Inför Everton – Tottenham

Det är dags att knyta ihop säcken och avrunda Premier League – säsongen 2014/2015. Säsongens sista resa bär av till Liverpool och mötet med Everton.

 

Det har redan skrivits, och det kommer att skrivas, spaltmil med sammanfattningar, summeringar, betygsättning, vilka ska in/ut och tankar om Tottenhams säsong. Jag tänker därför inte addera något till dessa redan skrivna mil av text. Vi är ändå alla av olika åsikt vad som är bäst väg för vår klubb att vandra. Därför fokuserar vi istället på sista ligamatchen borta mot Everton.

Everton gästade White Hart Lane den siste november förra året. Matchen slutade 2-1 och det mest anmärkningsvärda var att en viss Roberto Soldado gjorde mål i den matchen. Hans enda ligamål den här säsongen (har gjort 2 mål i ligacupen och 2 mål i Europa League också). Övriga målskyttar i matchen var Christian Eriksen och Kevin Mirallas.

Tottenham har mycket att spela om i sista omgången. Plats 5 och 6 i ligan ger plats i nästa års Europa League. Även 7:e-platsen kan generera Europa League men det är förutsatt att Arsenal vinner FA-cupfinalen mot Aston Villa. Vill man vara säker på Europaspel nästa år är det alltså plats 5 eller 6 i ligan som gäller. Inför sista omgången ligger Spurs på en 6:e plats i tabellen med 61 inspelade poäng. Ett snäpp upp i tabellen återfinns Liverpool med 62 inspelade poäng. Positionen efter Tottenham innehas av Southampton. De har spelat in 60 poäng och med andra ord är det fortfarande öppet race om Europa League-platserna. Tottenham kan sluta 5a som bäst och 7a som sämst. Folk snackar mycket om för- och nackdelar med Europa League och den diskussionen lämnar jag även den åt sidan i denna införrapport, men det vore ju onkeligen skönt att komma före Liverpool i ligan iaf!
Tottenham har alltså Everton på bortaplan, Southampton möter Manchester City på bortaplan och Liverpool har Stoke borta. Alla lagen har svåra matcher och det är alltså helt öppet i racet om Europa League-spel nästa säsong!

Everton har haft en motig säsong där man inledde katastrofalt dåligt (som vanligt). Dock har man (som vanligt) spelat upp sig under säsongen och de återfinns på en 10e plats inför sista omgången. Man kan inte avancera något i tabellen men både West Ham och Crystal Palace kan vid rätt resultat smita förbi. Everton vill nog gärna avsluta tabellen på den övre halvan så de kommer säkert vilja avsluta snyggt hemma inför hemmafansen.

Skadeläget i Tottenham har varit förvånansvärt ljust under i princip hela säsongen. Kyle Walker är sen tidigare borta, likaså Ben Davies. Adebayor har enligt brittiska medier fått ledigt för att åka hem och reda upp sin tragiska familjesituation som han berättat om den senaste tiden. Man kan tycka vad man vill om den mannen och hans attityd osv, men det är inte ett lätt liv han har levt. En blodsugande familj, dödshot och ändå har han ställt upp och pumpat ut pengar till sin släkt. Tänk gärna på det en extra gång innan ni buar ut honom eller spyr galla över honom framför tv:n.

Everton har det lite tyngre på skadelistan och har enligt Physioroom (www.physioroom.com) hela 7 spelare på skadelistan. Hibbert, Gibson och Oviedo är definitivt borta. Distin väntas vara tillbaka tills på söndag och Baines och Pienaar är osäkra.

Med tanke på den spännande upplösningen i ligan om plats 5-7 tror jag Tottenham kommer ha en lite defensiv approach till matchen inledningsvis. Låta Everton hålla boll och ställa om med blixtsnabba kontringar. Ett poäng kan vara väldigt viktigt då både Liverpool och Southampton har svåra matcher. Dock hoppas jag att Tottenham i alla fall vågar trycka på och gå för en vinst. Det skulle som sagt smaka fågel att sluta före Liverpool i ligan igen.

Något som kan vara extra kul att studera på söndag (matchen sänds på Viaplay) är Erik Lamela. Det är en spelare som, högst personlig åsikt, utvecklats mest under våren. Jag vet att det är många där ute som gärna ser Lamela så långt borta från Tottenham som möjligt, men jag har tyckt mig se rediga framsteg i hans spel. Även om Lamela på förhand var tänkt att vara den stora kreatören, den stora poängspelaren så har det inte riktigt blivit så. Steget att gå från Serie A till Premier League visade sig vara större än vad man kanske kan tro. Dock tycker jag att Lamela mognat i sitt spel på sistone. Det är förvisso lite valpig naivitet som lyser igenom med onödiga klackförsök och han tappar fortfarande bollen lite lätt i vissa situationer men han har utvecklats på många plan. Hans teknik och driv kan man inte klaga på, det har alltid funnits där. Däremot har han byggt på sig kroppsligt och kan skydda bollen bättre. Han är en av de som springer mest på planen och han jobbar stenhårt i defensiven. Han tacklas, han bryter och han försöker. Jag tror det är en tidsfråga innan han blommar ut och blir den spelare vi alla hoppades han skulle bli. Detta är högst personliga tankar och ni får gärna kommentera i kommentarsfältet nedan om ni håller med eller tycker jag är duktigt dum i huvudet. Så håll ett öga på Lamela på söndag är mitt lilla tips.

Förmodad startelva för Spurs:

Harry Kane

Nacer Chadli – Christian Eriksen – Erik Lamela

Nabil Bentaleb – Ryan Mason

Danny Rose – Jan Vertonghen – Federico Fazio – Eric Dier

Hugo Lloris

 

För att jinxa det hela ytterligare så tippar jag att matchen slutar 1-3 till Tottenham. Målskyttar blir Chadli, Lamela och Kane!

COYS

Av: Joakim Wallgren

5 comments

  1. Karl Söderby

    Win lose or tie, tottenham till i die. Hade vart kul att se spurs fokusera på enbart PL och inhemska cuper, o inte spendera massa energi på europa league. Det finns en anledning till att United gått så bra denna säsong, dem har säkert 20-25 matcher mindre spelade. Med det sagt hoppas jag såklart inte på en förlust, alltid samma känsla att se dem vinna! COYS

  2. Vill även tacka Jocke för hans angagemang i webbredaktionen!

    • Gunnar Peterson

      Håller helt med! Riktigt bra inför-artikel och stort tack Jocke för ditt engagemang och jobb.

  3. Skön läsning! Jag är helt inne på samma spår när det gäller Lamela! Killen kan lira boll men har haft svårt att komma in i livet runt fotbollen tror jag. Träffade honom förra fredagen på supporterklubbarnas prisutdelning och hans engelska är tyvärr inte bra vilket måste försvåra allt. Tror att han kan bli vår bästa spelare nästa säsong! In Lamela I trust! COYS!

  4. Staffan Aminipour Österman

    Tack för en bra införrapport! Jag delar väl inte riktigt din åsikt kring Lamela men jag önskar såklart att du får rätt. Han har mycket boll i sig och det vore korkat att inte ge honom en säsong till på sig att visa vad han går för. COYS!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.