Bayer Leverkusen – Spurs 0-1

En bra genomförd match av Spurs och segertåget i Europa fortsätter. Matchhjälte blev Berbatov som sänkte sin gamla klubb.

”British Weather”, sa dagens domare Martin Hansson och kollade upp i skyn då kaptenerna skulle enas om vilket lag som skulle börja med boll. Det spöregnade och man skulle lika gärna kunnat kalla det ”Swedish Weather”.

Med från start fanns både Lennon och Chimbonda som innan matchen var tveksamma till spel. Finnen Tainio tog också plats i startelvan, som innemitt tillsammans med Zokora.

De första tio minuterna var välspelad men inget skapades. Lagen kände på varandra och spelade bra, trots den hala och svårspelade planen efter all regn. Inget av lagen tog tag i taktpinnen, det var först efter en kvart som Leverkusen fick lite mer boll. Trots deras bollinnehav den tiden så skapade det knappt någon chans. Spurs organiserade försvaret bra och redde ut det mesta.

Leverkusen var tyvärr tvungna att göra ett tidigt byte på grund av skada. Det var den skickliga Tranquillo Barnetta som fick en smäll i en duell med Zokora. In istället kom Pirmin Schwegler.

Efter 30 minuters spel och ingen målchans skapad så blev Berbatov den första. Zokora vinner bollen på mitten och passar Berbatov som har gott om tid och väljer att skjuta utanför straffområdet. Ett skott som går lågt, men målvakten räddar.
Lite efter var det dags igen för Spurs som hade vaknat till och tagit över mer och mer boll. Keane mötte bollen bra, vände och spelade en elegant passning till Lennon som blev fri med målvakten. Han fick dock bollen lite för långt ifrån sig men lyckades ändå skjuta ett skott. Målvakten räddade men det blev retur, och vem stod inte där om Berbatov som gjorde mål igen. Berbatov visade ingen större glädje vid målet. Utan han respekterade sin gamla klubb och tog det lugnt med firandet. I UEFA-cupen kan tydligen ingen stoppa bulgaren, inte ens de som känner honom allra bäst.

Efter målet fick Spurs självförtroende och trummade på bra. Leverkusen hade stora problem med Tottenham då Spurs spelade smart och snabbt.

Det dök också upp en chans två minuter efter ledningsmålet. Jörg Butt är ute och cyklar samtidigt som han håller på att knocka sin egna spelare. Det håller på att ge Spurs öppet mål, men de spelade tyvärr till Lennon som stod offside då det bara var en spelare mellan målet och anfallaren eftersom målvakten var på vift.

Leverkusens enda chans i första halvlek kom genom Andriy Voronin som sköt ett skott utanför straffområdet. Men det blev på tok för dåligt och gick långt utanför. Knappt att man vill kalla det målchans.

Första halvlek var välspelad som sagt. Men Leverkusen spelade lite sämre mot slutet, och Tottenham bättre. 1-0 till Spurs var ett rättvist resultat efter 45 spelade minuter.

De första 15-20 minuterna av andra halvlek kunde ha slutat hur som helst. Det skapades vilt med chanser från båda håll, helt tvärtemot första halvlek. Berbatov missade bland annat öppet mål och Robinson visade sin skicklighet några gånger och var som en mur idag.

Fler chanser hade det blivit också om Keane valt att skjuta istället för att dribbla för många gånger. Lite synd. Det var framförallt inhopparen Paul Freier som gav Leverkusen fart i andra.

Sen kom det man var rädd för, eller det höll på att komma rättare sagt. Bernd Schneider drar på ett långskott som går i stolpen. Ett långskott ja, de som brukar sitta mot Spurs. Men idag var antingen virket iväg – eller Robinson.

I slutet av matchen tog Leverkusens ork slut. De dominerade stora delar av andra halvlek, men Tottenham försvarade sig ofta väl.

Under de sista minuterna hade istället Tottenham en massa chanser och borde ha gjort minst ett mål. När Keane väl sköt så räddade Butt. Mido hade också ett drömläge. Matchen slutade dock bara 1-0 till Tottenham. Sett till de chanser som skapades i andra halvlek borde det nästan blivit mer mål.

Keane var en av matchens bästa idag, trots att han blir lite väl nonchalant framför mål. Robinson gör även han en kanonmatch. Egentligen ska hela laget ha beröm för insatsen. Synd bara att de inte kan göra mål på sina lägen. Men tre poäng och avancemang är ett faktum. Segertåget fortsätter i Europa.