Matchrapport FC Köpenhamn vs Spurs, 2-2

Spurs andra träningsmatch inför säsongen 2004/05 slutade 2-2 (1-1). Många som såg matchen i Falkenberg hoppades att det skulle presenteras ett starkare lag mot danska ligamästarna. Mycket riktigt fick alla tillresta "yids" se en stark förstaelva med bland andra Robbie Keane och Jermain Defoe i anfallet.

21. Lee Barnard

Matchens inledande få minuter var trevande och tanken man fick var väl att båda lagen ville känna på varandra, men det dröjde inte längre än till den fjärde minuten till Sverige-bekantingen Alvaro Santos slog Bunjevcevic och Richards mediokra offsidefälla. Fri mot Kasey Keller försökte Santos lobba bollen i mål och trots att Keller var på bollen kunde Santos följa upp och slå in returen i öppet mål. 0-1 och en riktig kalldusch för de drygt 500 Spursfansen på sektion GHI.

Endast en minut senare reste sig de kalla kårarna återigen då Dean Richards gav bort bollen lågt i eget straffområde, med det efterföljande skottet från Santos gick över mål.
Spurs kom mer och mer in i matchen och vi fick stundtals se bra samspel mellan Robbie Keane och Jermain Defoe, som lovar gott inför säsongen. Den första farligheten skapades när Keane hittade en fristående Defoe med en smart stickpass, men då stod Defoe offside.
Alvaro Santos fortsatte att plåga Tottenhamförsvaret och i den 18:e minuten kom det återigen ett skott från brassen som dock Keller kunde rädda lågt. Och två minuter senare var det Bunjes tur att freda målet från Santos med en fin brytning.

Nästa målchans var Spurs. Lille Defoe skapade yta för sig själv efter riktiga trollkonster på vänsterkanten, fick in ett inlägg men Johnnie Jacksons nick kunde inte leta sig in i mål, utan tog sig via ribban till inspark för FCK.
Två minuter senare var det så dags för kvitteringen. På hörna från vänster av Michael Brown nådde stabbiga Dean Richards högst och nickade in bollen otagbart i Raboczkis vänstra hörn. Kul för Dean Richards, men inget som kommer höja hans aktier avsevärt då han i övrigt gjorde en väldigt labil insats. Han, liksom Doc, har under försäsongen sett väldigt svaga ut. Långsamma och fullständigt katastrofala i sin bollbehandling. Skärpning krävs om vi ska få se ett försvarsspel som är bättre än forna säsonger och det räcker inte med att ha talangen i King och Gardner för att ha en pluskvot i målskillnaden när vi summerar säsongen 2004/05.

Offensivt så såg det bitvis betydligt bättre ut och i den 31:a minuten bjöds det på glänsande kombinationsspel mellan Simon Davies och Robbie Keane på högerkanten. Tyvärr kunde inte Johnnie Jackson få kontroll på den avslutande framspelningen från Davies, men intentionen och idén var det inga som helst fel på. Tyvärr så var ”Diggers” insats i övrigt ganska slätstruken och han har en bra bit kvar till den form han hade för ett par år sig. Om vi ska spela med två ganska defensiva innermittfältare krävs det att kantspelarna kan stå för det offensiva spelet. Men varken Simon Davies eller Johnnie Jackson mäktade med att störa FCK´s backlinje och skapa ytor åt anfallarna. Det finns mycket kvar att jobba på där under försäsongen och en ny, offensiv vänstermittfältare är lite av ett måste till säsongstart.

Inga byten gjordes av Spurs inför andra halvlek, medan FCK gjorde ett par.
Det var Spurs som startade halvleken piggast.
Första målchansen kom i den 52:a spelminuten då Keane blev nergjord strax utanför straffområdet.
Men Keanos frispark hade behövt komma två-tre decimeter mer till vänster för att kunna gå i mål.
Men ett par minuter senare fick Defoe bollen av en framstötande Stephen Carr. Väl med bollen halkade Jermain till, men återfick snabbt balansen. Den efterföljande tempoväxlingen lämnade FCK´s två mittbackar på fel fot och Defoe kunde svepa förbi och snyggt göra 2-1 till Spurs. Ett mycket snyggt mål som än en gång visade Defoes snabbhet och irrationella spel.
Det var fortsatt Keane och Defoe som hotade Köpenhamnarna medan FCK även hade ett par bud på kvittering. Främst fick FCK sina chanser med en rättvänd forward i det hål som fanns mellan Spurs mittbackar och innermittfältare. Flera gånger fick de komma till avslut strax utanför straffområdet och 2-2 hade inte varit orättvist i det här skedet av matchen.

Men, som sagt, Keane och framför allt Defoe hade sina chanser till ytterligare mål men det var den sista passningen som inte kom i rätt ögonblick eller inte alls.
I stället kunde FCK till slut kvittera Spurs ledning. I den 76:e minuten fick så inhopparen Thomas Røll Larsen öppet skott mitt framför mål och strax utanför straffområdet. Där andra misslyckat lyckades Røll Larsen att placera bollen bakom en chanslös Kasey Keller.
Rohan Ricketts, som kom in för Johnnie Jackson i den 69:e minuten var ganska pigg och kunde vid ett par tillfällen bryta in från kanten och gå på mål. Första gången var han lite för vek i närkampen med FCK-backen och den andra gången kunde han inte få skottet på mål. Ändå prov på bra initiativ av den unge engelsmannen.

Matchen slutade trots allt 2-2, och man bör vara stor optimist om man inte ansåg detta vara ett rättvist resultat.
Jermain Defoe blev framröstad som Spurs bäste spelare och även det var rättvist. I övrigt var det inte många som imponerade, trots att Keane och Defoes spel tillsammans lovar gott. Resten av laget får inte mer än godkänt. Det var trots allt en match mot Nordens bästa lag som dessutom är inne i slutskedet av sin försäsong och borde därför ha betydligt piggare ben än det nu nedtränade Spurs. Ingen riktig värdemätare alltså, då Tottenham endast hade max fem dagars träning i benen efter semestern.

Samspelet mellan Michael Brown och Sean Davis på innermittfältet fungerade inte bra, varken defensivt eller offensivt. Det behövs någon mer kreativ spelare tillsammans med en utpräglat defensiv spelare. Förmodligen kan Pedro Mendes vara den spelare som bäst komplimenterar Sean Davis på mittfältet.
Men, som tidigare nämnt, så ska man inte dra för stora växlar så här tidigt på säsongen.
Mycket kommer hända fram till Liverpool kommer på besök den 14:e augusti.