Aston Villa – Spurs 1-1

Efter en chockstart av Aston Villa och en allmänt virrigt första halvlek av Tottenham lyckades Londonlaget till slut ändå få med sig en poäng hem från Birmingham. Poängräddare blev den irländske anfallaren Robbie Keane.

Tottenham kom till spel utan mittfältsmotorn Edgar Davids som tvingades stå över på grund av skada. Men med tanke på de många skickliga innermittfältare Spurs har i truppen borde detta inte ha varit något problem tänkte man. Fast under matchen märktes det rätt tydligt att han hade behövts på planen. Förut om Davids var Aaron Lennon den enda spelare i startelvan mot Liverpool som inte startade igår. Andy Reid och Teemu Tainio ersatte.

Matchen började i ett högt tempo och Tottenham hade tidigt en farlighet när Ledley King nickade utanför efter en hörnvariant av Michael Carrick och Lee Young-Pyo. Detta skedde i den tredje minuten och minuten senare hade Aston Villa gjort 1-0. Tottenham hade bollen under kontroll runt mittlinjen när Jermaine Jenas slår en alldeles för snål passning hem mot King. Den kvicke Milan Baros snappade påpassligt upp den dåliga passningen och kunde starta en kontring. Baros driver ned mot vänstra hörnet av straffområdet och slår därifrån en mycket bra passning över banan till James Milner i mitten. Newcastlelånet tar emot bollen och drar i väg ett skott in vid bortre stolpen. Ska man lasta någon Spurs-spelare för målet bör det vara Jenas, som slog bort en enkel passning i uppspelningsskedet. Om Tottenham hade tänkt återvända hem till London med 3 poäng kunde matchen ha inletts på ett bättre sätt…

Med lite otur kunde det ha stått 3-0 efter åtta minuter, dels efter att Baros först haft ett hyfsat läge mot Paul Robinson men fick dålig träff, men framför allt för Patrik Berger mycket fina läge. Villa med Milner i spetsen hade innan snyggt spelat sig förbi Tottenhamförsvaret på högerkanten och sedan slagit ett inlägg som möttes av Berger. Dessbättre för Tottenham får tjecken ingen bra träff och Robinson kan göra en fin räddning. Tottenhams försvar hade hittills agerat mycket virrigt och man kan vara glad att det fortfarande bara stod 1-0.

Efter denna dåliga start skärpte Tottenham till sig och hade ett mycket bra läge att kvittera i minut tjugo. Jermain Defoe löper på en lysande boll av passningsgeniet Michael Carrick, tar emot och vänder bort Villa-backen mycket bra i nere vid kortlinjen. Defoe slår in bollen till en stormande Tainio som egentligen bara behöver sätt dit foten för 1-1. Men dessvärre får finnen lite för mycket kraft på bollen och för mycket fot under den, så bollen går över. Att han avslutade med den något ovana vänsterfoten duger inte som förklaring till att det där inte var 1-1, inte på den här nivån.

Om detta läge var mycket bra, var nästa läge gyllene. Tottenham fick nämligen straff sedan Villa-backen Wilfred Bouma tagit bollen med armen i duell med Defoe. Straffskytt blir Defoe, som alltså bryter mot den oskrivna regeln om att man inte bör ta ”egna” straffar. Men Defoe struntade i detta, slog straffen själv och missade. Såklart. Han får en dålig träff och bollen räddas enkelt av Thomas Sörensen som chansar åt rätt håll, det vill säga hans höger och Defoes vänster. Målvakter vet att något ovana, högerfotade straffskyttar ofta väljer det hörnet för att det där är enklare att sätta den med bredsidan. Givetvis är det enkelt att vara efterklok, men jag hade föredragit att antigen Reid med sin vänsterfot eller Carrick med sitt mycket goda tillslag hade tagit straffen.

Efter detta hade sedan Carrick ett hyfsat farligt skott innan Tottenhams mittbacksrese Anthony Gardner sträcker sig och tvingas lämna banan. In kom istället den rutinerade marockanen Noureddine Naybet, som i och med sitt inhopp gjorde säsongsdebut för Spurs. Innan halvtid hade sedan lagen varsin chans. Tottenham genom en frispark av Reid, som tyvärr tog i muren, och Aston Villa genom Baros som efter en markeringsmiss av King kunde nicka mot mål. Men som tur för Tottenham stod Robinson återigen i vägen för ett mål. Utan honom kunde Tottenham ha legat än sämre till i halvtid.

I början av andra halvlek hade Tottenham några halvchanser, men inget speciellt farligt. Det kändes därför mer och mer som att Keane skulle komma in när som helst. Innan han kom in hade dock Villa ytterligare en chans att sätta 2-0 bakom Robinson. Denna gång var det ett inlägg från en frispark där en helt omarkerad Liam Ridgewell kunde styra bollen i ribban. Anledningen till att han kunde stå fri var att Grzegorz Rasiak helt enkelt struntade i att följa med Ridgewell när denna tog en löpning. Mycket uselt och slött gjort av polacken! Minuten senare rann Defoe igenom och sköt ett skott i ribban. Målchansen uppkom av en långboll som skarvats av Rasiak och gått fram till Defoe. Tyvärr ville Defoe ta revansch för straffmissen lite för mycket och skjuter för hårt, vilket gör att bollen går i ribban bakom en utrusande Sörensen. Med lite mer kyla och mindre kraft hade vi där sett kvitteringen.

I den 67:e minuten kom så Robbie Keane in istället för landsmannen Reid och minuterna senare var han nära att göra mål. En lång frispark av Robinson skarvas av Rasiak till en framrusande Keane som drar till direkt på volley. Dessvärre går bollen nära Sörensen som räddar utan några större problem. Efter en tid utan några farliga Villa-chanser sticker de plötsligt upp i en giftig kontring. Berger slår en finfin passning till Baros som springer emellan Tottenhams försvar, vilka totalt misslyckats med sin offsidefälla. Baros kommer helt fri mot Robinson, som dock snabbt går ut och gör sig stor. Tjecken får då en mycket dålig träff och skjuter utanför. Vid denna tidpunkt är det smått omöjligt att det fortfarande bara står 1-0 i matchen, med tanke på alla chanser av hög kaliber.

Detta blev det dock ändring på minuten senare då Keane sätter kvitteringen. Anfallet sattes igång av Keane själv som lobbar bollen till Rasiak som klackar den vidare Defoe. Defoe tar ned bollen men får aldrig kontroll på bollen, utan en Villaback lyckas peta undan den. Men inte tillräckligt, för under tiden har Keane löpt upp till straffområdslinjen. Keane rullar fram bollen med höger sula, slår en touch med vänstern och klipper till med högern. Pang!, och bollen sitter i Sörensens vänstra hörn. Irländarens prestation håller vid målet håller högsta klass. Det går inte att ta miste på Keane glädje och han vet knappt var han ska ta vägen. Han glömmer till och med att göra sin notoriska målgest ”The Keano roll”. Det måste vara mycket skönt för honom att få sätta dit den och visa att Jol gjort fel som hållit honom utanför laget.

Inget av lagen orkar sedan sätta in någon dödsstöt, utan matchen spelas klart utan någon mer riktigt farlig målchans. Efter slutsignalen känner man sig ändå mycket nöjd med att ha fått med sig en pinne hem, speciellt med de många livsfarliga chanser Aston Villa skapade. Skönt också att Tottenham lyckades göra mål efter tre matcher utan mål. Matchens lirare anser jag att Tottenhams målvakt Paul Robinson var. Hans flera mycket bra räddningar och allmänt stabilt uppträdande, speciellt när resten av försvaret darrade, var direkt avgörande. Även Robbie Keane var mycket bra. Det syntes att han verkligen var på spelhumör i lördags. Kanske är det trots allt dags att han får chansen från start igen?