Inför Spurs – Aston Villa

På lördag kommer Birminghamlaget till London med en medioker första halva av säsongen och en ligaplacering strax över nedflyttningsstrecket…

Lördagens match mot Aston Villa är ett möte som de senaste åren allt som oftast slutat med vinst för det lag som haft hemmaplan, eller oavgjort. Birminghamlaget kommer samtidigt till London med en medioker första halva av säsongen och en ligaplacering strax över nedflyttningsstrecket. Trots de på förhand till synes optimala förutsättningarna väntar en tuff match på White Hart Lane.

Aston Villas säsong har hittills varit rena berg- och dalbanan. Man har i vissa matcher spelat en bra och underhållande fotboll medan man i andra inte alls nått upp till den standard laget, med tanke på truppen, ändå bör hålla. Efter några fina resultat mot West Bromwich, Arsenal och Everton den senaste månaden åkte laget återigen på en något överraskande förlust i förra helgens hemmamatch mot West Ham. Klubbens facit i de tio senaste matcherna, 4 segrar 2 oavgjorda och 4 förluster, säger också en hel del om säsongen i övrigt.

Den klassiska klubben har en del profiler i laget. Utöver backlinjens klippa Olof Mellberg och mittfältets unga stjärnskott Steven Davis är det framförallt anfallsparet Milan Baros och Juan Pablo Angel som utmärker sig. Två anfallare som är ett hot mot vilket försvar som helst. Framförallt gäller det att se upp med Baros rörlighet och Angels straffområdesspel.

Aston Villa kommer till matchen med ett slagkraftigt lag. Det stora avbräcket, om man ska nämna någon, är att anfallaren Kevin Phillips saknas. Samme Phillips som för ett par säsonger öste in mål i Sunderlands anfall. Med tanke på vilka som spelar istället drabbas förmodligen inte Villa speciellt mycket av detta. I övrigt saknas också långtidsskadade danske mittbacken Martin Laursen.

I hemmalaget har det den senaste tiden skett en del förändringar, framförallt bland spelarna utanför laget. Davis, Mendes och Pamarot lämnade alla, efter begränsad speltid, klubben för Portsmouth vilket lämnat en del frågetecken för framtiden. För nog behöver Jol förstärka vissa delar av truppen. Att konkurrenssituationen på mittfältet lättade något kan samtidigt betyda att framförallt Jenas och Tainio, som väl i ärlighetens namn var närmare bänken än Davids och Carrick, känner sig mer säkra på speltid. Något som förhoppningsvis leder till ännu bättre prestationer från dessa.

I anfallet ser dock situationen i nuläget en aning oroväckande ut då vår främste målskytt och targetplayer Mido saknas. Midos spel i de Afrikanska mästerskapen innebär troligen att den hittills misslyckade Rasiak återigen får chansen bredvid Robbie Keane. Kanske är det återigen dags för Jol att ge Defoe och Keane chansen att starta matchen tillsammans, men med tanke på tidigare försök är detta nog inget alternativ. Ett tänkbart alternativ är däremot ett tremannaanfall med Keane i en något släpande anfallsposition bakom Rasiak och Defoe.

Efter förlusten i Liverpool är det förstås ett revanschsuget hemmalag som kommer att äntra den gröna mattan till helgen. Vinst och tre poäng skulle betyda oerhört mycket inför fortsättningen även om ett annat resultat inte på något sätt förstör resterande säsong. Oavsett resultat är vi i allra högsta grad med i kampen om europaplatserna. Men för att sno åt sig en Champions League-plats är det i längden förmodligen bara tre poäng som gäller. Speciellt då rivalerna i norra London skuggar tätt efter och inte lär ge upp en eventuell fjärdeplats utan kamp.

Spurs väntas, förutom Mido och avstängde Stalteri, komma ordinarie till matchen. Stalteri ersätts sannolikt av Stephen Kelly och Mido som sagt av Rasiak eller möjligen Defoe. På mittfältet är den stora frågan om Lennon eller Routledge får chansen på högerkanten eller om Tainio återigen spelar istället för dessa båda yttermittfältare. I övrigt rapporteras King och Dawson dras med småskador som dock inte hindrar från spel.

Mötet i höstas på Villa Park slutade oavgjort (1-1) sedan Keane i slutet av matchen kvitterat James Milners tidiga ledningsmål. Förhoppningsvis lyckas hemmalaget omsätta det förväntade spelövertaget i mål och därmed vinna matchen och samtidigt förstärka tabellplaceringen. Avslutande tips: 3-1 till Spurs och tre friska poäng!

Preliminära laguppställningar:

Spurs (4-4-2):

P Robinson
S Kelly – M Dawson – L King – Y-P Lee
A Lennon – J Jenas – M Carrick – E Davids
R Keane – G Rasiak

Avbytare: R Cerny, A Gardner, M Brown, T Tainio, J Defoe.

Aston Villa (4-4-2):

T Sørensen
A Hughes – M Delaney – O Mellberg – J Samuel
J Milner – S Davis – G McCann – G Barry
J P Angel – M Baros

Avbytare: S Taylor, L Ridgewell, P Whittingham, L Hendrie, L Moore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.