Älska fotboll

Jaja, rubriken är snodd från Aftonbladet, men det är f a k t i s k t en bra rubrik så det får ni leva med.

Fotboll är mer än fotboll och det är inte liv och död utan värre än så. Kanske inte ett citat som är precis sådär korrekt som slipsen sitter på en schysst maffiaboss, men ändå…ni fattar vad jag menar.

Det har inträffat och kommer att inträffa händelser i ens liv som är förknippade med fotboll och som gör att man blir spritt språngande galen, man blir galet förbannad och känner mest att man vill ställa sig i köket och kasta hela farmors gamla porslinsservis i väggen.

Ibland händer det saker på planen som inte involverar ens eget lag, utan berör ett annat lag och hur dess spelare beter sig. Antingen kan man irritera sig över hur en spelare fuskar hejdlöst (klassiskt exempel är när Rivaldo fick ont i ansiktet när han fick bollen på låret) eller när en spelare med berått mod förefaller gå in för att skada någon annan (Toni Schumacher på Battiston). Då blir man förbannad och själv har jag en tendes att lägga förörvaren i lådan med "Avskydda spelare", precis som jag har en annan rosa låda med massa hjärten på där jag samlar bilder och filmer med spelare som Ossie Ardiles, Glenn Hoddle, Ronaldinho och Torbjörn Nilsson.

Sedan har vi ju sekvenser där en spelare från det egna laget sviker allt han tidigare sagt och allt han tidigare gjort. Ett sentida exempel på detta är när Sol Campbell valde att ansluta sig till The Arse, trots påståenden om att han älskade Spurs och aldrig skulle spela för Arse. Han svek, vad många tyckte, sina egna ideal och han svek oss supportrar som lever och lider med Spurs. Väldigt få Spurssupportrar accepterade det han gjorde och sa "jaja, det är hans beslut". De flesta sa att de avskydde honom andra höjde rösten och sa att det hatade honom för vad han gjort.

Jag kan inte på rak hand minnas hur jag kände då. Avsky, ja självklart. Hat? Jag vet inte, kanske var det så då? Nu har Sol-historien åter kommit i fokus efter att denne föredetting gjort ett par riktiga grodor och sprungit och gömt sig. Rapporter gör också gällande att han mår psykiskt dåligt på grund av att han har det jobbigt i privatlivet. Vissa ler och njuter, medan andra inte har någon särskilt lust att känna medlidande, ytterligare en grupp kanske resonerar att man avskyr personen, men att man inte vill att han skall drabbas av något mycket allvarligt.

Debatten om Sol har pågått och pågår på flera olika forum och mailinglistor i Sverige och i andra länder. I matchen mot Charlton kunde man höra Spursfans sjunga att man hoppades att Sol skulle hänga och dingla från ett träd, och att han skulle få HIV och så vidare…

Där har väl gränsen gått och överskridits för länge sedan, eller hur? Visst har en människa full rätt att känna hat gentemot en annan människa, även om det kan tyckas vara ett starkt ord att nyttja gentemot en människa man aldrig träffat, men att önska livet ur någon, att önska att de får en dödlig sjukdom, nej – då har passionen för det egna laget och hatet gentemot det andra laget övergått i idioti!

Om väljer att ödsla kraft på att hata någon så kanske man först bör beakta det omvända. Lägg all kraft på att älska det egna laget, älska de egna spelarna, älska fotbollen. Hat kan tyglas och avsky kan tyglas. Att hata någon kan väl måhända vara hänt, men det är ytterst få förunnat att kunna tygla sitt hat och kan man inte det då är det bättre att lägga sin kraft på att älska (det tenderar dessutom att vara betydligt behagligare)

Visst sjutton tyckte jag att det var skönt att se Sol göra två grodor mot West ham, och visst blev jag glad över att det innebar en förlust för Gooners, men att jag därfirån skulle hoppas att Sol nu blev så psykiskt sjuk så att han gick och hängde sig…hallå, verkligheten anropar!!

Men anledning av det som skrivits på forumet så vill jag å THSS vägnar uppmana samtliga forumskribenter och sansa sig och inse följande: Sol Campbell försvann ur vår historia för länge sedan och han tillhör ett lag på dekis. Le gärna åt deras nedgång, men njut av och jubla åt våra framgångar än mer och snälla; lämna hatet i en Willyskasse och släng den i en soptunna på en bakgård i en skog, vid sten vid en sjö.

Älska fotboll, älska Tottenham!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.