Spurs – Wigan 2-2

Vår något tveksamma trend håller i sig. Wigan tog ledningen två gånger men Spurs klarade av att kvittera dubbelt. I slutet var Wigan nära att avgöra genom Paul Scharner. Som tur är räddade Paul Robinson. Vi kom faktiskt undan med blotta förskräckelsen.

Likt matchen senast mot Sunderland hade Spurs stora problem med att få igång något ordnat spel. Ett hårt pressande Wigan störde hemmalagets normalt passningssäkra mittfält vilket resulterade i många förlorade dueller och tappade bollar. Det tog heller inte lång tid innan gästerna, ur misstänkt offsideposition, tog ledningen genom Andreas Johansson som nickskarvades fri av Paul Scharner. Johansson rann enkelt igenom hemmaförsvaret, som lurades av en offsidestående Henri Camara, och bredsidade behärskat in 1-0.

Efter målet hade både Jermain Defoe och Danny Murphy chanser att utjämna, dock utan att lyckas. Kvitteringen kom istället efter 23 minuters spel när Mido mycket elegant skarvade in Paul Stalteris högerinlägg. En stund senare var Mido återigen nära att näta när han nickade Lennons inlägg över.

I den andra halvleken tog Wigan tag i taktpinnen och man lyckades också att skapa en del oreda i hemmaförsvaret. Svårfångade Camara hade bland annat två bra chanser att ge sitt lag ledningen innan han i den 66:e minuten var delaktig i Andreas Johanssons andra mål för dagen. Johannson spelade vägg med Camara och satte enkelt bollen i nät bakom en chanslös Paul Robinson. Hemmaförsvaret agerade väldigt passivt.

Publiken på White Hart Lane behövde dock inte vänta länge på en ny kvittering när Defoe minuten senare påpassligt höll sig framme och stötte in Midos skarvnick. Målet lugnade hemmafansen som, trots den tidiga kvitteringen nog hann bli ordentligt oroliga. Minuterna efter den viktiga repliken satsade Martin Jol, i jakten på tre pinnar också på tre anfallare. Robbie Keane fick chansen i en något släpande roll och spelade under de avslutande tjugo minuterarna inspirerat.

Trots den offensiva satsningen hade Spurs väldigt svårt att skapa några riktigt heta chanser. Istället var man, precis som i mötena med Fulham och Sunderland, mycket nära att släppa in ett mål i slutskedet av matchen när Scharner omarkerad brände ett jätteläge att ge gästerna segern. Robinson visade dock tack och lov, med en kvalificerad räddning, varför han är landslagets nummer ett.

Att hemmalaget saknar riktigt bra alternativ på kanterna blev i matchens slutskede extra tydligt. Unge Aaron Lennon hade svårt att komma loss och har en klar brist i sina svaga inlägg. Detsamma gäller den offensive vänsterbacken Young-Pyo Lee som annars tog bra löpningar på sin kant. Samtidigt visar laget ändå prov på hög moral när man två gånger om kommer tillbaka ur underläge.

Att både Mido och Defoe gör mål trots att laget har svårt att spela sig till chanser är naturligtvis också positivt. Sammantaget lämnar dock matchen en något bitter eftersmak då man inför matchen hade stora förväntningar på en bra hemmainsats. Att man för andra matchen i rad misslyckas med att rycka loss från de närmast jagande lagen känns oroande men samtidigt ligger laget fortfarande fyra, med ett bra utgångsläge inför fortsättningen.