Spurs – Middlesbrough 2-1

Tottenham tog en mycket viktig seger hemma på White Hart Lane. Boro slogs tillbaka med 2-1.

Precis som många anat så blev det Lee på vänsterbacken istället för Ekotto som kan behöva lite vila. Förutom det fanns det inga större överraskningar. Zokora startade med Huddlestone på innemitten och Defoe började på topp med Berbatov.

Första halvlek började med Tottenhamdominans där man förde det mesta spelet. Trots det skapade Boro den första heta chansen genom Yakubu, efter pass av Christie, men skottet gick precis utanför.

Tottenham fortsatte spela bra och skapade några halvchanser. Den första riktigt bra chansen fick Defoe, efter 18 spelade minuterar, efter en passning av Berbatov. Men målvakten i Boro, Mark Schwarzer, gjorde en fin räddning.
Strax efter är Tottenham nära igen. Steed Malbranque slår ett fint pass till Defoe som testade lyckan än en gång, men utan resultat.

Några halvfarliga chanser skapades emellanåt i första halvlek där Tottenham ägde mest boll, men inget mål föll in i den första halvleken.

Inför andra halvlek gjorde Boros manager Gareth Southgate två byten. Ut gick Taylor och Christie, in kom Arca och Morrison.
Southgate hoppades med dessa byten att Boro skulle ta tag lite mer i spelet och komma fram i planen. Men istället blev det fördel till Spurs.
En frispark som slogs av Huddlestone, tre minuter in på halvleken, letar sig till Chimbonda som befinner sig långt till höger i straffområdet. Han nickar ner bollen elegant till Berbatov som ännu elegantare gör ett volleymål. En riktig läckerbit.

Lite senare får Defoe ett friläge efter att ha blivit frispelad av Zokora. Men Woodgate hinner dock emellan och för en fin brytning i skottögonblicket.

Trots mycket boll av Spurs så fixar Boro en frispark i bra läge. Ett läge för tysken Huth att skjuta från då han är känd för sin bössa. Han drar på ett riktigt hårt skott, mitt på, som Robinson kan slå ut. Men anfallet tar inte slut, utan det slutar med att inhopparen Morrison missar mål, men mycket närmre än så kan det inte bli.

Efter det borde Tottenham ha dödat matchen, eller framförallt Defoe. Först visar anfallarna prov på fint samarbete när Berbatov till slut klackar fram bollen till Defoe som blir helt ren. Men det var inte Defoes dag och han missade det läget.
Fast han fick en sista chans. Den här gången spelade Lennon fram till Defoe som blev ännu renare den här gången. Målvakten Schwarzer lyckades dock rädda Defoes skott igen och höll kvar Boro i matchen.

De räddningarna Schwarzer stod för kunde ha blivit avgörande. För i den 80de minuten får Boro hörna som först räddas på mållinjen av Malbranque. Trots det får Spurs inte undan bollen helt, utan bollen hittar fram till Huth som bara behöver gå på kraft då han blir helt friställd. 1-1 och alla tänkte: ”Så här är det att hålla på Spurs.”
Tankarna gick mest på Defoes missar, och att Spurs borde ha dödat matchen!

Men trots en sen kvittering så ville Tottenham annat. Minuten efter kvitteringen byttes Keane in mot Malbranque och det fanns nu tre anfallare på planen för Spurs.
För i den 84:de minuten fick Tottenham frispark. Inte i något farligt läge, men med en variant blev det farligt. Huddlestone petar bollen en meter till Keane som avancerar någon meter för att dra på ett riktig rökare! Ingen såg ut att vara beredd på det. Det skottet var minst lika hårt som tysken Huths skott på sin frispark kan jag lova. Makalöst fint och makalöst gutt!

Efter målet kontrollerade Spurs matchen helt och hållet. Precis som de gjorde i hela matchen i stora drag. Tyvärr blev det lite tråkigare scener på slutet då Lennon gick in hårt på Boateng i en närkamp. Boateng ville ge igen men då kom Zokora och Chimbonda för att försvara Lennon. Fighten slutade med att Boateng och Zokora fick duscha några minuter tidigare.
Innan matchen tog slut hann även Huth och Pogatetz dra på dig varsitt gult kort efter två fula närkamper.
Inte nog med det. En annan tråkig sak var att Keane blev skadad på tilläggstid och var tvungen att byta. Bara att hoppas att det inte är allvarligt, men det såg inte bra ut.

Matchens lirare var troligen Berbatov igen. Allt han gör blir rätt. Han förvandlar bollen till något värdefullt. Ett rent nöje att se bulgaren i den form han för närvarnade är i!

Vi kan också konstatera att Spurs är ett helt annat lag på hemmaplan. De vågar spela sitt spel och de vågar anfalla. Inställningen är helt annorlunda. Om de kan få med det till bortamatcherna så kan det här bli roligt. Men det är nog en lång väg dit ser det ut som.
Nu är det bara att fira de tre oerhört viktiga poäng vi tog idag. Kampen om en plats i Europa är inte över.