Liverpool – Spurs 1-0

Ett tappert Spurs stretade länge emot Liverpool, men en volley från Harry Kewell fick oss på fall. Trots att Jol´s mannar pressade hårt efter målet klarade grabbarna inte få hål på José Reina i motståndarmålet. Med tre minuter kvar på matchuret råkade Spurs ut för en frilägesutvisning när Stalteri drog ned Kewell. Tottenham ligger fortfarande kvar på fjärde plats.

Alla hade vi förhoppningar om att Tottenham skulle bryta sin segerlösa rad av matcher på Anfield Road. Senast var 1993 när en välkänd herre vid namn Tedd Sheringham blev tvåmålsskytt. Nu gick det tyvärr inte den här gånger heller sedan Liverpool med matchens enda mål segrar i en ganska välspelad match med två bollskickliga lag.

Från början såg man dock inte den offensiv från Liverpool som man hade förväntat sig. Det dröjde till den 8:e minuten innan det blev en målchans att tala om, men den var desto farligare. Steven Gerrard slog en farlig frispark där Peter Crouch fick stå helt omarkerad och nicka mot mål. Tyvärr så var det inte första gången vi skulle få se prov på dålig markering. Den här gången räddade dock Paul Robinson efter en fin parad. Redan tre minuter senare så var Fernando Morientes framme och störde utan att nå bollen.

Efter detta så tog Liverpool tag i spelet och Tottenhan gick mest ut på att förgäves försöka nå Keane och Mido med omöjliga långbollar och de få gånger som vi fick kontroll över bollen på mitten så slarvade vi med både uppspel och passningar. Under en tio minuter lång period i mitten på halvleken såg man prov på detta. Tottenhams första hörna kom i den 26:e minuten och det gav Edgar Davids chans att skjuta sedan bollen kommit ut till honom, men han var aldrig nära att träffa mål.

I den 30:e minuten så var det nära Liverpool mål igen. Det var åter Morientes som den här gången träffade kryssribban och bollen gick ut til Crouch som inte träffade returen. I anfallet efter kom Tottenhams enda chans att tala om. Robbie Keane fick en bra skottchans utanför straffområdet, men det var både tamt och illa riktat. Den sista chansen kom sju minuter innan halvleksvilan och det var en frispark från Gerrard som rensades precis framför mållinjen.

Första halvlek klart till Liverpool alltså. Någon direkt utspelning handlade det dock inte om, men Tottenham hade förtvivlat svårt att skapa något. Tack vare Robinsons alerta ingripanden och marginalerna med sig så slutade det mållöst.

Förmodligen blev alla påminda om att de måste bättra sig för i andra halvlek kom Tottenham ut som ett nytt lag med en större frenesi och skapade direkt matchens bästa chans redan efter 40 sekunder när Keane blev frispelad och han skulle bara rulla in bollen från nära håll i öppet mål, men sköt utanför. En sådan chans för man bara inte missa om man ska vinna sådana här matcher mot lag som sällan bjuder på något. Snedträff eller ojämn gräsmatta. det finns inga ursäkter när man missar en sådant öppet läge.

Tottenham fortsatte dock att dominera spelet och tre minuter senare så hade Tainio ett bra skott på volley som smet utanför. Nu stötte man också högre upp på Liverpools mittfälltare. De fick inte alls samma tid att bygga upp sina anfall. Efter 55 minuters spel och när vi trodde att vi jämnat ut spelet nådde Crouch högst på en hörna där Robinson åter får visa sig på styva linan.

I den 59:e minuten kom matchens enda mål. Upprinnelsen var ett inlägg som gick över hela Tottenhams straffområde och som möttes på andra sidan av Harry Kewell och som fick drömträff. Denna stenhårda projektil smet in vid närmsta stolpen. Robinson var på den, men den var alldeles för hård. Typiskt att Kewell skulle spräcka sin måltorka på 28 matcher just denna lördag. Tottenhams högerback Stalteri fick oförtjänt skit av experterna i Canal Plus stolar efter matchen, men jag tycker att det är Tainios mål för det är han som ska ha koll på Kewell när han kommer springande och här gjorde han ett väldigt dåligt defensivt jobb. Kewell fick tid på sig att sikta. Efter målet så var denna finne rent dålig och han byttes också ut tio minuter senare.

Bara minuten senare efter ledningsmålet hade Tottenham en gyllene chans att kvittera när Mido fick ta ner bollen på bröstet, men skottet från nära håll gick rakt på den utrusande Liverpool-målvakten Reina. Sista 25 minuterna drog sig Liverpool tillbaka så att ytorna blev större trots det hade Spurs väldigt svårt att skapa några chanser och det var egentligen Liverpool som var närmare ett andra mål.

I den 87:e minuten släcktes alla hopp om poäng när Stalteri blev frilägesutvisad sedan han sparkat ner Kewell. Australiensaren trillade väldigt lätt, men jag tycker faktiskt att det var ett korrekt domslut. Vi skulle ändå få en god kvitteringschans i den tredje tilläggsminuten när Keane med matchens sista spark träffade bollen på volley vid straffområdesgränsen, men det var inte hans dag.

Liverpools seger var hur rättvis som helst. Denna snart trettonåriga förbannelse får vi försöka spräcka nästa gång lagen möts på Anfield Road. Det fanns dock flera ljusglimtar som jag vill plocka fram. Robinsons målvakstspel, Kings comeback i backlinjen och Jenas oförtrutna löpande. Vad som dock oroar är att Davids gick ut haltande och när Mido på grund av landslagspel och Stalteris utvisning inte kan medverka mot Aston Villa nästa lördag måste Martin Joul åter laborera med laget, men orolig? Nej, inte ett dugg. Spurslaget kommer även fortsättningsvis att utamana om en Champions Leauge-plats ända fram till sista omgången.

Till sist, tänk Robbie, tänk om du hade satt den där i början på andra halvlek.

Liverpool (4-4-2):

J Reina
S Finnan – S Hyypiä – J Carragher – J-A Riise
S Gerrard – X Alonso – M Sissoko (J Kromkamp 90) – H Kewell
P Crouch (D Cissé 66) – F Morientes (S Warnock 83)

Avbytare: S Carson, F Sinama-Pongolle.

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Stalteri – M Dawson – L King – Y-P Lee
J Jenas – M Carrick – T Tainio (J Defoe 67) – E Davids (A Lennon 78)
R Keane – Mido

Avbytare: R Cerny, A Gardner, M Brown.

Målskytt:
1-0 Harry Kewell 59

Varningar:
Teemu Tainio 46

Utvisning:
Paul Stalteri 87

Domare: Dermot Gallagher

Publik: 44 983 åskådare

Anders Rockström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.