I backspegeln…

Vi letar i Tottenhams 122-åriga historia – vad har hänt just i augusti månad genom åren?

2 augusti 1997: En så kallad testimonial-match hålls på White Hart Lane för David Howells, då Spurs tar emot italienska Fiorentina. Howells gjorde sin debut för Tottenham 1986 som striker, men kom att bli mest framgångsrik som defensiv mittfältare eller försvarare. Han spelade sammanlagt 335 matcher för Spurs, och gjorde 27 mål – inte sällan matchavgörande, och han var 1991 med och vann FA-cupen. Denna testimonial-match var för övrigt det första tillfället för fansen att få se David Ginola och Les Ferdinand spela för hemmalaget på WHL. Fiorentina vann med 2-0.

27 augusti 1988: En inplanerad hemmamatch mot Coventry City ställs in sex timmar före avspark på grund av bristande säkerhet på White Hart Lane. Under sommaren hade hela East Stand varit kringgärdat av byggnadsställningar, då arbete pågick med att restaurera denna del av arenan, och trots att renoveringen inte var färdig till Coventrymatchen så menade man från klubben att säkerheten ändå kunde garanteras. Emellertid hade myndigheterna en annan syn på saken, och de skaror av supportrar som kommit för att få se nyförvärvet Paul Gascoigne in action på hemmagräs för första gången blev säkerligen inte glada alls…

29 augusti 1974: En epok avslutas när Bill Nicholson meddelar sin avgång som manager för Tottenham. Hans beslut fattades av honom själv (alla andra ville ha honom kvar) som en direkt följd av fyra raka förluster under inledningen av säsongen, och när Nicholson lämnade Spurs så var det en levande legend som försvann från klubben, en man som sedan 1936 varit knuten till Tottenham Hotspur – som spelare, coach och manager. Som spelare var han med under den berömda ’push and run’-epoken i början av 50-talet. Som manager var han enligt de flesta supportrar vår främste någonsin, med framgångar i såväl FA- som Ligacup samt cuperna ute i Europa och – kanske framför allt – ’the Double’ säsongen 1960-61. Många satte, och sätter än idag, ett likhetstecken mellan Bill Nicholson och Tottenham Hotspur. Det var i mångt och mycket han som gjorde Spurs till en stor, stolt klubb.

Henrik Thunberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.