Spurs – Arsenal 1-1

Efter en fantastisk förstahalvlek, med hög aggressivitet och fin fotboll samt ett vackert nickmål av Ledley King, föll Spurs efter halvtidsvilan tillbaka vilket resulterade i ett kvitteringsmål av Robert Pires.

Det var med stor tillförsikt man såg fram emot årets match på White Hart Lane. Förväntningarna var med all rätt höga, speciellt med tanke på Spurs fina start på säsongen och ingen hemmasupporter kunde heller vara besviken efter en förstahalvlek som totalt dominerades av Spurs och var årets bästa.

Laget startade matchen i ett rasande tempo och uppträdde med stor aggressivitet vilket stressade Arsenalspelarna i allmänhet och Sol Campbell, som var klart påverkad av publikens burop, i synnerhet. Man vann därför en hel del dueller ute på planen och skapade ett par riktigt vassa chanser.

Ledningsmålet lät inte heller vänta på sig och kom på en frispark från högerkanten. Michael Carrick hittade med en väl avvägd lyftning en helt omarkerad King som distinkt satte dit pannan. 1-0 var ett faktum. King som strax innan målet, när Reyes var på väg igenom, svarade för en underbar brytning i eget straffområde var mycket bra matchen igenom.

Spurs fortsatte efter målet med sitt imponerande spel och med ledningsmålet i ryggen dominerade man tillställningen. Ett blekt Arsenal kom ingenstans. Spurs mittfält vann bollar och följde hela tiden med i anfallen. De bästa chanserna hade också mittfältarna i form av två vassa 25 meters skott från Carrick och Jermaine Jenas. Carricks vänsterskott gick tätt utanför efter bra förarbete av Jermain Defoe och Jenas medan Jenas yttersida mycket snyggt räddades av Jens Lehmann.

Halvleken avslutades med att en för dagen vilt kämpande Teemu Tainio spräckte ögonbrynet. Finnen vägrade dock att kliva av planen och kom efter behandling tillbaka för att se Jenas missa ett kanonläge. Efter en dribblingsuppvisning och inspel från Defoe missade Jenas bollen mitt framför Lehmanns mål. Ett andra mål var mycket nära.

Efter den fantastiska första halvleken kom ett mer försiktigt hemmalag ut på planen i den andra. Den första halvlekens aggressiva spel hade naturligtvis varit svårt, för att inte säga omöjligt, att bibehålla matchen igenom och i det lägre tempot lyckades Arsenal få igång sitt passningsspel. Därmed blev matchen betydligt jämnare. I pausvilan byttes Pires in och var en bidragande orsak till att bortalaget kom in i matchen. Pires missade också Arsenals bästa läge dittills när han skruvade en frispark i bra läge utanför.

Under den första kvarten i den andra halvleken hade också Defoe två bra lägen att utöka ledningen. Det första, efter en fin lyftning av Jenas, täcktes till en resultatlös hörna och den andra räddades av Lehmann. Den senare chansen skapade Defoe helt på egen hand när han från vänsterkanten, mycket läckert, tog sig förbi Lauren och Kolo Touré innan han försökte placera in bollen i det bortre hörnet.

Efter en timmes spel tog Arsenal mer och mer över matchen och skapade, främst genom inhopparna Pires och Robin Van Persie, flertalet bra chanser. Just Pires kvitterade efter 77 minuter när han bredsidade in bollen i öppet mål. Robinson, som för andra matchen i rad svarade för en matchavgörande miss, fick inte undan Bergkamps höga inlägg och bollen landade framför fötterna på Pires som enkelt rullade bollen i mål. Med den fina första halvleken i åtanke kändes kvitteringen väldigt tung.

Pires, Van Persie och Reyes hade i slutskedet alla lägen att avgöra utan att lyckas men matchen slutade ändå oavgjord. Ganska bittert med tanke på att ledningen mycket väl kunde ha varit större innan paus men en poäng får efter Arsenals uppryckning med en del farliga chanser på slutet ändå anses som bra. Matchen visar, precis som matchen mot United, att Spurs är i toppen för att stanna. Bra i Spurs var framförallt King, Tainio och Defoe.