Inför Leicester – Spurs

Så var det dags för Spurs att träda in i världens äldsta turnering, FA-cupen. För motståndet i tredje omgången står Leicester City och platsen för dramat är Walkers Stadium.

Spurs åker norrut för att ta sig an Leicester i tredje omgången av FA-cupen. De blåvita rävarna är en skugga av sitt forna jag och harvar numera i the Championship. En vinst på de tolv senaste matcherna är en urusel svit och laget parkerar på en föga smickrande 23:e plats, precis ovanför nedflyttningsstrecket.

Annat var det säsongen 1999/2000 då Leicester vann Ligacupen under ledning av nordirländaren Martin O'Neill. Därefter kom raset. Ekonomin missköttes. O'Neill försvann till skotska Celtic. Tongivande spelare såldes; Kasey Keller, Neil Lennon, Muzzy Izzet, Robbie Savage och Emile Heskey var några i raden. Ersättarna höll medioker klass.

Senast laget spelade i Premier League var 2003/2004, då som nykomling. Men sejouren blev bara ettårig. För en tid sedan var klubbens ekonomi på ruinens brant och ett konsortium bestående av bl.a. Gary Lineker köpte upp klubben.

Skotske tränaren Craig Levein står onekligen inför en svår prövning. Leicesters trupp består av rena rama lågbudgetspelare. Levein basade tidigare för Hearts och därifrån har han hämtat Alan Maybury, Mark DeVries och Patrick Kisnorbo. Nyckelspelare är lurige isländske mittfältaren Joey Gudjonsson. Kan vi få stopp på honom får Leicester det väldigt svårt att skapa farligheter framåt. Gudjonsson har ett bra skott och fint spelsinne. Hans huvudsakliga uppgift är att förse anfallsduon Mark DeVries och Dion Dublin med bollar.

Svenske mittbacken Patrik Gerrbrand är osäker att medverka. En skada på baksidan av låret gäckar stockholmaren. Brutale australiern Danny Tiatto har också han skadeproblem i låret och ersätts troligtvis till vänster på mittfältet av Arsenal-lånet Ryan Smith. Ett annat avbräck är snabbe yttern Momo Sylla som har lämnat de brittiska öarna till förmån för sitt Guinea i African Nations Cup.

Tottenham imponerade i senaste ligamatchen mot Manchester City trots att ett flertal nyckelspelare saknades. Martin Jol's armé har tagit 10 av 15 poäng möjliga under det späckade jul- och nyårsmatchprogrammet. Laget agerar just nu med mod, självklarhet och attityd i sitt spel som vi sällan skådat. Vi har dessutom flera potentiella matchvinnare som verkligen vill och vågar avgöra.

Ledley King och Andy Reid är definitivt borta från spel. Noureddine Naybet ska spela för Marocko i Afrikanska Mästerskapen och finns inte heller med i truppen. Däremot är vår skyttekung Mido tillgänglig. Det tackar vi för. Vänsterbacken Young-Pyo Lee blev i matchen mot City tvungen att utgå efter en ful eftersläng av David Sommeil. Sydkoreanen är tveksam till att kunna bli spelduglig och ersätts antagligen av Stephen Kelly. Holländske superstjärnan Edgar Davids har bekymmer med sin ena ankel. Davids sägs stå över för att sedermera kunna spela mot Liverpool. Finske krigaren Teemu Tainio har varit däckad av ett virus och testas innan matchstart.

Preliminära laguppställningar:

Leicester (4-4-2):

R Douglas
A Maybury – N Johansson – P McCarthy – P Kisnorbo
S Hughes – J Gudjonsson – G Williams – R Smith
D Dublin – M DeVries

Avbytare: P Henderson, R Stearman, J Hamill, E Hammond, I Hume.

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Stalteri – M Dawson – A Gardner – S Kelly
A Lennon – J Jenas – M Carrick – M Brown
R Keane – Mido

Avbytare: R Cerny, N Pamarot, P Mendes, J Defoe, G Rasiak.

Mikael Nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.