Inför Bayer Leverkusen – Spurs

Nästa kamp är mot en av de större klubbarna i Tyskland. Spurs ska till Bay Arena och Berbatov kommer kanske få spela på sin förra stadion.

Kanske man inte ska kalla det kamp då Tottenham på sistone verkligen vikit ner sig och spelat uselt stundtals. Det är främst viljan som saknas. Men för att göra en match av det här måste samtliga just ställa upp för varandra och spela som ett lag. Framförallt måste viljan att vinna kampen finnas. Upp till kamp Tottenham, de dåliga dagarna ska inte finnas mer.

Men det är egentligen de två senaste matcherna som man är mest orolig för då spelet verkligen inte stämt. Innan dessa matcher såg det ändå bra ut och vi hade 10 raka utan förlust. Fast två dåliga matcher i rad är dock två matcher för mycket. Och nu börjar det snackas om tränaren Jol, är han verkligen rätt man för jobbet? Men inget jag tänker gå in på här.

År 1904 grundades Leverkusen som en arbetarförening på kemikoncernen Bayer i Leverkusen och där efter har man fått sitt namn efter företaget, som fortfarande har stort inflytande i klubben. Stadions namn kommer också efter företaget. Bay Arena som rymmer ungefär 22 500.

Leverkusen är ett lag av absolut världsklass, eller rättare sagt de var ett lag av hög klass. De har spelat i högstaligan, die Bundesliga, sen 1979 och på senare år har de presterat bra ifrån sig. Men i år går det desto trögare. En placering på 12:e plats i ligan med fyra vinster, tre lika och sex förluster gör dem till ett mittenlag.

Men Leverkusen är ett lag som tappar sina viktiga spelare när de håller på att bygga upp sitt lag och bli som bäst. För att inte nämna Berbatov så har även spelare som Michael Ballack, Lucio, Emerson, Ulf Kirsten, Rudi Völler och Zé Roberto representerat klubben, så klart kan man rabbla upp fler stjärnor som funnits i klubben under tidens gång. Noterbart är att många faktiskt väljer att gå till konkurrenten Bayern München. I fotbollen spelar makt och pengar en stor del, kanske det beror på något sånt.

En stor svensk som spelade i Leverkusens ungdomslag var balansspelaren Stefan Schwarz. Nu i den lite mer moderna tiden så kan man nämna att Teddy Lucic var i Leverkusen för något år sen, närmare sagt säsongen 2003-2004. I dagsläget går det att hitta en annan svensk i laget. Det är vänsterbacken Fredrik Stenman som varit aktuell för landslaget ibland, men där finns för tillfället en annan herre. Erik Edman, som förut spelade i Tottenham.

Leverkusen är ett lag som inte brukar nå ända fram, ofta snubblar de på målsnöret.
De har kommit tvåa i ligan några gånger, men aldrig vunnit. Ett annat bevis på deras ”otur” är säsongen 2002. Man förlorade den tyska cupfinalen och även finalen i Champions League mot Real Madrid. Trots oflytet har de vunnit UEFA-cupen en gång, och det var år 1988. Samma år som jag föddes. Sen vann Leverkusen tyska cupen 1993, och det är deras senaste titel.

I årets upplaga av UEFA-cupen så har Leverkusen bara spelat en match i gruppspelet. Den var borta mot Club Brügge. Matchen slutade 1-1 efter att Leverkusen gjort 0-1 genom landslagsmannen Bernd Schneider. Kvitteringen kom dock lite senare genom Philippe Clement som fastställde slutresultatet.

Tottenhams prestation i ligan tänker jag inte ens nämna. Men ute i Europa har det gått desto bättre. Spurs toppar tabellen med sina sex poäng på två matcher, och en målskillnad på fyra plus. Fem (!) mål och ett insläppt på två matcher! En seger mot tyska Leverkusen skulle betyda avancemang. Ett oavgjort resultat kommer troligen också innebära fortsatt spel. Men det är 90 minuter det handlar om, och det handlar om Tottenham som för tillfället befinner sig i en berg-och-dalbana.

Leverkusen förlorade sin senaste ligamatch mot Nürnberg med 3-2 på bortaplan. Så nu har både Martin Jol och tränaren för Bayer Leverkusen, Michael Skibbe, en del att tänka på.

Leverkusens största stjärna heter Andriy Voronin. Ukrainaren är en kraftfull anfallare med suverän bollkontroll. Bosniern Sergej Barbarez är en Bundesliga-veteran, men han har sina bästa år bakom sig. Den tyska mittfältsduon Carsten Ramelow och Bernd Schneider besitter fina fotbollskunskaper och en annan klurig lirare är den dribblingssäkre schweizaren Tranquillo Barnetta.

Berbatov och Keane kommer troligen att spela eftersom ingen av dem startade senast mot Blackburn. Plus att den förstnämnde har varit grymt bra i europaspelet.
Mittfältet är en stor gåta. Kanske blir Lennon spelklar? Eller får kanske Malbranque starta matchen? Davids är också ett alternativ. Jenas kommer troligen inte hinna bli spelklar, inte heller Chimbonda. Gardner och Stalteri kan man också räkna bort.

Bayer Leverkusen (4-4-2)

J Butt
A Madouni – K Haggui – Juan – F Stenman
B Schneider – S Rolfes – C Ramelow – T Barnetta
S Barbarez – A Voronin

Spurs (4-4-2)

P Robinson
Y-P Lee – M Dawson – L King – B Assou-Ekotto
H Ghaly – T Huddlestone – D Zokora – D Murphy
R Keane – D Berbatov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.