I backspegeln…

Vi letar i Tottenhams 122-åriga historia – vad har hänt just i november månad genom åren?

4 november 1999: Spurs spelar sin senaste (förhoppningsvis inte sista!) match i den europeiska cupfotbollen när man i UEFA-cupens andra omgång får stryk av Kaiserslautern på bortaplan med 0-2. Hemmamötet hade vunnits genom en straff av Steffen Iversen. George Grahams mannar kom nu till spel utan David Ginola, och detta gav tyskarna ett psykologiskt övertag, och de skiftade till en offensivare laguppställning strax innan avspark. Något som Tottenham lämnade in en protest emot efter matchen – emellertid fruktlöst. Spurs höll emot bra i 90 minuter, men på tilläggstid utjämnade Kaiserslautern det sammanlagda resultatet till 1-1, och i förlängningen avgjordes så matchen till tyskarnas fördel genom ett snöpligt självmål av Steven Carr. Managern George Graham fick efter detta uttåg ur fotbollens finrum utstå spott och spe för sin defensivt upplagda taktik.

15 november 1994: Dagen då Gerry Francis utsågs till manager för Tottenham. Dåvarande ordföranden Alan Sugar hade nyligen sparkat legenden Ossie Ardiles, och nu utnyttjades det internationella speluppehållet till att finna dennes efterträdare. En annan gammal legend, Steve Perryman, tog över högst temporärt, men efter sedvanliga spekulationer i pressen föll alltså valet på Gerry Francis, som just avgått som manager för Queens Park Rangers. Francis tog med sig sin egen tränarstab till White Hart Lane, vilket betydde att Spurs och Perryman åtminstone för tillfället fick gå skilda vägar. Gerry Francis blev klubbens tredje manager på två år.

19 november 1887: En vänskapsmatch som slutar 2-1 i Tottenhams favör blev det första mötet med Woolwich Arsenal, den klubb som skulle komma att bli Spurs bittra rivaler för all evig tid. Klubbarna var ännu inte geografiska grannar – Arsenal höll fortfarande till på andra sidan Themsen, i södra London, deras ursprungliga hemvist. Matchen spelades på Tottenham Marshes och var en av de sista matcherna som tilldrog sig där, på Spurs första hemmaarena. Detta derby blev först försenat på grund av att Arsenal inte klarade av att anlända i tid till matchen, och dessutom fick matchen avbrytas när det återstod femton minuter eftersom ljuset var för dåligt. Spurs ledde med 2-1 vid avbrottet, men målgörarnas namn har fallit i glömska då närmare dokumentation kring matchen gått förlorad efter så lång tid.

Henrik 'Falco' Thunberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*