Spurs – Fulham 1-0

Tottenham tog på måndagskvällen en viktig seger mot Londonrivalerna Fulham. Jermain Defoe gjorde matchens enda mål redan i den åttonde minuten efter en helt suverän långpassning av lagkaptenen Ledley King.

Tottenham hade, efter flera gynnsamma resultat i andra matcher, chansen att haka på i toppen av ligan. Vi vinst mot Fulham skulle man klättra upp till en fjärdeplats i ligan, och därmed ligga bra till inför fortsättningen. Inför matchen saknades flera spelare, men för Tottenham, som har Premier Leagues största trupp, skulle detta inte innebära några större problem. De skadade Anthony Gardner och Michael Carrick ersattes av Noureddine Naybet respektive Miguel Pedro Mendes. Det var aningen förvånande att se Mendes få chansen från start eftersom han på sistone varit tillsynes utfryst av tränaren Martin Jol. Ytterligare en förändring jämfört med Aston Villamatchen var att Ahmed Mido tog Grzegorz Rasisaks plats bredvid Defoe i anfallet.

Spurs-spelarna var verkligen revanschsugna och startade matchen i högt tempo. Under matchens första minuter hade Tottenham redan lyckats fått en hörna och skjutit ett halvfarligt skott. Skottet sköts av den sydkoreanska vänsterbacken Young-Pyo Lee, men vållade inga större problem för Fulhamkeepern Tony Warner. Tottenham skulle dock lyckas få utdelning omgående – i den sjunde minuten kunde Defoe rulla in bollen bakom Warner. Upprinnelsen till målet var att Ledley King slog en mycket fin långboll upp mot Fulhams straffområde. Mido som är offside struntar i bollen, som istället blir en perfekt passning till vindsnabbe Defoe som tagit en skön löpning. Defoe får med sig bollen och har inga problem att lägga in 1-0. Det måste ha känts skönt för honom att få sätta den igen efter ett par matcher utan mål.

Efter målet är det mest Fulham, och de skapar ett par farliga lägen. Det mest giftiga var när Jenas tappade bollen på mitten och Claus Jensen kunde sno åt sig bollen och sedermera dra till ett skott. Skottet blev mycket bra, men lyckligtvis för Tottenham tog det i ribban. Minuterna senare hade Fulham igen chansen att spräcka Robinsons nolla, men ytterbacken Paul Stalteri lyckades avstyra i sista stund. Tottenham kunde nu vara mycket nöjda att fortfarande vara i ledningen.

Nu svängde matchen aningen igen, denna gång till Tottenhams fördel. Mido och Defoe hade ett fint samarbete som mycket väl kunde ha lett till 2-0, men framför allt blev det nu den blott 18-åriga högeryttern Aaron Lennon som blev huvudperson. Lennon sprang runt och dribblade, slog finfina passningar och löpte sedan lite till. Tack vare honom blev det nu bättre fart på Tottenham, som fick till några chanser, bland annat ett skott från Davids. 1-0 stod sig dock till halvtidsvilan.

Lennon var om möjligt ännu piggare i början av andra och skapade omgående ett läge där Stalteri blev fälld/föll i straffområdet efter en duell med Luis Boa Morte. Det skulle ha varit lite väl hårt att blåsa straff där, så domaren gjorde rätt som friade Boa Morte. Spurs hade strax efter en halvchans då Davids, efter förarbete på vänsterkanten av Mido, drog till ett skott utanför.

I den 53 minuten var Fulham ytterst nära att sätta kvitteringen när Tomasz Radzinski hann först på ett inlägg från ytterbacken Niclas Jensen. Radzinski lyckades dock bara få en tå på bollen och Robinson kunde göra en bra och oerhört viktig räddning. Robinson visar återigen vilket klassmålvakt han är.

Efter detta var det dags för lite mer Lennonshow. Om han varit bra i första halvlek var han nu magnifik under de närmsta sju-åtta minuterna. Tack vare sin oerhörda snabbhet och briljanta teknik lyckades han först snurra upp N Jensen på högerkanten och få till ett bra och mycket lurigt skott mot ena stolproten. Dessvärre hann Warner ned och förstörde vad som hade varit ett förträffligt premiärmål för Lennon. Men skam den som ger sig! Lennon fortsatte kämpa och fick strax därefter en ny chans då han lyckades snappa upp bollen efter ett missförstånd mellan två Fulhamspelare. Givetvis satte han full fart mot Fulhams mål och kom sedan till avslut. Dessvärre fick han en väldig felträff och avslutet blev helt ofarligt. När Lennon sedan byttes ut i den 71 minuten mot Andy Reid fick han många applåder av publiken på White Hart Lane. Många var det nu som trodde att en ny blivande stjärna presenterat sig på riktigt.

Ju längre matchen led kändes det som att Spurs var nöjda med sin ledning och koncentrerade sig mest på att försvara denna i slutet. Fulham var dock för trötta för att orka etablera något rejält tryck, så ledningen kändes förhållandevis säker. Det enda som kan liknas vid en farlighet var när inhopparen Collins John nästan hann först på en felslagen boll. Men självfallet hann han inte först, ty längst bak i Tottenhamförsvaret finns ju Paul Robinson. Ingen av Tottenhams två andra inhoppare Robbie Keane och Grzegorz Rasisak gjorde något speciellt avtryck i matchen.

Tottenham lyckades hålla undan och kunde därmed ta sin tredje seger för säsongen. Dessutom höll man nollan för femte gången på sju försök, vilket är mycket starkt. Bäst i Tottenham var utan tvekan Lennon, som visar att han kan komma att bli en stor tillgång för Spurs under många år framöver. Han har det mesta som krävs för att bli en bra ytter: snabbhet, teknik, irrationalitet och spelsinne. Därtill visar han prov på en stor oräddhet inför att möta spelare med mycket mer rutin och erfarenhet. När Wayne Routledge kommer tillbaka från sin skada kommer han få jobba för att ta tillbaka sin plats i laget, det är något som är klart.

Förut då Lennon var såklart Robinson mycket bra. Det har nästan blivit en vana att Robinson ska göra minst en mer eller mindre matchavgörande räddning varje match. Visst är det bra att han gör sådana räddningar, men i många fall borde försvaret ha kunnat avstyra anfallet i ett tidigare skede. Även den tidigare avstängde Mido agerade mycket piggt och hade ett par mycket bra intentioner. Med ett par matcher till i benen kan han tillsammans med Defoe bilda en mycket stark anfallsduo enligt det klassiska ”small man/big man”-konceptet. Pedro Mendes ska också ha en eloge för sin insats. Det kan inte vara lätt att vara ute i kylan och vara inställd på att lämna klubben, och sedan helt plötsligt kastas in i hetluften. Men Mendes gjorde det mycket väl och agerade som att som hänt inte på något vis har påverkat honom. Säkra kortpassningar varvades med en och annan fin långboll, och sedan kryddades det hela med något avslut. På ett sätt är det lite synd att Tottenham har både Mendes och Michael Carrick i truppen, då båda är tillräckligt bra för att vara ordinarie. Förhoppningsvis får Mendes fortsatt förtroende av Jol under Carricks skada och lyckade bra. Då kanske det inte känns lika självklart att spela Carrick i den släpande rollen på mittfältet.

Lite negativ spelarkritik ska man väl också ta att kosta på sig, även om det nu blev seger. Ingen i nyförvärvstrion Paul Stalteri, Young-Pyo Lee och Jermaine Jenas var särskilt lyckade i matchen. Stalteri har stora problem med passningsspelet och känns stundom inte allt för säker i speluppbyggnaden. Defensiven sköter han dock väl. Man kan här fråga sig varför Jol inte väljer att ge Stephen Kelly chansen. Kelly visade förra säsongen att han kan bli en mycket bra ytterback. Om Stalteri är stabil defensivt, men saknar lite i det offensiva passningsspelet är det nästan tvärtom med Lee. Han har stora kvaliteter offensivt, även om han kanske inte visade prov på dom sådär våldsamt mycket mot Fulham, men samtidigt stora brister i defensiven. Detta vägs för tillfället upp av att Edgar Davids håller koll på vänsterkanten. Men det känns inte riktigt som en hållbar lösning i längden. Lee får helt enkelt bli bättre i defensiven. Till sist har vi då Jenas, som sedan flytten från Newcastle gjort allt annat än imponerat. Än så länge har han mest stått för enkla misstag och överarbetade situationer. Självfallet ska han få tid att acklimatisera sig i Spurs, men det få inte ske på lagets bekostnad. När han uppenbarligen inte är i form kanske det är dags att sätta av honom tillfälligt och släppa in någon annan spelare.

Men vem fan är jag att gnälla en massa efter en seger? Tottenham fick ju tre viktiga pinnar i kampen om en Europaplats!

Matchfakta

Laguppställningar:

Tottenham (4-4-2):
Robinson
Stalteri – King – Naybet – Y P Lee
Lennon (Reid, 71) – Jenas – Mendes – Davids
Defoe (Keane, 74) – Mido (Rasiak, 88)

Fulham (4-4-2):
Warner
Volz – Knight – Bocanegra – N Jensen
Malbranque – Diop – C Jensen – Boa Morte
Radzinski – McBride (John, 74)

Mål: Tottenham: Defoe (7)

Varningar: Fulham: Knight, Diop och John

Åskådare: 35.427

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.