Januarifönstret (Övergångar och Rykten)

När detta skrivs är det fortfarande några dagar kvar av transferfönstret. Efter rivstarten tidig i fönstret hoppades vi nog alla att Levy skulle fylla behoven tämligen omgående och inte, som i tidigare fönster, vänta ut affärerna och hoppas på reapriser (med resultatet att vi inte får in någon alls). Utöver de som vi redan signat skulle det kännas bra med ytterligare en mittfältare in i truppen då varken dansken eller Skippy riktigt kan axla den rollen.

Under fönstret har det förekommit ett flertal rykten i vanlig ordning och jag ska försöka redogöra för de mest intressanta och spännande under detta januarifönster. Det är ingen komplett redovisning utan mer ett urval som känns spännande.

Klara

In: Timo Werner. Lån från RB Leipzig säsongen ut med option att köpa ~£ 15.5M

Foto: tottenhamhotspur.com

Timo Werner behöver nog ingen närmare presentation. Redan gjort sin debut i Spurs (2-2 borta mot Man U). Werner är kanske inte den drömspelare vi tänkt oss. När Son är tillbaka från Asiatiska mästerskapen och Solomon tillbaka från skada att addera till Kulusevski och Johnson har jag svårt att se honom få speltid. I och för sig hade han en fin framspelning till Bentancurs mål men i övrigt gjorde han inte mycket av de bollar han fick. Ingen vore gladare än jag om jag har fel men Ange kanske ville ta in en vänster anfallare snabbt då Son verkar bli borta månaden ut. Återstår att se om han återfått lite självförtroende i RB eller om de är samma gamla Werner som i Chelsea. Hoppas på det förstnämnda.

In: Radu Drâgusin. 21-årig mittback, Rumänsk landslagsman som ansluter från Genua. Kontraktet är på 6 år och värt runt £ 27M.

foto: tottenhamhotspur.com

Trots Bayern Münchens försök att kapa affären i elfte timmen med ett högre bud så valde Drâgusin att krita på för Spurs. Det gillar man ju speciellt när spelare väljer klubb, att de väljer med hjärtat i stället för plånboken. Drâgusin beskrivs som en stor, snabb och aggressiv back som är bekväm i både en tre- och fyrbackslinje. Bolltrygg med bra acceleration och duktig på att försvara en mot en.

Med Micky tillbaka liksom Romero känns det bra att vi kunde få in en tredje mittback av internationellt snitt som ger Ange lite fler alternativ (än Emerson och Davies) denna säsong.

Som en del av affären avslutade vi lånet av Djed Spence i Leeds och skickar honom till Genoa på lån resten av säsongen med en köpoption på ~ €10M. Utöver detta betalar vi även Spence lön under lånet.

Ut: Vi har väl i ärlighetens namn inte varit så framgångsrika när det gäller att sälja spelare under detta fönster. De som lämnat har antingen gått på lån till andra klubbar eller på free transfer och avslutat kontrakt.

Hugo Lloris. Vår gamla hjälte som länge såg ut att sitta av sitt kontrakt fick till slut lämna klubben på free transfer. Han ansluter till MLS laget Los Angeles FC.  

Djed Spence går som sagt till Genoa på lån som en del av Drâgusin affären.

Ashley Phillips lånas ut till Plymouth Argyle där han gör Alfie Devine sällskap som lån.

Eric Dier. Här hade vi hoppats på en försäljning och några pund in i kassan då de funnits ett flertal intresserade klubba men icke. Dier lånas ut till Bayern München under resten av säsongen för £ 3.5M med en köpoption.

Sergio Reguilón. Utlånad till Man U för resten av säsongen men med en option att avbryta lånet i förtid vilket Man U utnyttjade. Reggie var alltså tillbaka i truppen, för ett kort ögonblick. Lånas ut till Brentford resten av säsongen. Hans kontrakt med Spurs går ut juni nästa år så förhoppningsvis kan vi sälja honom under sommarkampanjen.

Japhet Tanganga. Lite samma som med Reggie. Var under hösten utlånad till Augsburg i Bundesliga. Efter avslutat lån återvände han till Spurs för att omedelbart lånas ut till Millwall i Championship för resten av säsongen.

Ivan Perisic: Efter begränsad speltid och en efterhängsen skada så skickar vi Perisic på lån till Hajduk Split resten av säsongen. Han rehabar fortfarande och väntas inte bli spelklar förrän i April. Hans kontrakt med Spurs går ut i sommar och han förväntas inte komma tillbaka till Spurs igen.

Rykten

In: Connor Gallagher. Ryktena som aldrig riktigt vill ebba ut. Chelseas lagkapten och kanske bäste spelare så här långt under säsongen. Efter Forests och Evertons bestraffningar för brott mot FA´s FP regler så verkar flertalet föreningar börja bli nervösa. Newcastle har aviserat att de behöver sälja spelare för att balansera bokslutet. Chelsea lika så. Är nog bara City av toppklubbarna som sitter lugnt i båten och tror att de är untouchable. De avvaktar de inledande förhören som ska hållas efter säsongen 24/25 !!!. Gallagher själv har gått ut och sagt att han inte vill flytta men allt har som bekant ett pris.

Envisa rykten gör också gällande att vi är ute efter ytterligare en mittback i detta fönster. Redan i somras var vi intresserade av Bayer Leverkusens mittback Edmond Tapsoba. Bayern ville ha runt £60M för honom då och med tanke på hur det går för dem i Bundesliga tror jag inte priset gått ner nämnvärt, snarare ökat. Efter signingen av Drâgusin tror jag inte Levy är beredd att lägga de pengarna på en mittback i detta fönster.

Ett annat intressant rykte som dykt upp senaste tiden är Loïc Badé från Sevilla. 23-årig Fransk/Ivorian mittback. Han har representerat Frankrike på U21 nivå men ännu inte fått chansen i A-landslaget så kanske han väljer Elfenbenskusten i stället.

Vi rapporteras även vara intresserade av Jarrad Branthwaite från Everton. Men ska nog ses mest som en intresseanmälan från Levy och eventuellt mer diskussioner till sommaren.

På mittbackspositionen tror jag vi är nöjda med vad vi har just nu för andra delen av säsongen.

Det sista intressanta ryktet som kommit sista dagarna är att vi skulle vara intresserade av Leroy Sane från Bayern München men även det skulle inte vara aktuellt förrän till sommaren.

Ut: Förutom de som redan gått på lån och free transfer finns ytterligare ett par spelare som ryktas bort från Spurs i januarifönstret.

Pierre-Emile Höjbjerg. Dansken har länge ryktats bort från Tottenham, men vad det verkar kommer han vara kvar i Tottenham i alla fall fram till sommaren. Atletico Madrid, Man U, Juventus och även Chelsea har ryktats vara intresserade av den 28 danskens tjänster. Det senaste i Höjbjerg affären var att Newcastle skulle vara intresserade av att låna honom säsongen ut då både Joelinton, Willock och Anderson är skadade. Dock är Spurs inte intresserade av en lånedeal för Höjbjerg utan vill sälja honom. Levy vill enligt uppgift inte ge en direkt konkurrent möjligheten att förstärka laget för så lite som ett lån. Dessutom har dansken fått se en ökning i speltid den sista tiden och om vi inte förstärker mittfältet i januarifönstret finns en möjlighet för honom att få fortsatt speltid.

Emerson Royal: Saudiska klubben Al Nassr med både Ronaldo (hur länge?) och Sadio Mane i laget uppges vara intresserade av att köpa den brasilianske backen och ska ha lagt ett bud på £ 20M som Spurs sagt nej till. Emerson har blivit lite av en Ange favorit och kan spela både mitt back och ytterback i Anges system. Emersons kontrakt går ut sommaren 2026 och eventuellt släpper vi honom till sommaren om rätt bud kommer in.

Även Bryan Gil ryktas på väg bort. Brighton, Sevilla, Real Sociedad och Fiorentina har ryktats som tänkbara adresser. Lån eller försäljning är i dagsläget oklart.

Damlaget

Ska villigt erkänna att jag inte har så bra koll på damlaget eller rykten kring dem men kan konstatera att den nya tränaren Robert Vilahamn från Häcken investerat i ett par svenska spelare.

foto: tottenhamhotspur.com

Först ut var Matilda Vinberg från Hammarby och nu senast Amanda Nildén på lån från Juventus.

Damerna har så här lång gjort en bra säsong. Ligger fn sexa i tabellen med samma poäng som femman Liverpool och fyran Man U. Hoppas på en stark avslutning och en topp 3-4 placering under Vilahamns första år vid rodret.

Nu återstår bara det spännande upploppet innan januarifönstret stänger. Får vi in nån fler klasspelare eller sitter vi lugnt i båten och inväntar resten av säsongen. Det vet vi om några dagar.

Nu kör vi!

COYS!

Mats Löfström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*