Spurs – West Bromwich 2-1

En tveksam start av Spurs och ett obekvämt baklängesmål efter 21 minuter förbyttes till ett massivt spelövertag. I andra halvlek gav all vår idoga press resultat. Återigen visade Robbie Keane prov på magi.

Som så många gånger förr denna säsong hade Spurs väldigt svårt att omsätta sitt massiva spelövertag till heta målchanser. Tjugo minuter in i den första halvleken infann sig också en känsla av att gästande West Bromwich när som helst skulle ta vara på en av sina omställningar och även om ledningsmålet inte kom på en sådan straffades Spurs återigen av ett lågt spelande lag när Curtis Davies nickade in Jonathan Greenings precisa frispark. Michael Dawson hängde inte med i markeringen av Davies och 0-1 var ett faktum.

Hemmalaget var otroligt uddlöst och det dröjde ända till den 40:e matchminuten innan hemmalaget skapade något när Defoe, efter en nätt skarv av Robbie Keane på Edgar Davids pass, avlossade ett fräsande skott som polske Tomasz Kuszczak tippade till hörna. På den efterföljande trippelhörnan var sedan Ledley King nära att trycka in bollen, dock utan resultat. Halvleken avslutades med en individuell prestation signerad de första 45 minuternas piggaste hemmaspelare, Aaron Lennon. Det låga skottet räddades av Kuszczak.

Den andra halvleken fortsatte ungefär som den första och hemmalaget hade fortsatt svårt att få till några målchanser värda namnet, åtminstone den första kvarten. När Martin Jol sedan valde att introducera för dagen bänkade Mido fick Spurs, inte oväntat, ett helt annat tryck på de skickligt försvarande gästerna. Mido ersatte Stephen Kelly, Jenas flyttades ned på en offensiv högerbacksplats, Keane tog klivet ned på högermittfältet och nästan omgående spelade Jermain Defoe fri Mido, som ur snäv vinkel så när prickade in bollen i Kuszczaks bortre hörn.

Bytet och omplaceringarna fick fart på Spurs och det dröjde heller inte länge förrän det var utjämnat då Keane med dryga tjugo minuter kvar att spela iskallt chippade in bollen bakom en chanslös Kuszczak. Målet och framförallt spelet som föranledde målet var mycket vackert. Ett snabbt kortpassningsspel en bit in på WBA:s planhalva, där Lee, Mido och Defoe alla var inblandade innan Carrick med en precis genomskärare hittade Keane, föregick det vackra målet. Avslutet var lika vackert som förspelet.

Kvitteringen kom naturligtvis oerhört skönt för alla nervösa hemmafans men efter målet lyckades Spurs inte behålla trycket mot bortamålet. Istället lyfte gästerna upp spelet en aning, framförallt genom den matchen igenom bäste WBA-spelaren, Jonathan Greening. Tillsammans med Kanu ställde han till en del oreda i hemmaförsvaret under de sista tjugo minuterna. Kanu var också nära att nicka in en ny bortaledning i den 74:e minuten men Paul Robinson stod som vanligt bra placerad och kunde ta hand om bollen. Minuten innan hade Mido ett ganska bra skott som Kuszczak dock inte hade några större problem med.

Efter de båda lagens chanser med kvarten kvar att spela hände sedan inte speciellt mycket och matchen såg ut att sluta oavgjord, ett resultat som naturligtvis inte hade varit bra för hemmalaget. Men när man minst anade det stod den i övrigt säkre WBA målvakten Kuszczak för kvällens stora tavla. Den olycklige målvakten tog hand om ett tillbakaspel, bara för att slå bollen en aning långt fram vilket en alert Jermain Defoe upptäckte. Defoe tog chansen och rusade fram, Kuszczak blev stressad och drog bollen rakt på Defoe som friställdes. Polacken han dock tillbaka och fick precis undan bollen, dock inte bättre en att en framstormande Mido kunde stöta in bollen i öppet mål. Tyvärr för Mido hade domaren i detta läge redan blåst, lyckligtvis för straff, sedan Kuszczak i sin jakt på bollen dragit Defoe i armen. Med två minuter kvar av ordinarie matchtid fick därför Spurs ett gyllene läge att avgöra matchen. Fram stegade en till synes lugn Robbie Keane. Hela White Hart Lane höll andan innan Keane mycket elegant avgjorde matchen med en högt slagen straff. Vilka nerver! Målet betydde tre oerhört viktiga poäng och ett utökat avstånd till lagen bakom.